Joko kolusit kotikylän ladut? Tässä koko maakunnan hiihtokartta – lukijat kertovat kokemuksiaan laturaivosta

0

Hiihtämään pääsee tällä hetkellä eri puolella Varsinais-Suomea. Kokosimme karttaan Varsinais-Suomen latutilanteen.
Turussa on Forecan tietojen mukaan lunta tällä hetkellä noin 14 senttimetriä ja Köyliössä 16 senttimetriä.

Hiihtokelit jatkuvat luistavina koko viikonlopun. Viikon alussa lämpötila nousee päivisin plussan puolelle Loimaalla ja muualla maakunnassa. Samalla sataa lisää lunta tai räntää.

 

Jäikö joku latu pois kartalta? Ole hyvä ja kommentoi uutista ja kerro ladusta tarkemmin.

KYSYIMME LUKIJOILTA pari viikkoa sitten, oletko kohdannut laturaivoa. Vastaajista kolme neljäsosaa (74 prosenttia) ei ole kohdannut laturaivoa. Neljännes taas vastaa kohdanneensa laturaivoa.
Kysymykseen vastasi reilu 200 lukijaa.

 

Tässä lukijoiden kertomuksia huonosta käytöksestä ladulla.
– Olin lapsen kanssa hiihtämässä ja joku mies vaati meitä pois ladulta hidastamasta hänen vauhtiaan.
– Olin pitkästä aikaa hiihtämässä ja alamäessä irtosi suksi. Lensin selälleni mäen alle ja takaa tullut mies huusi ”Häivy siitä! Älä hullu mäen alle jää!”
– Olen itse tuntenut laturaivoa, kun näen pienen lapsen hiihtävän ja välillä kaatuilevan vaativalla, mäkisellä reitillä ja äidin kävelevän vieressä.
– Joku perinteisen hiihtäjä aiheuttaa joskus pahan vaaratilanteen hyppäämällä yhtäkkiä ladulta luistelijahiihtäjän eteen. Ja siitä kun sanoo, niin huudetaan kiukkuisena, että ”takaa tuleva väistää”. No, millä ihmeellä?
– Laturaivoa en ole itse kokenut. Ainoana huomautuksena voisin koululaisille sanoa, että kun kaveri kaatuu mäessä, niin toinen henkilö jää rinnalle seisomaan ja silloin on alamäessä vaikea päästä ohi. Tähän toivoisin parannusta!
– Olen itsekin syyllistynyt raivoamaan jalankulkijoille, jotka kävelevät ladulla.
– Ei ole aihetta laturaivoon, kunhan kävelijät ymmärtävät pysyä poissa latu-urilta lyhyen, yleensä muutaman viikon lumisen kauden ajan.
– Useasti ladulla – lainvastaisesti – kävelevät tai koiria ulkoiluttavat ihmiset eivät noudata ystävällisiä kehotuksia, vaan pahastuvat.

 

Suurin osa vastaajista ei ole kokenut laturaivoa. Tässä heidän näkemyksiään menosta laduilla:
– En ole kohdannut. Hiihdän aikaisin aamulla Impivaarassa.
– En ole kohdannut laturaivoa. Olen eläkeläinen, ja hiihdän aikaisin aamulla Impivaarassa.
– Olen käynyt nyt kaksi kertaa tänä vuonna Nunnanvuoressa. Olen hidas hiihtäjä, mutta kaikki ovat ohitelleet rauhallisesti ilman ongelmia.
– Hiihtämässä käyn Harjureitillä. Siellä on tilaa, kiitos monipuolisten reittivaihtoehtojen.
– Aina on sovussa päässyt menemään.
– Ystävällistä väkeä on ollut hiihtämässä. Eri vauhtisia menijöitä ja ruuhkaakin on ollut, mutta yhtään epäkohteliasta käytöstä tai puhetta ei ole minun korviini tullut, vaikka olen ollut hiihtämässä joka toinen päivä.
– En ole kohdannut laturaivoa, kun en ole 20 vuoteen hiihtänyt. Tuskin tulevaisuudessakaan hiihdän.
– Käsittämätöntä, että tästä vieläkin jaksetaan vouhkata. Koskaan en ole missään ilmiöön törmännyt ja kilometrejä on alla paljon. Menkää ihmiset hiihtämään. Siellä on kivaa, eikä kukaan siellä kenellekään laturaivoa!
– Hyvin on ladulle mahduttu, vaikka maanantaina 22.1. oli varmasti ennätysmäärä hiihtäjiä. Jopa parkkipaikan ruuhkassa sopu säilyi.
– Kerttulassa on ollut sopuisaa.
– En koskaan.