Viikon kuvat: Mestarin malja, pitkospuulenkki ja petotesti

0

Kuluneen viikon kuvat kertovat suurista tunteista. Jääkiekon Suomen mestaruutta symboloiva Kanada-malja vieraili Loimaalla Oulun Kärppien varakapteenin synnynsijoilla. Helle sai suurimman osan kansasta hurraamaan lämmölle ja ryntäämään rannoille. Aurinko, vihreä ruoho ja kesälaidunkausi innostivat myös lehmät rodeohyppyihin.

PETOTESTI kertoo koiran luonteesta. Testissä koira tapaa täytetyn petoeläimen.
– Ihminen ei pysty petotestissä vaikuttamaan koiraan millään tavalla. Reaktio on geeneissä, ja koira toimii vaistojen varassa, kertoo petotestejä järjestävä Asko Sorvo.
Sorvon mukaan testi kertoo koiran luonteesta ja sen avulla oppii lukemaan koiran käytöstä.

BENGTSKÄRIN puolentoista hehtaarin kallioisella majakkasaarella pesi viime viikon laskennassa jo yli 300 naarashaahkaa. Edelleen joka ikinen päivä kymmenet uudet haahkaemot saapuvat saarelle pesimään.
Viime vuonna Bengtskäristä laskettiin 420 haahkanpesää, ja tänä keväänä saareen odotetaan kaikkien aikojen pesimäennätystä.
Taitavasti suojaväriensä suojassa kyyhöttäviä emoja onkin saarella kaikkialla: pääoven vieressä, keskellä nurmikkoa, penkkien ja tuolien alla, majakan seinustalla.
Saaren innokkainta yksilöä on estetty tekemästä pesää pisuaariin.

 

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista.

 

MESTARI TOI MALJAN KOTIKYLÄÄNSÄ. Oulun Kärpissä SM-kultaa voittanut Mikael Ruohomaa toi Kanada-maljan visiitille lapsuudenkotinsa maisemiin Loimaalle. Mestarijoukkueen varakapteeni suuntaa ensi kaudeksi Venäjälle KHL:ään Neftehimikiin. Kuva: Kiti Salonen, Loimaan Lehti.

 

HAAHKAILMIÖ. Bengtskärin puolentoista hehtaarin kallioisella majakkasaarella pesi viime viikolla jo yli 300 naarashaahkaa. Vantaalaiset Matti Karvinen (vas.), Marianne Karvinen, Anne Lukkarila ja Jussi Lukkarila laskivat kuvasta 9 haahkaemoa. Autoimme lukijaa ja ympyröimme taitavasti naamioituneet haahkat punaisella. Kuva: Jonna Lankinen, Turun Sanomat.

 

NOSTALGIAA LOPPUVIIKOKSI. Somerolla sukelletaan loppuviikoksi 50- ja 60-lukujen maailmaan Nostalgiaviikon merkeissä. Hovilan kartanon näyttelyssä kuvaillaan sen ajan arjen elämää. Arja Torkkomäki kertoo, että näyttelyn keittiön kaikki esineet ovat aitoja. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

PITKIN PITKOSPUITA. Ylen Mennään metsään -polkujuoksukiertue saapui viime lauantaina Pöytyän Kurjenrahkalle. Sata luontojuoksijaa ja -kävelijää paineli helteisessä säässä menemään pitkin pitkospuita. Idean isä, Ylen vastaava tuottaja Marko Krapu, oli itse vetämässä lenkkiä Kurjenrahkalla. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti.

