Tuhat vielä ilman sähköä Varsinais-Suomessa – ja muutama Loimaalla

0

Verkkoyhtiö Carunan alueella Varsinais-Suomessa on yhä noin tuhat taloutta ilman sähköä keskiviikkoiltapäivänä.

Eniten vikoja Carunan alueella on Pöytyällä ja Mynämäessä, jossa ilman sähköä oli noin 500 asiakasta kello 14. Loimaalla sähköttömiä talouksia oli tähän aikaan 11.

Pahin tilanne oli tiistaina illalla, kun sähköttä oli noin 18 000 asiakasta. Caruna jatkoi korjaustöitä tiedotteen mukaan läpi yön. Puolen yön aikaan sähköttä oli hieman yli 5 000 asiakasta, joista valtaosa Varsinais-Suomessa.

Viankorjaustöissä oli tiistaina yhteensä 200 Carunan asentajaa.

 

Laitilassa ja Hinnerjoella raskas lumi on aiheuttanut pitkiä sähkökeskeytyksiä tiistaiaamupäivästä alkaen. Sadat puut taipuivat tiistaina keskijännitelinjoille ja aiheuttivat keskeytyksiä erityisesti Kaivolassa ja Katinhännässä sekä Hinnerjoella, kertoo Vakka-Suomen Voima.

Sähköt on saatu keskiviikkona palautettua suurimmalle osalle asiakkaista, mutta työt jatkuvat edelleen. Sähköttömien asiakkaiden määrä vaihteli keskiviikkona koko päivän muutamasta sadasta reiluun kymmeneen.

Paakkuuntuva lumi taivuttaa puita ilmajohdoille ja aiheuttaa uusia vikoja keskiviikkona, kertoo verkkoyhtiö Caruna. Helikopterit olivat valmiudessa sähkölinjojen tarkastuslentoihin keskiviikkona sekä Carunan että Vakka-Suomen Voiman alueilla. Helikoptereiden avulla tarkastetaan sähkölinjojen kunto lumisateiden jälkeen ja kartoitetaan lumen painosta linjojen ylle taipuneet puut. Tällä pyritään ennaltaehkäisemään uusien vikojen synty.

 

 

Varsinais-Suomessa tilanne oli tiistaina muuta maata hankalampi, sillä lämpötila oli paikoin nollassa. Runsas lumisade tuli alas märkänä ja jäi puiden oksille. Raskaat oksat ja puut painuivta ja kaatuivat sähkölinjoille.

– Lumi ei sula nollakelissä, vaan jää puihin ja puut kaatuvat sähkölinjoille. Uudellamaalla tilanne on helpompi, sillä lämpötila on plussan puolella ja lumi sulaa, kuvaili viestinnän asiantuntija Heidi Jalonen Carunasta tiistaina.

 

Turku Energian jakelualueella sähkökatkoja oli tiistaina mm. Hirvensalossa, Satavassa, Kakskerrassa, Ruissalossa, Saramäessä, Urusvuorella, Metsämäessä, Paimalassa ja Tastossa. Häiriöt koskivat yhteensä noin  4 300 Turku Energian sähköverkkoasiakasta. Pisimmillään sähköt olivat poikki noin 4 tuntia Vaisten alueella.

Sähköt saatiin palautettua hieman puolen yön jälkeen. Muutamilla johto-osuuksilla pudotetaan edelleen tänään lunta taipuneista puista, mistä saattaa aiheutua paikoittain lyhyitä sähkökatkoja.