Viikon kuvat: Makeat ahvenet, noitamaista meininkiä ja elämän tarkoitus

0

Miten ihmeessä tähän samaan sänkyyn on päädytty tuon tyypin kanssa? Näin tuumitaan Pyhämaan Suviteatterin esityksessä tulevana kesänä.
Kesäteattereiden harjoituskausi on täydessä vauhdissa, mutta samaan aikaan testaavat pilkkijätkin vielä tarkkaan jään kantavuutta. Kevät kääntää katseet kesään, mutta talvipuuhatkin jatkuvat vielä. Viikon kuvista löytyy siis kesäistä ja talvista tunnelmaa.
Viikon koskettavin kuva löytyy Salosta, jossa nuorten turvapaikanhakijoiden keskus suljettiin. Tilaisuudessa puhunut afgaaninuori kertoi hoksanneensa Suomessa, mitä elämä tarkoittaa.

Satoja hyppyjä. Salon Uimarien järjestämät perinteiset Kevätuinnit täyttivät viime lauantaina Salon uimahallin. Hurjalla tahdilla edenneessä kilpailupäivässä maaliin tulleet odottivat altaassa seuraavan lähdön starttia. Kuva: Marko Mattila, Salon Seudun Sanomat.

Makoisat ahvenet. Paras sää pilkkimiseen on aurinkoinen aamu, jolloin ei tuule paljon eikä ole pakkasta. Jukka Telkkälä narraa Uudenkaupungin Kemiran penkalla talvisin ahvenia. – Ahvenet ovat merellä paljon makeampia kuin järvessä, tietää Telkkälä. Kuva: Maria Suomi, Laitilan Sanomat.

Noita loihti meininkiä. Loimaan keskustan yrittäjät tempaisivat viime lauantaina järjestämällä Prättäkitti-päivän, jossa Prättäkitti-noita kierteli kaupoissa loihtimassa meininkiä. Tuula Sirén-Mäkelä, Kiti Aavila ja Elena Järvinen olivat pukeutuneet tapahtuman kunniaksi kasarinoidiksi. – Tempauksia ei ole koskaan liikaa, loimaalaisen Bello Mondon yrittäjä Sirén-Mäkelä sanoi. Kuva: Kiti Salonen, Loimaan Lehti.

Kokeilusta tuli tynkä. Kunta toisensa jälkeen on irrottautunut Turun seudun alueellisesta työvoimakokeilusta. Liedon ja Kaarinan lisäksi myös Mynämäki päätti, ettei se jatka hankkeessa. Niin ikään Masku ja Nousiainen vetäytyivät hankkeesta kuluvan viikon maanantaina. Lieto päätti irrottautua kokeilusta, sillä kunnan työllisyyspalvelut toimivat ilman isompaa hankettakin, kertoo työllisyyspäällikkö Soile Nieminen. Viime viikolla oppisopimusoppilaat Niko Hell ja Jaana Jalonen olivat suorittamassa tutkintojaan Liedon kierrätyskeskus Kisällissä. Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat.

Miten tähän on päädytty? Pyhämaan Suviteatterin kesän näytelmäksi valittiin farssi Täydelliset häät, joka on Robin Hawdonin teksti railakkaiden polttareiden jälkeisistä seurauksista. Tarina alkaa, kun hääsviitistä heräävät Mika (Teemu Sjöblom) ja Salla (Leena Kordelin). Miten samaan sänkyyn onkaan päädytty? Esitykset alkavat heinäkuun alussa Pyhämaan nuorisoseuran katetulla ulkonäyttämöllä. Kuva: Henrika Bäcklund, Uudenkaupungin Sanomat.

