Suolaa ja mursketta on levitetty tonnikaupalla – tienkäyttäjät ovat olleet kuitenkin tyytymättömiä

0

Suolaa, hiekkaa ja mursketta on levitetty maanteille tonnikaupalla syksyn ja alkutalven aikana Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, kertoo Varsinais-Suomen Ely-keskus. Tienkäyttäjät ovat olleet kuitenkin tyytymättömiä tienpitoon ja toisinaan Ely-keskus saa palautetta, jossa epäillään hoidetaanko teitä lainkaan. Asiasta kertoo Ely-keskus itse.

Ely-keskus puolustautuu ja kertoo tiedotteessa, että sorateille on levitetty tuhansia tonneja mursketta pintakelirikon vuoksi ja maanteille suolaa ja hiekkaa alkutalvella liukkauden torjumiseksi. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa on levitetty hiekkaa vähäliikenteisille teille liukkauden torjumiseksi tähän mennessä noin 920 autokuormaa.

Syksyn runsaat sateet ovat pehmittäneet soratiet, jolloin niiden pinta muuttunut liejuiseksi. Pikaista helpotusta tilanteeseen on saatu ainoastaan levittämällä mursketta sorateille. Mursketta levitettiin syksyn aikana Varsinais-Suomen alueurakoissa yhteensä 72 964 tonnia eli noin 73 miljoona kiloa.

Murskeluvuissa on mukana sekä sorastusmurske että pintakelirikkomurske. Mitä enemmän urakoitsijat joutuvat levittämään pintakelirikkomursketta, sitä vähemmän mursketta jää varsinaiseen sorastukseen.

Alueurakoiden kokonaishintaisiin töihin on määritetty tietty määrä mursketta vuosittain käytettäväksi. Joissakin urakoissa on jouduttu ostamaan lisää mursketta, jotta tiet on saatu edes kohtuulliseen kuntoon. Viime kädessä kyse on Ely-keskuksen mukaan kuitenkin rahoituksesta, se rajoittaa, missä määrin mursketta on mahdollista ostaa lisää. Sorateiden kulutuskerros on huonontunut viime vuosien aikana, sillä pintakelirikko on yhä pahempi ongelma leutojen ja sateisten talvien yleistyttyä.

Liukkautta on torjuttulevittämällä suolaa Varsinais-Suomen alueurakoissa yhteensä 4 542 tonnia eli noin 4,5 miljoona kiloa ja hiekkaa 18 322 tonnia eli noin 18,3 miljoona kiloa.

Yhteen autokuormaan mahtuu noin tonnia mursketta tai hiekkaa, joten esimerkiksi Varsinais-Suomessa levitettiin mursketta sorateille syksyn aikana noin 3 650 kuormaa ja hiekkaa liukkauden torjuntaan noin 920 kuormaa.

Suolaa mahtuu yhteen autokuormaan noin 12 tonnia, joten esimerkiksi Varsinais-Suomessa on levitetty alkutalven aikana noin 380 kuormaa.

Lukumääriä 

  • Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on maanteitä n. 8 200 km, josta noin 2 000 kilometriä on sorateitä.
  • Varsinais-Suomessa on päällystettyjä maanteitä n. 3 800 km ja sorateitä noin 1 200 km.
  • Suolattavia maanteitä on Varsinais-Suomessa 1 470 km.