Wagga Waggasta Kojonkulmalle

0
Loimaalta kotoisin oleva Marjaana Savo-Bush on halunnut, että tytär Aisha oppii suomen kielen lisäksi tuntemaan äitinsä kotimaata muutoinkin. Kuva: Anu Salo

LOIMAA/KOJONKULMA Joululaulut soivat taustalla, kun Kojonkulman koulussa eletään viimeistä kokonaista kouluviikkoa ennen juhlan aikaa. Meneillään on jouluaskartelu. Kuudesluokkalainen Elina Pietilä ja ekaluokkalainen Aisha Bush keskittyvät tehtävään yhdessä. Elina leikkaa suorakaiteen muotoista suikaletta vihreästä kartongista ja Aisha levittää siihen liimaa. Sitten kartonginpalaa sovitellaan yhdessä osaksi joulukranssia. Tästä tulee hieno, tyttöjen hymyt kertovat.

Loimaalta kotoisin oleva Marjaana Savo-Bush on halunnut, että tytär Aisha oppii suomen kielen lisäksi tuntemaan äitinsä kotimaata muutoinkin. Kuva: Anu Salo

Aishan äiti Marjaana Savo-Bush seuraa puuhia taustalla. Nostalgisia muistoja tulvii varmasti mieleen, sillä Marjaana on entinen Kojonkulman koulun oppilas ja ollut siis aikoinaan koulun jouluissa mukana itsekin. Sittemmin elämä on vienyt hänet maapallon toiselle laidalle, Australian Wagga Waggaan, jossa Savo-Bush työskentelee lastensairaanhoitajana paikallisessa sairaalassa.
Australiassa on mukava asua, mutta välillä iskee kaipuu päästä Suomeen. Niinpä Marjaana Savo-Bush on viettänyt Aishan kanssa Suomessa nyt puolisen vuotta yhteen menoon. He ovat asuneet Kojonkulmalla Marjaanan vanhempien luona ja ottaneet tuntumaa pohjoiseen elämänmenoon.
– Muistaa taas hyvin, millainen marraskuu on, Savo-Bush hymähtää. Mutta muistaa myös, miten hieno maa Suomi on. Sen havainnon Marjaana halusi varta vasten tyttärelleen juurruuttaa vahvaksi kokemukseksi, kun alkoi järjestää pidempää oleilua maassa. Muutoin Suomessa on käyty aina välillä, mutta lyhyt vierailu ei oikein riitä kulttuurin sisäistämiseen.

Anu Salo

 

Lue lisää 23.12.2017 lehdestä