Lukijat kuvasivat upeita auringonlaskuja – meteorologi selittää, mikä värjää taivaan illalla

0

Lukijamme ovat kuvanneet toinen toistaan upeampia auringonlaskuja ja -nousuja viime päivinä. Taivas roihuaa oranssin sävyissä Esa Viherkallion kuvassa, kellertävänä Urho Tolvasen kuvassa ja punaisen ja lilan sävyissä Esko Lindellin ja Päivi Salovaaran kuvissa.

Päivi Salovaaran kuva yllä on tammikuun alusta Kiskosta.

Risto K:n kuvassa aurinko laskee paikallisliikenteen linja-auton taakse sumuisessa illassa.

Katso kaikki kuvat Kaffepaussista. 

Esa Viherkallion kuvassa odotellaan myrskyä viime viikolla.

Miksi taivas värjäytyy aamulla ja illalla punaiseksi, päivystävä meteorologi Anniina Valtonen?

– Punaisuus riippuu esimerkiksi ilmassa olevassa kosteudesta. Punaisella säteellä on pisin aallonpituus, joten se näkyy viimeisenä, kun aurinko paistaa laskiessaan vinosti maapalloon nähden.

– Päivällä aurinko paistaa enemmän kohtisuorasti ja ilmakehässä olevat molekyylit sirottavat sinisen värin kaikkialle. Sinisellä värillä on lyhin aallonpituus. Illalla aurinko paistaa viistosti pitkän matkan päästä ja sininen väri taittuu pois. Punaisen, keltaisen ja lilan sävyt jäävät viimeisinä jäljelle.

– Valo on sähkömagneettista säteilyä, jossa eri väreillä on eri aallonpituus. Ne heijastuvat ja näkyvät valon kulman mukaan. Ilmakehän hiukkaset taittavat valoa.

– Punaisuuden määrä riippuu siitä, paljonko ilmassa on kosteutta, saasteita tai esimerkiksi savua. Mitä enemmän niitä hiukkasia on, sen punaisempi iltarusko on.

Voiko iltaruskoa ja sen punaisuutta ennustaa?

– Ei juurikaan. Jos kesällä on ollut metsäpaloja ja taivas on selkeä, voi sanoa että iltaruskosta tulee todennäköisesti upea.

Vanha kansa ennusti säätä ilta- ja aamuruskon mukaan. Tästä kertoo esimerkiksi sanonta ”iltarusko hyvä usko, aamurusko päivän pasko”. Onko tässä vanhassa lauseessa mitään totta? 

– Kyllä siinä on perää. Sanonta viittaa siihen, onko illalla ilmassa kosteutta. Säärintamat tulevat meille yleensä lännestä, koska kuulumme läntisten ilmavirtausten alueeseen. Illan punertava taivas kertoo, että päivän tuulista on pölyä tai saasteita ilmassa ja sadetta ei ole tulossa. Jos taas aamulla on upea auringonnousu, se kielii, että kosteutta on jo ilmassa hajottamassa valonsäteitä ja sateita on tulossa myöhemmin iltapäivällä.

 

Otitko upean kuvan?

  • Loimaan Lehti julkaisee lukijoiden kuvia eri aiheista Kaffepaussi-sivustolla.
  • Voit ladata kuvan itse sivulle lomakkeen avulla.
  • Muista kertoa myös tarpeelliset tiedot kuvaajasta ja kuvasta.
  • Toimitus tarkistaa kuvat ennen julkaisua.
  • Kaffepaussin kävijät voivat halutessaan antaa peukkuja hyville kuville.

 

Esko Lindellin kuva on Salosta. Kuvassa taivaalla näkyy auringonlaskun värikirjoa.