Vietnamilaisissa kääryleissä maistuu kevät

0
Henna Koivistosta kevätkääryleiden tekeminen tuntui vähän kuin askartelulta. Ilze Liepina-Naula näytti, miltä valmiin kevätkääryleen pitäisi näyttää. (Kuva: Kiti Salonen)

LOIMAA/HIRVIKOSKI Vietnamilaisessa keittiössä käytetään paljon tuoreita vihanneksia, yrttejä ja mereneläviä. Kun niitä kaikkia kääräistään riisipaperin sisään, syntyy kaalikääryleiltä näyttäviä ja hieman sushilta maistuvia kevätkääryleitä.

Evankelisessa kansanopistossa pidettävällä Maukas englanti -kokkauskurssilla puhutaan  spring rollseista, sillä ruoanlaitto tapahtuu englannin kielellä. Projektikoordinaattori Ilze Liepina-Naula sanoo yhdessä tekemisen olevan loistava tapa oppia kieltä, kokkailua, kulttuureja ja tutustua uusiin ihmisiin.

Hanke huipentuu alkuvuonna julkaistavaan keittokirjaan, joka sisältää reseptejä ja suomienglanti-sanakirjan.

 

Vietnamilaiset tuoreet kevätkääryleet

1 tl sokeria

8 riisipaperia

50 g vermiselliä (nuudeli)

4 tl kalakastiketta (maustekastike)

2 salaatinlehteä pilkottuna

3 rkl tuoretta korianteria pilkottuna

2 rkl tuoretta (thai)basilikaa pilkottuna

3 rkl tuoretta minttua pilkottuna

8 jättikatkarapua halkaistuna pituussuunnassa kahtia

Keitä vermiselliä 3–5 minuuttia, tai kunnes se on al dente, ja valuta se. Täytä iso kulho lämpimällä vedellä. Kasta riisipaperit yksi kerrallaan veteen noin sekunniksi, jotta paperit pehmenevät. Aseta riisipaperin keskelle kaksi ravunpuolikasta, kourallinen vermiselliä, basilikaa, minttua, korianteria ja salaattia. Jätä reunoille muutama sentti tyhjää tilaa. Käännä riisipaperin reunat sisälle päin ja rullaa kääryle tiukasti.

 

Henna Koivistosta kevätkääryleiden tekeminen muistutti vähän askartelua. Projektikoordinaattori Ilze Liepina-Naula näytti, miltä valmiin kevätkääryleen pitäisi näyttää. (Kuva: Kiti Salonen)

 

Kevätkääryleet kätkevät sisäänsä salaattia, yrttejä, vermiselliä ja katkarapuja. (Kuva: Kiti Salonen)

Lue lisää 10.10.2017 lehdestä