Aprillipäivän piloissa siirretään susilauma ja opastetaan paavia

0

 

Aprillipäivänä sanomalehdet herkuttelevat pilajutuilla. Menitkö itse aamulla lankaan?
TS-Yhtymän lehtien aprillijutuissa perustetaan ulkopäiväkoti lapsille, testataan alkoholipillereitä ja viritellään pönttöjä merimetsoille.

Paavi vierailee Aurassa
Ensi vuonna sata vuotta täyttävässä Aurassa on pohjustettu juhlavuoden kohokohtaa, Paavin vierailua, kirjoittaa Auranmaan Viikkolehti.
Aura saa lehden mukaan tasan vuoden kuluttua historiansa merkittävimmän arvovieraan, kun Rooman piispa, katolisen kirkon ylin hengellinen johtaja, Vatikaanin päämies paavi Franciscus I vierailee Aurassa. Aurassa piispa vierailee siksi, että Aura on nykytiedon mukaan erittäin tärkeä paikka katolisen kirkon historiassa.
Tuoreen tutkimustiedon mukaan Piispa Henrikin seurueeseen kuulunut korkea kirkonmies Leo Auronius vietti pari kolme kesää Aurassa nykyisen Kuhankuonon rajakiven tuntumassa sijainneessa hirsilinnassa.
Lehti kirjoittaa myös, että Aura ja luultavasti koko Aurajoki on saanut nimensä juuri Auroniuksen mukaan. Paavi Franciscus aikoo Auran käynnillään julistaa titulaaripiispa Leo Auroniuksen autuaaksi.
Lehti kertoo myös, että paavin vierailua varten perustettuun vierailutoimikuntaan etsitään vapaaehtoisia kiireellisellä aikataululla. Ilmoittautua voi soittamalla lehdessä mainittuun puhelinnumeroon ja kuuntelemalla vastaajan viesti.
Auranmaan Viikkolehden toimituksen mukaan vastaajaan oli tullut heti aamulla muutama soitto, jossa toivotettiin hyvää aprillipäivää!

Laitilaan tulee ulkopäiväkoti lapsille
Laitilaan on perusteilla ulkopäiväkoti, joka vastaa huutoon lasten luonnossa liikkumisen lisäämiseksi, kertoo aprillipäivän Laitilan Sanomat
Entisestä Tokmannin talosta tulee päiväkodille kokoontumispaikka, jossa lapset syövät aamupalan ja lounaan sekä nukkuvat päiväunet. Muuten aika kuluu luonnon helmassa.
– Luontopäiväkodit ovat nouseva trendi, josta on kaikin puolin erinomaisia kokemuksia. Pururadan maastoon rakennetaan huoltorakennus, josta löytyvät pienimuotoinen välipalakeittiö sekä saniteettitilat. Muutoin metsän siimeksessä suojana tarvittaessa toimii iso lämmitettävä kota, aivan kuten Turunkin päiväkodissa, kertoo Vekaralandian toimitusjohtaja Tiina-Maria Tarha lehden pilajutussa.

Rauli Ruuduntaka vetää kioskiprojektia
Someron kaupunki on päättänyt teettää Paratiisi-kioskista näköisversion kaupungin keskustaan, kertoo Somero Lehden aprillipila. Badding-landelaksi nimetty turistikeskus on tarkoitus ottaa käyttöön vielä tänä kesänä.
– ”Kioskiin” sijoitetaan matkamuistomyymälä, jossa on Badding-aiheisia tuotteita, näköisnukella varustettu selfie-nurkkaus ja musiikinkuuntelupaikka, kertoo projektia kaupungin puolesta vetämään valittu matkailukoordinaattori Rauli Ruuduntaka lehden pilajutussa.
– Tietenkin tilassa voi katsella myös kattavan audio-visuaalisen esityksen Rauli Somerjoen elämästä ja tuotannosta, hän sanoo.
Uusi kioski kopioidaan alkuperäisestä kioskista 3D-tulostusmenetelmällä.

Pönttöjä merimetsoille
Merimetsojen häätö- ja siirtokokeiluna kokeillaan pesäpönttöjä, kertoo Uudenkaupungin Sanomat. Pönttöjen sijoittelulla voidaan ohjata merimetsojen asettumista, vakuuttaa lehden aprillipila.
Merimetsoille rakennettavat pesäpöntöt on aikomus sijoittaa kelluville lautoille.
– Näin merimetsoyhdyskunnan aiheuttama tuho ja häiriö voidaan minimoida. Pesälautat liikkuvat merivirtojen mukana pitkin rannikkoa, viipyvät yhdessä paikassa vain hetken ja jos oikein hyvä tuuri käy, lautat eksyvät koko kesäksi Ruotsin aluevesille, kommentoi työryhmän vetäjä Simo Storskarv lehden ”haastattelussa”.
Uudenkaupungin torilla järjestetäänkin aprillipäivänä talkoot, joissa on tarkoitus tehdä 400 merimetsopönttöä.

Susilauma siirretään Paimioon
Työryhmä esittää, että yksi Pöytyän ja Yläneen alueiden yksi susiryhmä siirretään Paimioon, Kaarinaan ja Lietoon, kertoo päivän Kunnallislehti. Alue riittää juuri alfaparin ja viiden jälkeläisen reviiriksi, herkuttelee lehti pilajutussa.
Työryhmä esittää jutussa, että laumaa ei nukuteta, vaan se ajetaan miesvoimin uusille asuinsijoille.
– Leveänä rintamana tultaisiin luode-kaakko-suuntaisesti. Pimeän aikana voitaisiin käyttää valonheittäjiä ja soihtuja. Metsästäjien muodostamaa ketjua jouduttaisiin mahdollisesti täydentämään varusmiehille, kertoo keksitty virkamies jutussa.
Asiasta järjestetään yleisötilaisuus, jossa lehden mukaan on kahvi- ja pillimehutarjoilu.

