Ylikäytävän yli Hämeentielle

0
Osuusliikkeen takapiha.

Saimme tehtyä retkemme Vesikoskenkadulta Satakunnantielle. Palasimme takaisin ylikäytävälle. Lukijat toivat tiedoksi, että kyllä Hämeentiellä eli Kaanaan puolellakin oli kauppoja. Samalla selvisi, että Kaanaa ja Saunalahti ovatkin hieman eri alueita. Vanha tori oli Kaanaan puolella ja siirtyi sieltä vasta 1920-luvulla Kauppalan puolelle, kirkon lähelle. Pesäpallo-ottelutkin pelattiin Wanhan torin kentällä. Aluksi toki pitkäpallona. Vanha kenttä on hahmotettavissa vielä, vaikka rakennukset ovat hävinneet.

RUUTIVARASTO, leipomo ja tukkuliikkeiden varastot olivat heti ylikäytävän jälkeen. Vastapäätä Sahan pääkonttoria, nykyistä Taidetaloa. Osuusliike oli ensimmäinen isompi myymälä. Sitä ennen sen vieressä oli Ritamaan kauppa. Ritamaa oli entinen Grigorjeff, mutta suomentanut nimensä. Ritamaan kaupan pääty oli Hämeentielle, kun taas Osuusliike oli tien suuntaisesti.
Osuusliikkeeseen sai tuoda jätepaperia tai keräyspaperia, kuten silloin sanottiin. Saimme paperin apteekin kellarista. Siihen aikaan suurin osa lääketoimituksista tapahtui linja- autolla. Lääkkeet oli pakattu hyvin. Paperista sai kolme markkaa – siis myöhemmin kolme penniä kilolta. Osan sai rahana, osalla sai Meccano-keräyskuponkeja. Kun niitä oli tarpeeksi, sai ostaa Meccano-rakennussarjaa.

LOIMAAN BETONI oli samalla alueella, johtajana Liljestrand, myöhemmin Lääperi. Olihan alueella myös Oluttehdas, Keksitehdas ja Martta Aaltosen leipomo. Hieno rakennus oli myös Loimaan Saapas. Sen vieressä oli myöhemmin Reinikan kauppa. Rouva taisi elää yli 100-vuotiaaksi. Olavi Reinikka ja Juhani Elo olivat koulutovereitamme.
Mainita pitää myös Kalusteliike Häkä eli Häyryn Kaluste, jossa Pappanikin oli töissä. Nurmisen sauna oli kuuluisa. LP:n miehetkin siellä kävivät harjoitusten jälkeen. Häkästä on jäljellä uusin osa, vanha puoli paloi. Myntin varasto oli paikalla pitkään.
Hämeentiellä oli myös vieläkin paikalla oleva Ferrarian rivitalo. Seuraavana oli Rantalan parturi – pojat sanoivat nimellä Parturi-ämmä. Oliko eläinlääkäri Linkomiehen vastaanotto lähellä Kiviveistämöä? Molemmat hävinneet, tosin Palinin Kivi siirtyi edemmäs. Oliko muitakin kiviveistämöitä?

SEPPÄ SUOMINEN takoi ensimmäiset auransa kai Kemppilän sillan vieressä olleessa pajassa. Talo oli myöhemmin Seurakunnan omistuksessa. Kemppilän siltakin on hävinnyt – sillan kruntit näkyvät. Sillan lähellä oli parikin kauppaa. Vaittisen pieni liike, meille pojille tärkeä, koska sieltä sai tikkukaramellin liitteenä moottoripyörämerkkejä! Myöhemmin merkit muuttuivat Englannin jalkapallojoukkueiden merkeiksi. Vaittisen kaupan vieressä oli Norrin kauppa, vanha puutalo, joka uudistettiin komeaksi myymäläksi.

Perheentuvan navetta, myöhemmin O. Heikkilän autokoritehdas.

OLISIKO uuden Mäenpään sillan nurkalla ollut kauppa? Ainakin siellä oli kioski molemmin puolen siltaa. Seuraava kauppa olikin vasta Hyrkkösen kauppa Maamieskoulun takana, mutta se on jo liian pitkällä. Sen sijaan ennen viljavarastoa oli Luujauhotehdas, myöhemmin Sasema-kirjapaino. Tietysti vielä oli Osuusmeijeri lähellä Sasemaa. Kuusilinnan lähellä oli ja on vieläkin hieno tiilirakennus. Siinä oli aikoinaan Autokoritehdas, liekö ollut navettana ennen.

Matti Pulli