 

 

ENSIMMÄINEN MATTOPYYKKI. Halikkolainen Kirsi Laakso kävi viikko sitten ensimmäistä kertaa mattopyykillä tänä vuonna. Laakso muistelee, ettei ole koskaan aikaisemmin päässyt mattopyykille näin aikaisin keväällä. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

MATOKOMPOSTI. Madot pyörittävät turkulaisen Laura Pohjolan kompostia. Matokompostin voi tehdä sisätiloihin ja siinä käytetään tunkioliero-nimisiä matoja. Komposti ei haise, ei ainakaan kasvisyöjän taloudessa. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

 

PETOTESTI. Salolaisen Marja-Leena Pentikäisen Daisy-koira suhtautui suteen rohkeasti, mutta viisaasti. Se haukkui konesutta tarpeeksi kaukaa ja lopetti heti, kun susi kääntyi pois. Salon koirahallilla pidettiin petotestejä viikko sitten. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

VESI SEURANNASSA. Littoistenjärvellä uitiin ja otettiin aurinkoa maanantaina. Viime vuonna tehty järven kemikaalikäsittely onnistui hyvin ja järven suosio nousi. Järven hoitokunta arvelee, että vesi kirkastuu hieman kesän edetessä, kun kasviplankton vähenee. Järven kuntoa tutkitaan kesällä kahdesti kuussa. Kuva: Maria Kesti, Kaarina-Lehti.

 

VOLTTI JA TRAMPOLIINI. Lietolainen Jimi Lampinen näytti toinen toistaan hienompia voltteja lauantain Freetrampoline SM-kisoissa Turun Superparkissa. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

KALAPÄIVÄ. Hakametsän koululaisilla oli tiistaina kynän sijaan ongenvapa käsissä, kun Uudenkaupungin kalastusalue järjesti koululaisille kalapäivän. Jade Kemppainen tiesi heti napanneensa ison kalan, kun puolikiloinen ahven veti vahvasti onkea kohtia pohjaa. Kuva: Merja Halinen, Uudenkaupungin Sanomat.

 

LEPAKOT VALOKEILASSA. Liedon Nautelankosken museon vesimyllyssä asuu noin sata vesisiippaa, joista on syntynyt jo useita tieteellisiä tutkimuksia. Kesällä 2019 Liedon lepakkoja juhlitaan taiteen ja tieteen keinoin. Tutkija Thomas Lilley työryhmineen sai Varsinais-Suomen Kulttuurirahaston suurimman apurahan, 40 000 euroa. Tuki on tarkoitus käyttää muiden muassa valokuva- ja videonäyttelyn, lepakkoretkien, työpajojen ja lasten tietokirjan toteuttamiseen. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

TUTUSTUMINEN TYÖELÄMÄÄN. Laitilan Kappelimäen koulun kuudesluokkalaiset tutustuivat keskiviikkona työelämään. Lauri Lintula kiinnostui koristetikkausten tekemiseen erikoistuneesta Finnbrodesta. Hän valmisti yrittäjä Jarmo Fribergin kanssa erilaisia tekstejä ja logoja painettavaksi tekstiileihin. Lintulan huomio päivästä oli, että työ vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Kuva: Solina Saarikoski, Laitilan Sanomat.

 

TALVITURKKI POIS. Ispoisten uimarannan vesi oli maanantaina 16-asteista. Lämmin päivä rohkaisi turkulaisia auringonpalvojia viilentymään meriveteen. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

TARTTUVAA RIEMUA. Nikkasen maitotilalla Somerolla laskettiin lehmät laitumelle suuren yleisömeren saattelemana. Kymmenet vanhemmat ja vähän nuoremmat lehmät äityivät kirkkaassa auringonpaisteessa villiin juoksuun ja rodeohyppyihin. Kuva: Meri Vilen, Somero-lehti.

 

UNELMIEN LIIKUNTAPÄIVÄ. Viivi Tuokko menee keppihevosellaan esteen yli niin, että heilahtaa. Helatorstaina vietettiin valtakunnallista Unelmien liikuntapäivää. Päivän tavoite on saada suomalaiset liikkumaan. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

KAUHAJOKI, SALOSTA TULLAAN VIELÄ. Salon Vilpas kesti paineet miesten Korisliigan viidennessä loppuottelussa, kun Kauhajoen Karhubasketilla oli jo mahdollisuus ratkaista Suomen mestaruus. Vilpas ja valkoasuinen Jaylon Brown siirsi ratkaisun ainakin pykälän eteenpäin. Seuraava ottelu on perjantaina Kauhajoella. Musta-asuisen Greg Manganon Karhubasket johtaa sarjaa otteluvoiton 3-2. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.