Loimaalta uusi innovaatio vientiteollisuuteen – koe-erä tänään maisteltavana torilla

0

LOIMAA

Mehua saa tiivisteestä, tee voidaan pakata kätevään pussiin, kahvia voi sekoittaa ”murukahvista”, makeutusainetta ja sokeria voidaan sekoittaa pienistä paloista, lihan makua saadaan kätevästi liemikuutioista keittoihin ja muihin ruokiin. Esimerkkejä ”tiivistetyistä” elintarvikkeista on lukuisia.

Nyt uutena osittain loimaalaisena innovaationa myös alkoholia aletaan ehkä tuottaa pieninä
kapseleina tai pillereinä, joita on helppo annostella nesteen sekaan.
– Todella kätevää, sekoittaa vain alkoholipillereitä veteen, mehuun tai vaikka kotikaljaan ja saa
haluamansa vahvuista juomaa, tuotteen loimaalaiset kehittelijät toteavat.

Kehittely on tähän asti pidetty vain harvojen täysraittiiden
suunnittelijoiden tiedossa ja sen kliiniset kokeet on suoritettu koe-eläimillä,
jotka käyttäytyivät mietoja annoksia saatuaan varsin vilkkaasti ja hilpeästi.

Aineen valmistuksen pääraaka-aine on viljatärkkelys, joten se saattaa laajempaan kaupalliseen
tuotantoon edetessään avata kotimaiselle viljan viljelylle aivan uusia näkymiä.

– Tuotteen markkinathan olisivat maailmanlaajuiset koska siitä voitaisiin helposti valmistaa
mitä erilaisempia juomaseoksia. Tällaisen uuden valmisteen markkinoille tulo lopettaisi alkoholijuomien matkustajatuonnin esimerkiksi Viron matkoilta, sillä kukapa niitä enää viitsisi raahata kun saman alkoholin saisi helposti muutamasta pilleristä lasiin. Sehän olisi sama kuin kantaisi turkulaisten tekopohjavettä ämpärillä Loimaalle, tutkijat sanovat.
Kotona ja kesämökeillä olisi heidän mukaansa kätevää pitää vierasvarana pillereitä, ja esimerkiksi olutkorien kantaminen mökille jäisi pois, kun kotikaljaa saisi kätevästi uutteesta ja prosentit pillereistä.

Kehittely on toistaiseksi pidetty salaisena myös valtiovallan taholle päin.

– Valtion alkoholiverotulo saattaisi aluksi laskea, mutta sen korvaisi nopeasti kasvava vientitulo.

Loimaalaisilla on tänään perjantaina 1.4. Aprillimarkkinoilla klo 8-10 erityinen mahdollisuus ja etuoikeus päästä tutustumaan uutuustuotteen koe-erään. Tuotteen kehittäjä on lupautunut jakamaan pillereitä Loimaan torilla halukkaille. Mukaan on syytä ottaa muki tai kuppi ja oma lusikka, jotta pillerit saa sekoitettua veteen.

Lisätty 1.4.2016 klo 17.10: Aprillia! Jutun pillereitä ei valitettavasti ollut torilla jaossa, mutta jos joku sellaisia kehittelee Loimaalla, niin otamme juttuvinkin mielellämme vastaan. Kiitos lukijallemme, joka lähetti meille tämän jutun!