Miksi se on niin vaikeaa? Sääennuste juhannukselle muuttuu päivittäin

0

Juhannussään ennustaminen on saanut tänä vuonna surkuhupaisia piirteitä. Kun yhtenä päivän ollaan iloittu ennustetusta hellesäästä, seuraavan päivänä uusi ennuste lupaa sateita. Ennusteet ovat muuttuneet laidasta laitaan lähes päivittäin.

Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi lupaa, että ennuste tulee vieläkin muuttumaan. Sateiden tarkkaa kulkureittiä ei tiedetä vieläkään.

Tässä nettiotsikoita viime päiviltä.

Viime viikon keskiviikkona juhannuksena uskottiin olevan melko lämmintä:

Viime viikon torstaina sääennuste teki käänteen:

jussi 1606

Viime viikon perjantaina luvassa oli jälleen upeaa juhannussäätä:

jussi 1706

Viime sunnuntaina ennuste vain parani:

jussi 1906

Maanantaina hehkutettiin helteistä juhannusta:

jussi 2006

Tiistaina otsikko lupasi jo sateita:

jussi 2106

Ja tuorein ennuste keskiviikkoaamulta lupaa sadetta ja ukkosta:

jussi ke2206

Miksi juhannussään ennustaminen on tänä vuonna niin vaikeaa, Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Mikko Laine?

– Juhannussäätä on kytätty jo viimeiset kaksi viikkoa. Pitkän ennusteen loppu on silloin luonnollisesti hyvin vaihtuva. Suomessa vallitseva säätyyppi hankaloittaa myös ennustamista. Matalapaineiden reitti ja nopeus muuttuvat koko ajan. Samalla etelästä on nousemassa lämmintä ilmaa. Se, mihin sateet osuvat, on hyvin pitkään auki.

Joko nyt juhannussää voidaan ennustaa luotettavasti?

– Ei ihan vielä, uusin ennuste voi tuoda muutoksia. Baltiasta nousee nyt hyvin lämmintä ilmaa, mutta yltääkö se ilma juhannuksena tänne, sitä emme vielä tiedä. Samaan aikaan matalapaineet liikkuvat Suomen länsipuolitse, myös juhannusviikonloppuna. Ainakin sateiden osalta ennuste muuttuu vielä. Mutta juhannuksesta tuskin tulee kylmä.

Onko kyse siis vähän tuurista, mihin sateet osuvat?

– Sateet ovat kuurotyyppisiä, joten tuskin koko juhannusta sataa. Sateissa on paikkakuntakohtaisia eroja. Lauantaina on jopa pientä mahdollisuutta helteelle.

Luvassa on siis ainakin lämpimämpi juhannus kuin viime vuonna?

– Kyllä. Esimerkiksi Jokioisilla mitattiin viime juhannusaaton ylimmäksi lämpötilaksi 14,6 astetta. Nyt mennään kahdenkymmenen asteen paikkeilla.

Vuonna 2014 juhannusaaton lämpötila ei noussut 15 asteen yläpuolelle Lounais-Suomessa. Ilmatieteenlaitoksen säätilaston mukaan vuonna 2013 aattoa vietettiin jopa 20–25 asteen lämpötiloissa, samoin vuonna 2012. Vuonna 2011 lämpöä oli alle 20 astetta.

Katso tuorein juhannusennuste täältä

Katso STT:n tuorein juhannussääuutinen täältä