keskiviikko 17. 4. 2024

Puolet pyöräilijöistä polkee pimeänä

0
KUVITUSKUVA LL Arkisto/Liikenneturva

Noin joka toinen pyöräilijä polkee ilman valoa pimeällä, kertoo Liikenneturva omien seurontojensa perusteella. Liikenneturvan viime talvena toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan yli yhdeksän kymmenestä suomalaisesta tietää, että pimeällä on pyörässäkin oltava valo. Silti vain joka toinen pyöräilee pimeällä valoin.

Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan monet raportoivat vaikeuksista havaita valoitta pyöräilevä. Autoilevista kolme viidestä (63 prosenttia) kertoo, että on ollut usein tai joskus vaikeuksia havaita pimeä polkija. Kävellen tai pyörällä liikkuvista lähes puolet (48 prosenttia) kertoo vastaavista vaikeuksista.

Kunnollinen valo auttaa pyöräilijää näkemään ja helpottaa myös muita havaitsemaan pyöräilevän. Pyöräilijän oma näkeminen ja näkyvyys muille on pimeällä tai huonolla kelillä tärkeä turvallisuustekijä.
– Sitä voi tulla helposti ajatelleeksi, että näkyvyys on riittävä, jos polkee katuvalojen loisteessa. Se, että itse näkee polkea, ei kuitenkaan tarkoita, että muut liikkujat havaitsisivat pimeän pyöräilijän ajoissa. Myös nopeasti hämärtyvät illat voivat yllättää, pohtii Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa syitä valottomuuteen tiedotteessa.

Piippa kannustaa pyöräileviä varautumaan pimeneviin syysiltoihin ottamalla pyöränvalo mukaan, vaikka satulaan hyppäisikin valoisalla. Vanhempien tehtävänä on tarkistaa, että lapsilla on pyörässä valot ja heijastimet kunnossa ja että niitä myös käytetään.

– Pimeällä pyöräillessä on ajon aikana oltava eteenpäin vaaleaa valoa näyttävä valaisin. Valoja edellytetään myös silloin, kun näkyvyys on huono. Takana tulee olla vähintään punainen kissansilmä, mutta punainen valo on aina näkyvämpi. Valojen lisäksi pyörässä tulee olla etu- ja takaheijastin sekä sivuheijastimet, Piippa kertaa.

Punaisen takavalon merkitys on huomioitu myös luonnoksessa ehdotuksesta uudeksi tieliikennelaiksi. Ehdotuksen mukaan pyöräilijän edellytettäisiin käyttävän punaista takavaloa pimeällä tai hämärässä samalla tavalla kuin nyt etuvaloa. Liikenneturva pitää esitystä hyvänä.

 

Pyöräilijän valot ja heijastimet

  • Lain mukaan polkupyörässä on käytettävä valoja hämärällä ja pimeässä.
  • Pyörässä tulee olla lain mukaan eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin.
  • 1.1.2015 alkaen pyörään kiinnitetyn kiinteän valaisimen sijasta voi käyttää myös ominaisuuksiltaan vastaavaa pyöräilijään kiinnitettyä valaisinta, kuten otsalamppua.
  • Polkupyörän takana tulee olla vähintään punainen kissansilmä, mutta punainen valo näkyy paremmin.
  • Jos pyörässä on takavalaisin, tulee sen näyttää punaista valoa.
  • Valojen lisäksi pyörässä tulee olla etu- ja takaheijastin sekä sivuheijastimet.
  • Sivuheijastimina hyväksytään myös heijastavat renkaat. Pyörässä saa käyttää myös poljinheijastimia, joiden tulee olla väriltään ruskeankeltaisia.
  • Lähde: Liikenneturva

 

Kuva Nina Mönkkönen/Liikenneturva.