”Nyt tiedän, mitä tarkoittaa elämä.” Kiskon Kärkelän ryhmäkoti sulkeutuu, ja sinne muuttaa Kurkelan perheryhmäkoti. Afganistanista oleva Abbas Rezaei asuu nykyisin Halikon vastaanottokeskuksessa, mutta on asunut aiemmin Kärkelässä. Kärkelässä pidetyssä loppujuhlassa torstaina puhunut entinen asukas Rezaei kertoi suomeksi kirjoittamassaan puheessa elämästään turvapaikanhakijana. – Nyt minä tiedän, mitä tarkoittaa elämä, ja haluan vain elää rauhassa, sanoi Rezaei. Kärkelä avattiin turvapaikanhakijanuorille lokakuussa 2015. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

Vauhdin huumaa. SkiTeam 105:n ykkösjoukkue piti Pöytyän Haukkavuoressa viime lauantaina hiihdetyssä Varsinais-Suomen Maakuntaviestissä kovinta vauhtia. Kuvassa sivakoi kolmatta osuutta hiihtänyt Ilana Onnela. Haukkavuoren ladut ovat edelleen hyvässä hiihtokunnossa, ja niiden uskotaan sellaisessa pysyvän ainakin pari viikkoa, jollei tule järkyttäviä vesisateita. Kuva: Kiti Salonen, Auranmaan Viikkolehti.

Ajantasainen lääkityslista voi pelastaa hengen. Kotisairaanhoitaja Virpi Rauhala kertoo, että kotisairaanhoidon asiakkaalle tulostetaan joka lääkkeenjakokerralla lääkelista. Taustalla Raili Kulmala. Lääkityslistan päivittäminen on ikäihmisen itsensä ja omaisten vastuulla. Listan tulisi kertoa, mitä lääkkeitä vanhus syö. Usein tietokannoissa reseptejä on enemmän kuin käytössä olevia lääkkeitä. Hoitajien laatima ajantasainen, tulostettu lääkityslista helpottaa kotihoidon asiakkaan asiointia lääkärillä ja sairaalassa. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

Pilates meni saunaan. Lämpö on yksi avaintekijä saunapilateksessa, rauhoittuminen toinen. Liikkeet tehdään hallitusti istuen, kertoo Heidi Tiirakari. Ryhmä Grit Somero -hyvinvointitapahtumaan osallistuneita pääsi kokeilemaan saunapilatesta Someron uimahallin saunassa. Kuva: Tarja Kauppinen, Somero-lehti.

Lehmus parturoitu. Jesse Salo Ammattiopisto Liviasta suorittaa opintoihinsa liittyvää harjoittelua Salossa. Hän leikkasi Helsingintien lehmuksista oksia tiistaina. Salon keskustan katujen varren puista lähtee parhaillaan oksia, jotka ovat lähellä rakennuksia tai liikenteen haittana. Puiden leikkuu kestää keskustassa yhteensä parisen viikkoa. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

Se syntyi joululahjasta. Turussa juhlistetaan satavuotista Suomea vajaan parin viikon sisällä jo toisella oopperan maailmankantaesityksellä. Marko Aution säveltämä Logicomix on sarjakuvaooppera filosofi Bertrand Russellin elämästä. Vanhan Russellin roolissa Sakari Eirola. Sarjakuvan pohjalta libreton on laatinut Jukka Aaltonen.
– Tämän oopperan synnystä voidaan kiittää joulupukkia, Aaltonen sanoo. Hänen pojalleen vuonna 2010 joululahjaksi ostamansa sarjakuvateos ei jaksanut perheen junioria lopulta kiinnostaa, mutta isän teos vei mukanaan. Sisältö jäi muhimaan takaraivoon ja muotoutui oopperaksi. Logicomix-sarjakuvaoopperan ensi-ilta pe 10.3. klo 19 Sigyn-salissa. Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat.

Viikon kuvat

  • Julkaisemme perjantaisin verkkosivuillamme koosteen edeltävän viikon kiinnostavimmista kuvista.
  • Sarja tehdään yhteistyössä yhdeksän eri lehden kanssa: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.