Sinilevistä useita havaintoja

0

VESISTÖT Lämmin sää ja vähäinen tuuli ovat saaneet sinilevät paikoin runsastumaan Lounais-Suomessa. Usealla vakioseurantaan kuuluvalla seurantapaikalla tehtiin tällä viikolla havaintoja sinilevistä, ja niitä täydensivät muutamat kansalaishavainnot merialueilta.
Alkuviikosta merialueiden pintaveden lämpötila oli noin 16–18 astetta ja tuuli kohtalainen, mikä oli suosiollista sinileville. Loppuviikosta tuuli näyttäisi voimistuvan navakaksi ja pintavesi viilentyvän parilla asteella. Lounais-Suomen sisävedet olivat alkuviikosta noin 16–20-asteisia.
Sinilevän tunnistaa vedessä olevista vihertävistä tai kellertävistä hippusista. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaist,a ja sen voi erottaa rihmamaisista levistä siitä, että se ei jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Osa sinilevistä tuottaa myrkyllisiä yhdisteitä, eikä etenkään lasten tai lemmikkieläinten pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä.
Levätilannetta sisä- ja rannikkovesialueilla voi seurata Järvi&Meriwiki-palvelusta, johon vakioseurantapaikkojen ja kansalaisten levähavainnot tallennetaan päivittäin. Palveluun voi viedä omia levähavaintojaan esimerkiksi älypuhelimen selaimessa toimivan Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla. Varsinais-Suomen Ely-keskus ottaa vastaan kansalaisten ilmoituksia levähavainnoista Lounais-Suomen alueelta.