Hyperloopin testiajoa Turussa
Turun Sanomat kertoo aprillipäivänä, että Suomen ja Ruotsin välille suunnitellun supernopean liikenneyhteyden pienoismalli aloittaa testiajot. Mini-Hyperloopiksi ristitty pienoismalli kuljettaa koehenkilöitä Aurajoen suussa Forum Marinumilta Turun Linnan lähelle.
Laitetta testataan kolme kuukautta ympäri vuorokauden ja koehenkilöksi voi päästä kuka tahansa.
Lehti kertoo, että laitteen mittasuhteiden vuoksi testihenkilön ruumiinrakenteen tulisi olla normaali tai korkeintaan tanakka. Myöskään yli 190-senttisiä ei mielellään oteta.
Pilajutun mukaan puolen kilometrin matka taittuu alle sekunnissa. Koehenkilö ajeleekin testirataa edestakaisin kolmen tunnin ajan.

Salo juhlii jo etukäteen
Kymmenen kunnan liitoskaupunki Salo juhlistaa kahden vuoden päästä 10-vuotista olemassaoloaan, kertoo Salon Seudun Sanomat aprillijutussaan. Kunnat yhdistyivät vuonna 2009.
Kaupunkilaisille on luvassa juhlahumua esimerkiksi Salon ensimmäisten sisäcityfestareiden muodossa. Festarit aiotaan pilajutun mukaan järjestää Merikaaressa, Nokian ja Microsoftin entisessä ja Turing Robotixin tulevissa tiloissa. Ruoka-aineksista on solmittu hankintasopimus puolalaisen GMFoodsin kanssa, joka voitti aineksista käydyn EU-direktiivit täyttävän kilpailutuksen.
– Salo on meille tärkeä, ja lähiruoka on arvokasta. Tässä tapauksessa se oli vain liian arvokasta, Kiikalan Rotarien puheenjohtaja Sirkka Ollikkala pahoittelee pilajutussa.

Alkoholipilleriä voi testata Loimaan torilla
Loimaan Lehden aprillipilassa on löydetty uusi innovaatio suomalaisen vientiteollisuuden piristeeksi. Lehti kirjoittaa nettisivuillaan:
”Mehua saa tiivisteestä, tee voidaan pakata kätevään pussiin, kahvia voi sekoittaa ”murukahvista”, makeutusainetta ja sokeria voidaan sekoittaa pienistä paloista, lihan makua saadaan kätevästi liemikuutioista keittoihin ja muihin ruokiin. Esimerkkejä ”tiivistetyistä” elintarvikkeista on lukuisia.
Nyt uutena osittain loimaalaisena innovaationa myös alkoholia aletaan ehkä tuottaa pieninä kapseleina tai pillereinä, joita on helppo annostella nesteen sekaan.
– Todella kätevää, sekoittaa vain alkoholipillereitä veteen, mehuun tai vaikka kotikaljaan ja saa haluamansa vahvuista juomaa, tuotteen loimaalaiset kehittelijät toteavat.”
Loimaan Lehti kertoo, että aineen valmistuksen pääraaka-aine on viljatärkkelys, joten se saattaa laajempaan kaupalliseen tuotantoon edetessään avata kotimaiselle viljan viljelylle aivan uusia näkymiä.
Loimaalaiset pääsivät tänään maistelemaan tuotetta torilla. Lehti kehotti kuitenkin ottamaan oman mukin ja lusikan mukaan, jotta pillerit saa sekoitettua veteen.

Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle.

 

      Aprillipilat: Näinkin meitä juksattiin

  • Turku Science Park Oy:n nimi muuttuu 1.4. alkaen Turku Region in Northern Growth Zone Science and Enterprise Development Service Park Ltd:ksi.  Uuden yhtiön suomenkielisestä versiosta Turun Seudun ja Pohjoisen Kasvuvyöhykkeen Tiede- ja Yrityskehityspalvelupuisto Oy on johdettu myös lyhenne TSPKVTYP.
  • Harvia tuo markkinoille lintujen saunan. Uusi Harvia Birdie avaa linnuille turvallisen lämmittelymahdollisuuden lintulaudalla vierailun yhteydessä.
  • Suomen Taksiliitto avasi Pimee Taksi -sovelluksen. Sovelluksen kuljettaja-partneriksi voi ryhtyä kuka tahansa maksimissaan 75 vuotta vanhalla autolla, myös mopo- ja aura-autot käyvät. Kuljettaja-partnerin rikosrekisterillä, taustalla tai terveydentilalla ei ole niin väliä, kunhan jonkinlainen ajokortti löytyy.
  • Koko Linnanmäki pimeni torstai-iltana, kun Sea Lifen sähköankerias-Raipe poltti sulakkeet. Raipen toimien takia lähes koko Linnanmäki pimeni hetkellisesti. Sulakkeiden kärähtämiseen riitti, että parimetrinen ankerias pääsi koskettamaan suojaputkestaan pudonnutta ankeriaitten sähköntuottoa mittaavaa anturia, ja lopulta ylikuorma laukaisi sulakkeen.