Tapio Toiviainen johdatti Hurrikaanin voittoon

0
Hurrikaani sai juhlia voittoa Vantaalla. Kuva: Arkistokuva / Juuso Riponiemi
Hurrikaani sai juhlia voittoa Vantaalla. Kuva: Arkistokuva / Juuso Riponiemi

LENTOPALLO Vantaa Ducks–Hurrikaani 1–3 (28–26, 20–25, 17–25, 24–26).
Hurrikaanin perusharmaasta keskiviikon Vantaan vierailusta muodostui kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen vierasreissu. Kun Lauri Rantasen lisäksi Matti Oivanen, Dmitry Shestak ja Petteri Friberg olivat poissa kokoonpanosta erilaisten sairauksien johdosta, oli joukkue uuden tilanteen edessä: Päävalmentajan pestiä hoiti uransa ensimmäistä kertaa liigatasolla Jukka Lehti ja Tapio Toiviainen oli saanut komennon keskipelaajaksi. Molemmat herrat hoitivat ruutunsa täydellisesti. Erityisen hienoa oli seurata Toiviaisen pelaamista. Vaikka mies on aikaisemminkin pelannut keskipelaajana, ei hyppäys tutummasta yleispelaajan roolista keskelle ole mikään naamanliike. Varsinkaan, kun edellisestä pelatusta ottelusta on aikaa jo jonkin verran. Tämän huomioi myös Tomi Rumpunen.
– Kyllähän Tapsa oli meille tänään kultaakin kalliimpi. Tapsa hyökkäsi lähes virheettömästi ja piti omalla pelaamisellaan Ducksien torjunnan koko ajan varuillaan. Ihan kaikilta pelaajilta liigassa ei onnistuisi pelaaminen eri pelipaikoilla – varsinkaan tuolla tasolla, mitä Tapsa esitti!

Toiviainen kirjautti kymmenen pistettä, eikä tehnyt yhtään suoraa hyökkäysvirhettä.
– Ei se nyt mikään maaginen peli ollut, mutta oman tonttini hoidin, kuului perus-loimaalaisen vaatimaton vastaus.
Fakta on kuitenkin se, että Toiviaisen kaltaisia multitalentti-pelaajia jokainen joukkue haluaisi joukkueeseen. Ja juuri tällaisessa tilanteessa, kun pelataan runkosarjan loppua ja jokaisella pelillä on valtava merkitys sarjataulukkoon, Toiviaisen tyyppiset pelaajat saattavat nostaa joukkuehenkeä juuri sen tarvittavan pykälän verran korkeammalle.
– Pitää vain olla valmis kun pääsee kentälle. Yritin tehdä itseni koko ajan pelattavaksi, mies analysoi.
Vaikka kapteeni Oivanen oli poissa, johtajuutta parketilla näytti Rumpusen lisäksi Jesse Mäntylä. Kokenut kaksikko otti myös vastaanotossa jälleen suurimman vastuun ja suoriutui tehtävästä kiitettävästi. Kun hihapeli oli vahvaa, pääsi Maksim Buculjevic pyörittämään Ducksit torjuntapelissä sekaisin. Vain kolme suoraa hyökkäysvirhettä kertoo siitä, että myös passarin ilta oli hieno. Kun kolmikko Antti Ropponen (21 pist.)–Rumpunen (13 pist.)–Tom Douglas-Powell (22 pist.) hyökkäsi palloa isäntien kenttään vajaan 59 prosentin tehoilla, on silloin joukkuetta vaikea voittaa.
Voittoa joukkue ei ehdi juhlimaan, sillä jo lauantaina se kohtaa Kokkolassa Tiikerit, joka nappasi 2–3-tappiolla yhden sarjapisteen Valepalta. Tähän peliin Toiviaisella oli valmennuksen suuntaan ujo pyyntö:
– Olen muilla paikoilla jo pelannut, mutta jos passariksi vielä pääsisi.

Valtteri Arra