Suuri loimaalainen nainen – Anna-Liisa Kastio tekee Miina Penttilää tunnetuksi

0
Anna-Liisa Kastio on tutkinut Miina Penttilän vaiheita ja haluaa muistuttaa hänenmerkityksestään Loimaan ja Suomen vaiheissa. Koululuentojen sarja alkoi Asemanseudun koulusta Mellilästä. Kuva: Anu Salo

LOIMAA/MELLILÄ Kuka oli Miina Penttilä?

Anna-Liisa Kastio on tutkinut Miina Penttilän vaiheita ja haluaa muistuttaa hänenmerkityksestään Loimaan ja Suomen vaiheissa. Koululuentojen sarja alkoi Asemanseudun koulusta Mellilästä. Kuva: Anu Salo

Vanhemman polven loimaalaiset ja kotiseutuhistoriasta kiinnostuneet arvatenkin tietävät, että Penttilä oli kansakoulun opettajatar ja työuransa ohessa arvostetuksi vaikuttajaksi kasvanut nainen, joka jätti Loimaalle suuren jäljen.
Itsekin opettajana toiminut Anna-Liisa Kastio haluaa tehdä Penttilän perintöä tunnetuksi tämän ajan koululaisille, ja niinpä hän kiertää kertomassa aiheesta paikkakunnan kouluissa.
– Olen ollut pitkään kiinnostunut Penttilän henkilöstä. Tutkin jo parikymmentä vuotta sitten arkistoja ja keräsin tietoa selaamalla läpi pöytäkirjoja ja muuta aineistoa. Minulla on tallessa kaikki muistiinpanot, jos vaikka kirjoittaisin aiheesta vielä jotakin, Kastio pohtii.
Kahdeksan koulun kierroksensa hän aloitti Mellilästä Asemanseudun koulusta.

Viides- ja kuudesluokkalaiset saivat annoksen niin yhteiskuntahistoriaa kuin myös Maria Wilhelmiina Penttilän (1874–1961) vaiheita synnyinkunnastaan Nurmosta Miina Penttilänä tunnetuksi loimaalaisopettajattareksi.

Anu Salo

 

 

Lue lisää 22.4.2017 lehdestä