Juhannus on kesän ruokajuhla

0

LOIMAA – Tämä juhannus kääntyy vihreäksi, Palvimestareitten myyntipäällikkö Jani Hovilehto uskoo.

Käynnissä oleva murros on kova, sillä vegaaninen kasvispihvi on noussut jo lihatalon myydyimpien top3-tuotteiden joukkoon.

Vegetuotteiden ja kasvisten odotetaan tirisevän juhannusgrilleissä pihvien ja makkaroiden rinnalla.

–  Kun vegaanisen kasvispihvin ympärille kääräisee pekonia, molemmat voittavat.

JUHANNUKSEN muita grillihittejä ovat täytetyt paprikat, parsa ja homejuustolla täytetyt nektaarinit, joiden ympärille on kääräisty pekonia. Ribsit ovat kasvattaneet suosiotaan, niin kuin grillatut hampurilaiset ja grillijuustotkin.

Possun kasslerista tai ulkofileestä tehdyt marinoidut pihvit ja grillimakkarat ovat kestosuosikkeja. Makkaroissa suositaan nyt vahvoja makuja: savua, pekonia, fetaa ja chiliä.

Juhannuksen ruokaostoksia aletaan tehdä jo alkuviikolla, mutta suurin vilske on luvassa torstaina ja perjantaina.

– Kyllä juhannus on kesän ruokajuhla, Loimaan K-citymarketin kauppias Mari Koenkytö sanoo.

Uudet perunat, coleslaw ja kana ovat kesäruoan kestohittejä. Tänä juhannuksena yhä useammalle lautaselle odotetaan päätyvän myös vegaanisia tuotteita kuten kasvispihvejä. Kuva: Kiti Salonen.

Bbq-ribsit (neljälle)

2 kg lihaisaa luullista kylkeä

2 tl suolaa

3 dl barbeque-kastiketta

Ota liha huoneen lämpöön noin tuntia ennen valmistusta. Hiero suola lihan pintaan. Sivele lihan pintaan n. 1 dl barbeque-kastiketta. Kääri liha leivinpaperin ja folion sisään ja kypsennä liha uunissa 150 asteessa noin 2–3 tuntia. Grillaa lihan pinta rapeaksi ja sivele grillauksen aikana barbeque-kastiketta lihojen pintaan. Leikkaa grillatut lihat luiden välistä pienimmiksi paloiksi.

 

Grillatut nektariinit (12 kpl)

6 nektariinia
pala sinihomejuustoa
2 pkt (á 170g) pekonia

Puolita nektariinit ja poista kivet. Täytä ”kiven kolot” sinihomejuustolla. Kääräise pekonia nektariinien ympärille. Kiinnitä pekonit cocktailtikuilla nektariineihin. Grillaa nektariineja niin, että homejuustopuoli on ensin alaspäin. Käännä ja grillaa vielä hetki, jotta pekoni paistuu kauttaaltaan.

 

Vesimelonipizza (8 palaa)

2 viipaletta vesimelonia
2 dl turkkilaista jogurttia
päälle: tuoreita marjoja, muromysliä ja tuoreita yrttejä

Leikkaa melonista kaksi pyöreää isoa viipaletta. Levitä jogurttia viipaleen päälle ja koristele tuoreilla marjoilla, muromyslillä ja yrteillä. Tarjoa virkistävänä välipalana tai jälkiruokana.

Reseptit antoi Loimaan K-citymarketin kauppias Mari Koenkytö.

Lue lisää 20.6.2017 lehdestä