Maakunnan työpaikkaselvitys: Dinolift lisääjien joukossa

0

 

dinolift

 

Varsinais-Suomen suurimmista työnantajayrityksistä yli kolmanneksessa henkilöstömäärä joko pysyi samana tai muuttui vain muutamalla ihmisellä viime vuonna.Tämä selviää Turun Sanomien tekemästä listauksesta.

Henkilöiden lukumäärällä mitattuna suurin yksittäinen lisääjä oli viime vuonna telakkayhtiö Meyer. Se pallkasi 170 uutta työntekijää. Tänäkin vuonna yritys aikoo palkata sata lisää Turun telakan hyvän tilauskannan vuoksi.

Työpaikkojen määrän suurimman yksittäisen loven teki Microsoft Mobile, joka vähensi Salossa 961 työntekijää. Loput 139 työntekijää irtisanotaan tänä vuonna, kun Nokian entinen matkapuhelinyksikkö ajetaan alas.

Ilman Microsoftin vähennyksiä maakunnan yritysten työpaikat olisivat lisääntyneet noin 70:llä, mikä olisi viime vuosien vertailussa varsin hyvä tulos, kertoo lehden tekemä selvitys.

Loimaalla toimivista suurista yrityksistä esimerkiksi Dinolift lisäsi työvoimaansa 12 hengellä. Sen sijaan Vallox, Domus-Yhtiöt ja Vilakone kuuluivat vähentäjien joukkoon.

Vain harva lisää työvoimaa isosti

Vain harva Varsinais-Suomen suurimpiin kuuluva yritys suunnittelee suuria muutoksia henkilöstömääränsä kehitykseen tänä vuonna. Turun Sanomien ja Turun kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä noin 40 prosenttia kertoo, että niiden henkilöstö kasvaa vähintään muutamilla henkilöillä tänä vuonna.

Sata maakunnan suurinta yritystyöpaikkaa -listalla olevista yrityksistä kaikkiaan 46:n henkilöstö väheni viime vuonna Varsinais-Suomessa. Vastaavasti 47 yrityksessä työntekijämäärä lisääntyi, ja lopuissa väkimäärä pysyi ennallaan.

Kun yritysten ilmoittamat vähennykset ja lisäykset lasketaan yhteen, putosi työpaikkojen määrä sadassa suurimmassa yrityksessä kaikkiaan hiukan alle 900:lla.

Pahimpana vuonna 2009 Varsinais-Suomen suurimmista yrityksistä katosi kaikkiaan lähes 3 000 työpaikkaa, vuonna 2012 yli 2 000 työpaikkaa ja 2013 reilut 1 000 työpaikkaa.

Viime vuonna työpaikkoja hävisi paljon etenkin Postista, TS-Yhtymästä ja ISS-konsernista.

Suurimpiin pudottajiin eli noin sata ihmistä vähentäneisiin kuuluvat myös kaupan alan suuret toimijat, S- ja K-ryhmät. Esimerkiksi Turun Osuuskauppa on supistanut toimintoja ja vähentänyt väkeä yt-neuvotteluilla, K-ryhmässä henkilöstömäärä pieneni muun muassa Anttilan myynnin vuoksi.

Kaupan alalla lisää työpaikkoja tulossa

Kaupan alan nousijat Lidl ja pörssiin listautumista suunnitteleva Tokmanni puolestaan lisäsivät väkimääräänsä viime vuonna. Ne jatkavat tänä vuonna samalla linjalla uusien liikkeiden ansiosta. Tokmanni avaa tänä vuonna uuden myymälän Raisiossa, ja Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sippola kertoi viime vuoden lopulla, että yhtiö suunnittelee kymmenen uuden kaupan perustamista Turun seudulle tulevina vuosina.

Kaupan alalla K-ryhmän henkilöstö kasvaa tänä vuonna reippaasti, jos kilpailuviranomaiset hyväksyvät Suomen Lähikaupan oston. Suomen Lähikauppa on perinteisesti sijoittunut korkealle sadan suurimman joukossa. Vielä vuonna 2013 se työllisti Varsinais-Suomessa yli 450 ihmistä.

Henkilöstömäärän muutokset eivät aina liitykään irtisanomisiin tai lisätyövoiman palkkaamiseen, vaan monen yrityksen kohdalla väkimäärä on muuttunut nimenomaan yrityskauppojen tai yritysrakenteen muutosten vuoksi.

Henkilöiden lukumäärällä mitattuna suurin yksittäinen työvoiman lisääjä oli viime vuonna telakkayhtiö Meyer, joka palkkasi 170 uutta työntekijää. Turun telakan hyvän tilauskannan ansiosta telakalle palkataan tänäkin vuonna yli sata ihmistä.

Myös hoiva-alan yritykset Mainio Vire ja Attendo kasvoivat reippaasti. Uusikaupunki on yksi Mainio Viren päätoimipaikoista. Prosentuaalisesti tarkasteltuna niiden ja sairaala Neon henkilöstömäärä nousi suurista yrityksistä eniten.

Työpaikkojen todellista määrää tässä selvityksessä ei pystytä täysin aukottomasti osoittamaan, mutta luvut antavat suuntaa maakunnan yritystyöpaikkojen muutoksista.

Esimerkiksi henkilöstövuokrausyritykset on jätetty tämän listauksen ulkopuolelle, koska niiden oma työntekijämäärä ei yllä sadan suurimman listalle. Kuitenkin pelkästään VMP ja Citywork työllistävät välillisesti useita satoja ihmisiä Varsinais-Suomessa.

Suurimmat työllistävät kymmeniä tuhansia:

  • 38 000: Varsinais-Suomen sadan suurimman työllistäjän leivissä on kaikkiaan reilut 38 000 ihmistä. Viiden suurimman työllistäjän kärki on pysynyt lähes samana vuosien ajan.
  • 900: Viime vuonna suurimmista yrityksistä katosi hiukan alle 900 työpaikkaa. Osa yrityksistä joutui irtisanomaan väkeä, osasta väki väheni esimerkiksi yrityskauppojen yhteydessä.
  • 40: Vastaajista noin 40 prosenttia arvioi henkilöstömäärän kasvavan tänä vuonna. Osaa kasvattavat yritysostot, mutta moni aikoi palkata uusia työntekijöitä. Valtaosa arvioi kuitenkin, että kokonaisväkimäärä pysyy ennallaan.
  • 15: Noin 15 prosenttia kertoo, että tänä vuonna edessä on irtisanomisia tai lomautuksia.