Elämäniloa pisto ja viiva kerrallaan – Liisa Lehtonen vieritti vuotensa näyttelyksi

0
Liisa Lehtonen on tehnyt kolme kansallispukua, joista yksi on Rautu-Sakkolan puku. Sen päähinettä sorokkaa koristaa taidokkaasti kirjottu kuviointi. Kuva: Anu Salo

LOIMAA Pykäpistot harppovat pienen neliömäisen liinan koristeommelta kehystämässä. Ompeleet on tehnyt Liisa Lehtonen kansakoulun käsityötunnilla. Ehkä viidennellä luokalla. Ehkä kieli keskellä suuta hartaasti ja huolella, pisto kerrallaan tekemisen iloa itseensä kiinnittäen siinä kuin ommelta kankaaseen.

Liisa Lehtonen on tehnyt kolme kansallispukua, joista yksi on Rautu-Sakkolan puku. Sen päähinettä sorokkaa koristaa taidokkaasti kirjottu kuviointi. Kuva: Anu Salo

Vaikutteita varhaisista onnistumisen kokemuksista tarttui joka tapauksessa nuoren loimaalaistytön matkaan koko elämän ajaksi.
– Jotakin pitää saada käsillään tehdä, Lehtonen sanoo napakasti. Hänelle niin käsityöt kuin akvarellien maalaaminen tuottavat elämäniloa ja siihen päälle erityisiloa silloin, kun jotakin oikein vaativaa valmistuu.

Lehtosesta on hauska katsoa aikaansaannoksiaan vuosien ja vuosikymmenien ajalta. Siihen on tarjonnut syyn näyttely Vierineet vuodet, joka aukeaa Kuuukantalossa sunnuntaina.

Meneillään on jonkinlainen luopumisen aika. Loimaan taideseuran puheenjohtajana yhteensä kymmenen vuotta toiminut nainen väistyy tehtävästä tänä vuonna, eikä Rompe-tapahtuman vakiokalustoon kuulunutta talkoolaista ensi vuonna nähdä kuin ehkä yleisön joukossa. Aikansa kutakin, Lehtonen täydentää.

Anu Salo

Lue lisää 2.9.2017 lehdestä