Seurahuone, Kopu

0
Matti Pullin muistikuvakävely alkaa tällä kertaa Seurahuoneelta, joka sijaitsee hieman kuvan keskipisteen alapuolella.
Matti Pullin muistikuvakävely alkaa tällä kertaa Seurahuoneelta, joka sijaitsee hieman kuvan keskipisteen alapuolella.

Olemme siis vihdoin päässeet Seurahuoneelle. Komea talo, laajennettu moneen kertaan. Mitä parhain ravintola ja hotelli. Olen sentään ehtinyt sielläkin yöpyä. Lähinnä kai Koulun juhlien takia. Aina hyvä palvelu.
Seurahuoneen paikalla oli ennen Väinö Lindenin koti. Lindenin Väinön muistamme LP:n näppäränä siepparina ja tietysti F. Koiviston kenkäliikkeen myymälän hoitajana. Tyylikäs ruskea puku yllään ja rusetti kaulassa. Väinöllä oli useita sisaruksia: Tyyne, Rauha, Antti, Lyyli, Aini ja Paavo. Nimet tulivat esiin Valton haastatellessa Laakson Anttia. Lindenit siirtyivät Vesikoskenkadulle Seurahuoneen tieltä.
Seurahuone oli aikanaan vain se kaksikerroksinen kivitalo. Laajeni aikanaan. Muistan, että kerran kävimme isäni kanssa lounaalla. Tilasimme kaikille sipulipihvit, jotta isä sai sipulit omaan pihviinsä, meille riitti ne jauhelihapihvit. Tämä siis kaikki vanhojen Grönholmien aikaan.

SEURAHUONEEN JÄLKEEN oli Jussi Rantasen puutalo. Vanhat miehet tiesivät, että siinä oli ensimmäinen Loimaan Alko. Jussin puutalo purettiin, ja Seurahuoneen lounasravintola ja aamiaishuone on samoilla paikoilla. Talon nurkalla on se kuuluisa suojeltu kilometripylväs.

SEURAAVA TALO oli Kopun kauppa. Laakso ja Heinonen muistelivat, että talo olisi tuotu Kojonkulmalta ja oli Naulan pytinkirakennus. Vainio piti nahkakauppaa talossa ennen Kopuja. Muistan ensi käynnin Kopun kaupassa, nimittäin Loimaan Voiman jäsenkortit haettiin Oskari Kopun liikkeestä. Pekka Kopu oli paljon mukana Voiman toiminnassa. Oskari Kopusta on paljon juttuja. Taitava kauppias. Jos tavaraa ei ollut, se tilattiin tai myytiin jotain muuta tilalle. Rusehtava talo purettiin parkkipaikan tieltä muutama vuosi sitten. Katsokaa kuvia Vahvaa Väkkee -kirjasta. Muistan, että Pekka oli tätini luokkatoveri Yhteiskoulusta. Luokkakuvakin on tallessa.

KADUN YLI ja sitten on Suomisen kauppa. Palataan sille tontille myöhemmin.

SIIRRYMME Satakunnantien yli Jussi Laaksosen tekemään komeaan puutaloon. Mistähän löytyisi kuva joelta päin, jotta nähdään yläkerran hienot rakenteet. Siellähän oli kaksi huonetta joelle päin ja välissä vielä yhdyskäytävä. Uskon että isoisäni oli mukana rakennustöissä.
Talossa toimi muun muassa Laaksosen kangas- ja vaatekauppa. Myöhemmin kai Uuno Virtasen kangaskauppa ja toisessa päädyssä Raunion parturiliike. Antti Laakso kertoili, että hän autteli Laaksosta joskus, haki tavaraa asemalta. Sain pari markkaa sentään hakupalkkaa.
Myöhemmin talossa oli Seurahuoneen huoneita. Suoraan ulkoa pääsi omaan huoneeseen, kuten motelleissa. Viimeisissä valkokuvissa talon seinät ovat jo huonossa kunnossa ja talo purettiin varmaan jo 90-luvulla.
SEURAAVA TALO on Kunnaksen talo. Kunnas oli eläinlääkäri Loimaalla. Eläinlääkäri vastasi myös yleisestä hygieniasta. Siksikö pesäpallokentän laidalla ollutta kusiputkaa sanottiin Kunnaksen patsaaksi.
Kunnaksella oli kaksi poikaa Veikko ja Voitto. Veikko oli nuorena Nyman-Lähdekiven apteekissa harjoittelijana. Kerrottiin, että opetti apteekkarin papukaijan sanomaan ” Nuuka-Eemeli!” apteekkarin tullessa töihin. Voitto oli KOP:n virkailija. Pojilla oli Ritva- sisko.
Meidän aikana talossa oli Palovakuutusyhdistys ja Pohjankosken perhe. Jorma oli meidän luokkakaveri. Sakari -isänsä toimi yhdistyksen johtajana. Oli paljon urheilussa mukana. Vaimonsa omisti kirja- ja paperikauppa Aulan. Säästöpankin vieressä. Muuttivat Aulan torin aidalle uuteen omaan liiketaloon.
Taloa on hienosti uudistettu viime vuosina.

Matti Pulli