Keltaista, punaista ja ulosajo: Hurrikaanille katkera tappio Suomen cupissa

0
Kumpikin joukkue hyökkäsi tehokkaasti, minkä lisäksi puolustuspelaaminen oli vahvaa. Kuva: Juuso Riponiemi

LENTOPALLO Valepa–Hurrikaani 3–2 (29–31, 25–20, 25–20).
Kun kaksi maan parasta lentopallojoukkuetta arvottiin Suomen cupin välierässä vastakkain, puhuttiin cupin moraalisesta finaalista. Sekä Hurrikaani että Valepa osoittivat, että se todellakin piti paikkansa.
Ottelussa pelattiin alusta saakka kovalla tunnetasolla ja joukkueet tarjosivat paljon huippusuorituksia. Yhtään helppoa pistettä ei pudonnut kenttään, vaan pisteen eteen joutui tekemään lähes maksimaalisen suorituksen.
KUN panokset kasvavat, samoin kasvavat tiettyjen pelaajien roolit. Ei ollut yllätys, että Valepan riveistä nousivat nimet Mikko Esko, Urpo Sivula ja Olli Kunnari esiin. Samoin mitään ihmettelyn aihetta ei ollut, että veljekset Oivanen, Tomi Mutka ja Jesse Mäntylä nostivat tasoaan.
Etenkin Mäntylän vastaanotto- ja puolustuspelaaminen oli ehkä miehen Hurrikaani-uran parasta. Terrierimäinen libero taisteli jokaisesta pallosta, sijoittui tarkasti pallojen alle ja tarjosi joukkueelleen moneen kertaan jatkopallomahdollisuuden.

AINOA ASIA, mikä Suomen cupin välieräpelissä jäi kaivelemaan, oli viidennen ja ratkaisevan erän lopetus. Se ei ollut millään tavalla ottelun ja pelin tason mukainen. Kun Matti Oivaselle kapteenina annettiin suora punainen kortti viidennen erän alussa, pelko ottelun lähtemisestä tuomariston lapasesta alkoi nostaa päätään. Ja otteluhan lähti päätuomari Kenneth Arolta ja verkkotuomari Arto Murolta lapasesta tilanteessa, jossa Harrison Peacock ja Tommy Carmody taistelivat pallosta verkkopinnan päällä. Tilanne oli kaikkiaan sekava. Aro päätuomarina tuomitsi tilanteen niin, että Peacock oli käsineen Valepan puolella ja piste Valepalle.
Tähän paikkaan päävalmentaja Lauri Rantanen pyysi Hurrikaanille aikalisää rauhoittaakseen joukkueensa tunnetasoa ja tilannetta. Aikalisän jälkeen päästiin vielä jatkamaan ottelua eteenpäin, mutta lopullinen kliimaksi oli tulossa. Valepan johtaessa 12–9 Rantanen otti erän toisen aikalisän. Aikalisän jälkeen Aro osoitti Hurrikaanin vaihtopenkille Rantaselle keltaista ja punaista korttia, mikä tarkoittaa rangaistusta. Rangaistusta Rantasen piti kärsiä paremmin jääkiekossa tutussa jäähypenkissä. Tässä vaiheessa päävalmentajalla alkoi kierrokset jo lyödä niin korkealla, että mies poistui jäähypenkin potkaistuaan areenalta ja loppuerän joukkue meni kakkosvalmentaja Jani Korhosen luotsatessa joukkuetta.

TILANNE NOSTATTI välittömästi ottelun jälkeen laji-ihmisten parissa valtavan mediakohun. Suurimmaksi puheenaiheeksi kohosi verkkotilanne, jossa Carmody ja Peacock taistelivat pallosta. Jo tästä tuomiosta oltiin montaa mieltä. Kielenkärjet vain kärjistyivät Rantasen jouduttua pois ottelusta.
– Oli urani ensimmäiset kortit, ja varmasti ensimmäinen ulosajo, jonka saa pelkästään aikalisää pyytämällä, Rantanen ihmetteli.
Päävalmentajan mukaan hän ei aikalisää pyytäessä kommunikoinut tai käyttäytynyt tuomaristoa kohtaan provosoidusti.
Matti Oivasta kaiversi muutama tilanne, jossa näytti, että tuomaristo muutti päätöksiä torikokousten jälkeen.
– Kyllä tällaisen ottelun jälkeen on vaikea lähteä alkuviikolla harjoituksiin ja kohti tulevan viikonlopun kahta vieraspeliä Ouluun ja Rovaniemelle, kokenut MaO tunnusti.

VAIKKA ottelu päättyi hiukan samalla tavalla kuin viimekeväinen välieräpeli Sastamalassa, tästäkin joukkue voi nousta vahvempana. Se, että Suomen cupissa häviää katkerasti ja peräti kyseenalaisten keltaisten, punaisten ja ulosajojen sävyttämässä ottelussa, pitäisi lisätä kiimaa kevääseen. On hyvin mahdollista, että samat joukkueet kohtaavat finaalissa, tai ainakin pudotuspeleissä. Silloin näistä tilanteista voi löytyä se viimeinen motivaattori.
Tällä viikolla tulee mahdolliset lisäsanktiot Rantaselle, ehkäpä jollekin muullekin, mutta samalla voi odottaa Lentopalloliitolta selkärankaa ja myöntää, että ottelun loppu ei ollut pelin hengen mukainen. Varsinkin, kun näytti pahasti, että ainoastaan ottelun tuomarikaksikolta loppui hermokontrolli.

Valtteri Arra