Taidetta vihanneksista

0
Kukka-asetelma syntyi purjosta, punajuurista ja lantusta. Kuva: Tuula Jokela
Kukka-asetelma syntyi purjosta, punajuurista ja lantusta. Kuva: Tuula Jokela

LOIMAA/ALASTARO Muutama vuosi sitten alastarolaiselta Tuula Jokelalta meinasi jäädä aamiaiset kokonaan syömättä Thaimaan-matkalla, koska tarjolla oli niin kauniisti kaiverrettuja vihanneksia ja hedelmiä.
Hän otti niistä kuvia ja innostui ostamaan kasan vihannesten kaivertamisesta kertovia kirjojakin. Jokela on aina ollut kätevä käsistään, ja jos hän näkee jotain uutta, hän palaa halusta tietää, miten homma tehdään.

Tuula Jokela näyttää, miten kiinankaalista saa helpolla kauniita kukkasia. Kuva: Heidi Pelander
Tuula Jokela näyttää, miten kiinankaalista saa helpolla kauniita kukkasia. Kuva: Heidi Pelander

KAIVERRUSTEKNIIKOITA Jokela on oppinut videoita seuraamalla. Mitä enemmän harjoittelee, sitä siistimpää ja ohuempaa jälkeä saa aikaiseksi. Nykyään täysiä huteja tulee enää harvoin. Onnistumiset palkitsevat, ja mitä taitavammaksi tulee, sitä kriittisempi on omia tekeleitään kohtaan.
– Tekemällä ja kokeilemalla keksii koko ajan uusia juttuja.
Kaivertaminen on Jokelalle arkityön vastapainoa. Kun isäntä tekee pöydän toisella puolella ristikoita, hän kaivaa jääkaapista vihanneksia ja alkaa ”nysväämään”. Kaivertaminen on kivaa myös lastenlasten kanssa.

Lanttu on kovuutensa takia hyvä materiaali kaiverrukseen, mutta vaatii sormivoimia. Kuva: Tuula Jokela
Lanttu on kovuutensa takia hyvä materiaali kaiverrukseen, mutta vaatii sormivoimia. Kuva: Tuula Jokela

Heidi Pelander

Lue lisää 25.8.2016 lehdestä