Musiikkiopiston joulukonsertti on kaikille avoin, katso video kenraaliharjoituksesta

0
Viola Varho ja Anna Mäkilä kertoivat ihastuneensa viuluun soittimena. Kuva: Marianne Rovio

LOIMAA Maanantai-iltana Heimolinnassa harjoittelivat nuoret viulistit. Kyseessä olivat kenraaliharjoitukset Loimaan Seudun Musiikkiopiston joulukonserttia varten, joka on keskiviikkona 20.12. klo 18. Ohjelmassa on opettajien oppilaidensa kanssa syksyn aikana harjoittelemia klassisen musiikin kappaleita. Suomalaisista säveltäjistä kuullaan muun muassa Sibeliuksen, Järnefeltin ja Hannikaisen musiikkia. Tilaisuus on kaikille avoin.

Viola Varho ja Anna Mäkilä kertoivat ihastuneensa viuluun soittimena. Kuva: Marianne Rovio

– Mukana on muun muassa selloa, trumpettia, pianoa ja viulua. Konsertti kestää noin tunnin. Loimaan Seudun Musiikkiopistolla kehitetään orkesteritoimintaa, joten esiintymässä on myös viuluryhmä. Ryhmässä soittaminen on todella tärkeää lapsille. Pienemmät ottavat mallia isommista ja näin he kehittyvät, mikä puolestaan innostaa, kertoi viulisti ja viulunsoiton opettaja Elina Eirola.
Helsinkiläinen Eirola kertoi loimaalaisten lasten ja nuorten olevan lahjakkaita.
– Heitä on mukava opettaa, koska he ovat niin motivoituneita. Ja on ilo nähdä, että heidän vanhempansa kuljettavat heitä pitkiäkin matkoja tunneille.
Joulukonsertti on jo perinteinen, ja oppilaat pääsevät esiintymään yleisölle. Viola Varho, 18, on soittanut jo 12 vuotta viulua. Hänen mielestään se on haastava ja mielenkiintoinen soitin, johon ei koskaan kyllästy.
– Viulunsoitossa sävelkorva kehittyy todella paljon, koska jos soitat puoli millimetriä väärästä kohdasta, niin sävel ei ole enää oikeasti täysin puhdas. Viulunsoiton haasteellisuus tekee siitä mielenkiintoisen. Samalla on helppoa opetella soittamaan muitakin soittimia sävelkorvan kehittyessä. Kotona soitan myös pianoa ja kitaraa, Varho sanoi.
Varhon mielestä oli kiva harjoitella etukäteen Heimolinnassa tulevaa konserttia varten. Anna Mäkilä, 14, totesi harjoitusten sujuneen hyvin.
– Pääasiassa konsertissa kukin esiintyy itsekseen, mutta meillä on yksi yhteinen viuluryhmän laulu. On ollut tosi kiva harjoitella yhdessä, kun siinä jotenkin oppii enemmän. Se on silti haastavampaa, kun kaikkien pitää yrittää pysyä samassa rytmissä.
Mäkilä sanoi esiintymisen olevan mukavaa, mutta aina se hieman jännittää.
– Jos jännitys iskee, niin hengitän syvään. Sitten koitan miettiä, että miten aikaisemmin olen onnistunut esityksissä, ja muistelen onnistuneita esiintymisiä. Sitten on helppoa rentoutua jälleen.

Marianne Rovio

Viuluryhmä harjoitteli kenraaliharjoituksissa opettaja Elina Eirolan johdolla Kuusiston säveltämää Karhulaulua. Kuva: Marianne Rovio