Varsinais-Suomeen Suomen suurin maataloustukipotti

0
Tämä on kyntöpelto, mutta kuulemma pahemmassa kunnossa on Koskenkuja, kirjoittaa Kopittelija.

Peltotyöt alkoivat tänä keväänä parisen viikkoa tavanomaista aiemmin. Viime viikolle jatkunut viileä säätyyppi on kuitenkin tasoittanut etumatkaa kasvien alkukehityksen hidastuessa.<br /> Kuva: Lari Kiviranta

Varsinais-Suomi sai eniten maataloustukea viime vuonna. Maaseutuviraston torstaina julkaiseman tilaston mukaan maakuntaan tuli 242 miljoonaa euroa.

Tukisumma on huomattavasti suurempi kuin vuonna 2015, koska osa vuoden 2015 tuista siirtyi maksettavaksi vuoden 2016 alkupuoliskolla. Lisäksi loppuvuonna maksettiin ennakkoja vuonna 2016 haetuista tuista.

Loimaalla suurin tukisumma meni Kontulaisen Tila Oy:lle. Porsastuotantoon keskittynyt tila sai lähes 370 000 euroa. Lähes saman verran tuli Maatalousyhtymä Miika ja Pasi Riuttaskorvelle. Maatalousyhtymä sai lähes 354 000 euroa viljelijätukea.

Varsinais-Suomessa eniten tukea sai turkulainen Huiskulan puutarha, reilut 790 000 euroa. Sen tukipostista suurin osa on viljelijätukea. Valtaosa koko maakunnan tuesta on viljelijätukea.

Valio sai eniten maataloustukea Suomessa viime vuonna. Valion tukipotti oli vajaat 2,3 miljoonaa euroa.

Valio kertoo, että tuesta 90 prosenttia on koulumaitotukea. Yhtiön mukaan Suomessa koulumaitotuesta hyötyvät kunnat, jotka voivat ostaa päiväkoteihin ja kouluihin maitoa tavanomaista halvemmalla.

Tuensaajia oli Suomessa viime vuonna yhteensä 60 656. Edellisenä vuonna tuen saajia oli 64 200. Viime vuoden luvuista oli maatiloja 55 445. Myös maatilojen määrä on tukitilastoissa laskenut, sillä vuonna 2015 maatiloja oli tuensaajina 57 937.