Hurrikaanille onnistumisten ja pettymysten viikonloppu

0
Hurrikaanin Max Staples iski Valepan torjunnan ohi. Kuva: Juuso Riponiemi
Hurrikaanin Max Staples iski Valepan torjunnan ohi. Kuva: Juuso Riponiemi

LENTOPALLO Hurrikaani–Valepa 1–3 (18–25, 27–29, 25–19, 20–25).
Loimu–Hurrikaani 2–3 (16–25, 25–12, 25–21, 24–26, 6–15).

Hurrikaanin mennyt viikonloppu sisälsi onnistumisia, mutta myös tappion tuomaa pettymystä.
Ensin lauantaina kotipelissä Vammalan Lentopallo osoitti, missä menee joukkueiden välinen tasoero. Välttämättä se ei ole suuri, mutta Valepan voittamiseksi vaaditaan koko joukkueen yhtä aikaista onnistumista. Ja voiton avaimet ovat silloin vahvassa vastaanottopelissä, minkä jälkeen pääsisi hyökkäämään monipuolisesti, myös käyttäen keskipelaajia hyväkseen.
Vaikka Hurrikaani sai peräti 12 ässää hallitsevan Suomen Mestarin vastaanotosta, onnistui Mikko Esko siitäkin huolimatta pelaamaan monipuolisesti ja tekemään joukkueelleen hyviä hyökkäyspaikkoja. Tämänkin takia Eskon arvo joukkueelle on valtava. Loimaalla Esko ratkaisi avauserän Valepalle syöttämällä erän loppuun seitsemän syötön putken.
– Meillä on maailman tason passari, joka pystyy heikommankin vastaanoton jälkeen taikomaan kavereille hyviä hyökkäyspaikkoja, päävalmentaja Sami Kurttila kiitteli konkaria.
Hän oli voittoon muutenkin tyytyväinen. Joukkue saapui Loimaalle kahden ottelun tappioputkessa, eikä Kurttilan mukaan Loimaa ole koskaan ollut helppo paikka pelata.
– Kotijoukkue on fyysinen ja vahva syöttöjoukkue, joka tulee kotona aina kovaa päälle. Siihen nähden voitto ja kolme pistettä on meiltä loistava saavutus.
Kurttila myönsi, että pikku hiljaa katseet ja ajatukset kääntyvät jo puolentoista viikon päästä alkaviin Mestarien liigan lohkovaiheen otteluihin.

HURRIKAANIN päävalmentaja Lauri Rantanen ei ollut täysin pettynyt tappion takia.
– Meiltä kauden paras syöttöpeli, ja mahdollisuudet oli jopa voittoon saakka. Annettiin kaverille muutama liian helppo vastapallotilanne, joista se rankasi kovalla kädellä.
Rantasen mukaan voitto olisi vaatinut myös tasaisempaa suorittamista.
– Pelasimme ajoittain hyvällä tasolla, mutta emme saaneet pidettyä tasoa koko ottelua. Valepalla oli enemmän tasaisuutta otteissa.
Suurin yksittäinen ero joukkueiden välille tuli hyvän vastaanoton jälkeisissä hyökkäyksissä. Kotijoukkue onnistui saamaan niistä pisteen 48 prosentin tehokkuudella, kun vieraat saivat peräti 64 prosentin varmuudella. Kun maajoukkuehakkuri Urpo Sivulalle sattui sysimusta ilta (9 pist. -3), nousi esiin jälleen kerran Olli Kunnari (13 pist.) ja keskipelaaja Tommy Carmody (13 pist., 4 torjuntaa). Hurrikaanilta Max Staples oli vahva laitahyökkäyksissä ja oman pelinsä kahteen erään jättänyt Matti Oivanen (7 pist. 3 torjuntaa) osoitti olevansa isäntä verkolla.
Lauantain ottelu vahvaa ennakkosuosikkia vastaan nosti esiin niitä samoja ongelmia, joiden kanssa Hurrikaani on paininut läpi kauden. Edelleen vastaanotto on aika ajoin leijasyötön kanssa vaikeuksissa. Sekä Tom Douglas-Powell että Staples pelaavat hyökkäyssuuntaan hyvin, mutta vastaanotossa on toivomisen varaa. Vaikka Douglas-Powell puhkoo vastaanottoja ässäsyötöillään, vastapainoksi tulee liikaa vastaanottovirheitä.

HURRIKAANI ei voinut jäädä murehtimaan lauantaista kotitappiota pitkäksi aikaa. Sen oli oltava sunnuntaina valmis pelaamaan Suomen cupin final four- lopputurnauspaikasta. Matka lopputurnaukseen vaatisi Raision Loimun voittamista kaksiosaisessa pelimuodossa.
Sunnuntainen ensimmäinen kohtaaminen oli joukkueiden välillä vuoristorataa. Hyvää erää seurasi sukellus ja jokaisessa erässä toinen joukkueista oli hallitseva ja toisella oli vastaavasti suuria pelillisiä ongelmia.
Tärkeintä loimaalaisittain oli, että viidennessä erässä Hurrikaani oli totaalisen ylivoimainen ja kuittasi ensimmäisen osaottelun nimiinsä. Sunnuntaisen ottelun onnistujia oli Douglas-Powell, joka kuuden ässän lisäksi hyökkäsi 49 prosentin tehoilla.
– Ottelussa oli positiivista, että vaikka kahdessa erässä oltiin aika vaisuja, saatiin koottua pelimme ja lopulta voitimme, Lauri Rantanen summasi taistelua.
Samoin joukkue onnistui vastaanoton jälkeen hyökkäämään vahvasti. Ottelun kuluessa Rantanen vaihtoi Antti Ropposen tilalle Tapio Toiviaisen, joka saikin päävalmentajaltaan kehuja.
– Tapsan tulo nosti koko joukkueen pelaamista. Silti jouduimme paljon hyökkäämään yleispelaajien kautta.
Ensimmäinen voitto Loimusta ei vielä taannut jatkopaikkaa lopputurnaukseen. Suomen cupissa lopputurnauspaikka irtoaa pisteillä. Eli cupissa käytetään samaa pistelogiikkaa kuin runkosarjassa. Nyt Hurrikaanilla on 3–2-voiton jälkeen kaksi pistettä ja Loimulla yksi. Toinen kohtaaminen on huomenna Loimaalla. Hurrikaanille jatkopaikka irtoaa 3–0- tai 3–1-voitolla.
– Odotan aika tunteikasta ottelua. Nyt Raisiossa oli jo sellaista mukavaa vääntöä, Rantanen veisteli.

Valtteri Arra