Kaksoistutkinnosta suoraan sorvin ääreen

0

Teksti ja kuva: Kiti Salonen

– Kaikki pelottelivat, että kaksoistutkinnon suorittaminen on raskasta eikä vapaa-aikaa jää, Jussi Kukkula, 19, muistelee.
Lakkia vaille valmis levyseppä-hitsaaja ja ylioppilas kumoaa luulot. Kukkulan mukaan kahden tutkinnon suorittaminen sujui yllättävänkin kevyesti. Lounais-Suomen ammattiopisto Novidan Loimaan yksikön kone- ja metallipuolella opinnot oli järjestetty niin, että lukiotunteja oli yhtenä päivänä viikossa.
– Muina päivinä ei tarvinnut stressata läksyistä.
Ainoan kerran pieni tuskastuminen meinasi tulla, kun Kukkula huomasi, ettei hänellä ole lukulomaa niin kuin abeilla. Nyt voi jo sanoa, ettei sitä tarvittukaan.
Kukkula luki ylioppilaskokeisiin lähinnä viikonloppuisin. Tuloksena oli englannista ja matikasta laudatur, ruotsista eximia ja äidinkielestä magna.

Töitä, armeija ja jatko-opinnot

Menestys ei sinänsä yllättänyt, että Kukkula on ollut aina hyvä koulussa.
– Peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo taisi olla yli 9,5. En viitsinyt heittää sitä hukkaan.
Pelkkä lukio ei kuitenkaan houkutellut, sillä Kukkula halusi itselleen myös ammatin. Kone- ja metallipuoli kiinnosti, koska isäkin on alalla.
Valmistumisen kynnyksellä Kukkula on valintaansa tyytyväinen: ylioppilastodistus takaa hyvät jatko-opintomahdollisuudet ja töitä on löytynyt omalta kylältä. Kukkula työskentelee Topmecissa tammikuuhun asti, jolloin hän aloittaa armeijan. Hän kuuluu myös Alastaron puolivakinaiseen palokuntaan.
Armeijan jälkeen Kukkula aikoo hakea jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun.
– On ihan helpottavaa, että opinnot nyt loppuvat. Ei tarvitse miettiä, koska on seuraava koe tai kirjoitukset.