Tuhannet ilman sähköä Lounais-Suomessa

0

Lounais-Suomessa tuhannet taloudet ovat ilman sähköä. Carunan häiriökartalla sähköttömiä talouksia on puoli kolmen aikaan iltapäivällä yli 5 000. 

Eniten sähköttömiä talouksia on Maskussa, Mynämäessä ja Naantalissa. Maskussa ilman sähköä on lähes tuhat, Mynämäessä lähes 900 ja Naantalissa lähes 800. 

Esimerkiksi kello 14:45 sähköttä oli Aurassa 141, Loimaalla 160, Pöytyällä 98 ja Kemiönsaaressa 208 taloutta. 

 

Sähkökatkot johtuvat Carunan mukaan runsaasta tykkylumesta. 

Varsinais-Suomessa tilanne on muuta maata hankalampi, sillä lämpötila on nollassa. Runsas lumisade tulee märkänä alas ja jää puiden oksille. Raskaat oksat ja puut kaatuvat sähkölinjoille. 

– Lumi ei sula nollakelissä, vaan jää puihin ja puut kaatuvat sähkölinjoille. Uudellamaalla tilanne on helpompi, sillä lämpötila on plussan puolella ja lumi sulaa, kuvailee viestinnän asiantuntija Heidi Jalonen Carunasta. 

 

Carunan mukaan korjaustyöt ovat käynnissä, mutta sää hankaloittaa liikkumista ja viankorjaustoimenpiteitä. Yhtiö arvioi, että vaikea tilanne jatkuu koko illan, ja se on lisännyt miehitystä korjaustöihin. 

Caruna kertoo varautuneensa runsaisiin lumisateisiin verkkoalueillaan Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla. 

 

Raskas tykkylumi aiheuttaa sähkökatkoja myös  Laitilassa ja Hinnerjoella. VSV:n mukaan sähköttömiä alueita on Laitilassa Kaivolassa, Karinkulmassa, Kodjala-Viikaisissa, Kovio-Tulejärven alueilla. 

Kello 14 sähköttömiä talouksia oli VSV:n häiriökartan mukaan 360. Puolen päivän aikaan sähkökatkot koskivat yli tuhatta asiakasta. 

Vakka-Suomen Voiman mukaan alueella on kymmenen työryhmää liikkeellä puhdistaen linjoja ja linjojen päällä makaavia, lumesta painuneita oksia ja puita.

 

Myös Turku Energian alueella oli iltapäivällä sähkökatko, jonka piirissä oli noin 4 000 asiakasta. Sähköt olivat poikki Satavassa, Kakskerrassa ja Ruissalossa. 

 

Carunan ohjeet: Kun sähköt menevät poikki

  • Tarkista tilanne Carunan häiriökartalta. Jos vika on siellä jo tiedossa, siitä ei tarvitse ilmoittaa. 
  • Kiireelliset ilmoitukset voi soittaa Carunan vikapalveluun, 0800 195 011 (24 h).
  • Kiireettömästä sähkökatkosta kehotetaan ilmoittamaan verkkolomakkeella