Perjantai ja marraskuu – tämä yhdistelmä kannattaa huomioida liikenteessä

0

Perjantaisin sattuu eniten törmäyksiä, parkkipaikkavahinkoja, tuulilasien rikkoutumisia ja eläinkolareita. Ifin vahinkotilastojen perusteella perjantai on varsinainen musta lammas viikonpäivien joukossa.

Kun suomalaiset suuntaavat vapaiden viettoon, autot naarmuuntuvat erityisesti markettien pihoilla. Noin 40 prosenttia kaikista vahingoista on pysäköintivahinkoja.
Maanteillä taas kolaroidaan viikonlopun menoliikenteessä muita päiviä enemmän. Peltivaurioiden lisäksi henkilövahinkojakin sattuu muita viikonpäiviä enemmän.
– Perjantain menoliikenne painottuu muutamiin loppuiltapäivän ja alkuillan tunteihin, mikä aiheuttaa ruuhkaa teillä. Tyypillistä on, että kiirehtimisen vuoksi nopeudet kasvavat ja turvavälit lyhenevät, mikä kasvattaa onnettomuusriskiä, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä sanoo.

Yhtiön mukaan liikenteessä kiirehtiminen ja siitä johtuva liiallinen tilannenopeus on yleisin syy kolareihin.

Marraskuussa pitää olla erityisen tarkkana eläinkolareiden varalta. Ifin vahinkotilastojen mukaan lähes viidesosa eläinkolareista tapahtuu marraskuussa. Loka–joulukuun aikana sattuu lähes puolet kaikista eläinkolareista.
Hirvionnettomuuksien määrä on lähtenyt Liikenneturvan mukaan kasvuun jo vuonna 2011. Viime vuonna Suomen teiltä tilastoitiin yhteensä 1 881 hirvionnettomuutta, kun viisi vuotta aiemmin onnettomuuksia sattui yli 600 vähemmän.
Yli 70 prosenttia hirvionnettomuuksista tapahtuu hämärässä tai pimeässä. Etenkin hirvivaara-alueella kannattaa käyttää mahdollisimman paljon kaukovaloja, ajaa ehdottomasti nopeusrajoitusten mukaan ja tarkkailla tien pientareita tavallista enemmän.
– Tieosuuksilla, joissa metsä alkaa aivan tien reunasta, jää hyvin vähän reagointiaikaa, kun hirvi astuu metsästä tielle. Vähennä aina nopeutta hirvivaara-alueella. Riski loukkaantua hirvikolarissa kasvaa jyrkästi ajonopeuden noustessa, Koskela muistuttaa.