Viikon kuvat: Lähivillasukat, jousiammuntaa ratsailta ja bmx-lentoa

0

Koulujen sisäilmaongelmat puhuttavat monessa kunnassa. Vehmaalla kyllästyttiin vuosikausia jatkuneisiin ongelmiin. Kunta päätti purkaa kaikki ongelmakoulunsa maan tasalle ja rakennuttaa uuden. Suomen kunnissa onkin meneillään koulurakennusbuumi. Sisäilmamurheiden lisäksi buumin takana vaikuttaa myös koulujen ikääntyminen. Tulossa on kolmisenkymmentä hirsi- tai massiivipuurakenteista koulua ja saman verran päiväkoteja.

TOINEN MONIA KUNTIA yhdistävä ongelma on hyötyjätepisteiden roskaaminen ja väärinkäyttö. Laitilassa ongelma on johtanut siihen, että hyötyjätepiste suljetaan.
Viikon kuvissa vieraillaan myös päiväkodissa, nuorisoseurantalon talkoissa ja bmx-radalla.

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

LÄHIVILLASUKAT. Villasukkakauppias Riitta Koiviston kojussa Köyrimarkkinoilla riippui pitkä rivi suomenlampaan villasta kudottuja unisukkia. – Toiset myyvät lähiruokaa, minä lähisukkia. Köyrimarkkinat järjestettiin viime lauantaina Sarka-museon pihalla Loimaalla. Kuva: Karoliina Markula, Loimaan Lehti.

 

SPINNINGIÄ DISKOVALOJEN TAHTIIN. Fit Someron uusi disco spinning -sali avattiin livetiskijukan tahdittamana. Sisäpyöräilysaliin on luotu diskomainen tunnelma värivaloin. Yrittäjä Hanna-Riikka Kuusisto on hakenut uusia ideoita Euroopasta. Kuva: Armas Töykkälä, Somero-lehti.

 

JOUSIAMMUNTAA RATSAILTA. Salossa järjestettiin viime viikonloppuna ratsastusjousiammunnan SM-kilpailut. Marjut Siro ja Amurs lähtivät ensimmäisten joukossa korealaiselle radalle. Seuraavana päivänä taidot mitattiin unkarilaisella radalla. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

BMX NOSTAA LENTOON. Turun Kupittaalla sijaitseva bmx-rata on lasten ja nuorten suosiossa. Kymmenen vuotta käytössä ollut rata kaipaa paikallisen seuran mukaan isoa kunnostusta. Bmx-radalla kärjessä oleva kuski valitsee ajolinjan, ja takaa tulevat yrittävät ohittaa hänet. Kuva: Selma Paavola, Turun Sanomat.

 

NELJÄN MAALIN POMMI. Knalli päähän ja vähän päälle. TPS:n Sterling Yateke osui Veikkausliigan viime perjantain jumbofinaalissa neljä kertaa ja upotti PS Kemin. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

TAITEIDEN YÄ SAI SALOLAISET LIIKKEELLE. Salon ensimmäinen Taiteiden Yä -tapahtuma onnistui torstaina yli odotusten. Salon kirkko sai somerolaislähtöisen Markus Kuisman soivan valotaideteoksen. Ulkosivun lisäksi teosta pääsi ihailemaan sisätiloissa. EtnoSalo ry:n mukaan tapahtuma järjestetään ensi vuonna uudelleen. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

LÄHIÖ ON MIELENTILA. Turun kaupunginteatterissa kantaesitettävä Varissuo-musikaali on päätösosa trilogialle, jonka aiemmat osat olivat Kakola ja Seili. Edeltävien osien tapaan luvassa on tuoreita sävellyksiä ja tunteikkaita tarinoita. Toisen puoliajan aloitusnumerossa on musikaalimaista vauhdikkuutta. Kuvassa etualalla tanssijat Saku Mäkelä, Saara-Elina Partanen sekä yksihuoltajaäiti Ilonaa näyttelevä Pauliina Saarinen. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

VANHA SALI TALKOILLA KUNTOON. Pyhämaan nuorisoseurantalon saliin tehdään täydellistä remonttia talkoovoimin. Lasse Marttila ottaa Tuire Erholmin ikkunasta ojentamaa lautaa vastaan traktorin lavalla. Talo on vihitty käyttöön vuonna 1965. Talkoot jatkuvat taas lauantaina. Kuva: Asko Tanhuanpää, Uudenkaupungin Sanomat.

 

TERVE KOULU. Pari vuotta sitten Vehmaalla kyllästyttiin vuosikausia jatkuneisiin koulujen sisäilmaongelmiin. Kunta päätti purkaa kaikki ongelmakoulunsa maan tasalle ja rakennuttaa uuden. Nyt Vehmaalla rakennetaan lamellihirsistä yhtenäiskoulua. Noin 7,4 miljoonan euron koulu on pienessä kunnassa valtava panostus. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

 

YKSIN KAJAKILLA TUKHOLMASTA SALOON. Salolainen Niko Krzywacki aikoo meloa yksin kajakilla vain muutamassa päivässä Tukholmasta Saloon. Urakka on määrä aloittaa 10. syyskuuta ja noin 400 kilometrin matka taittaa viidessä päivässä. Mukana reissulla on turvavene. Jos aikataulusta uhkaa tulla liian tiukka, sitä voidaan venyttää viikonloppuun. Kuva: Elina Lahti, Salon Seudun Sanomat.

 

KYLMÄ NAUTINTO KUTSUU. Talviuintikausi on alkamassa. Turun talviuimareiden kausi alkoi viime lauantaina Ispoisten rannassa. Silloin veden lämpötila oli vielä 18 astetta. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

KANSANEDUSTAJA SATUTÄTINÄ. Auran luontopäiväkoti Kurjessa nähtiin viime viikon perjantaina vähän erilainen vieras, kun kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta kävi tutustumassa vuoden toiminnassa olleeseen päiväkotiin. Eloranta ennätti myös kertoa lapsille sadun, jota Matilda, Romeo, Eino, Martti, Lotta, Nea, Alli ja Emil kuuntelivat tarkasti. – Eduskunta on paikka, missä Suomen asioista päätetään. Muun muassa siitä, paljonko rahaa ohjautuu päiväkoteihin. Halusin tulla katsomaan, mikä on meininki täällä, Eloranta kertoi lapsille. Kuva: Asko Virtanen, Auranmaan Viikkolehti.

 

KOULULAISTEN BISNESIDEAT. Kaarinan yhdeksäsluokkalaiset kiersivät yrityksiä ja niiden tehtävärasteja Kaarina Business Racessa. Parhaiten tehtävistä selvinnyt joukkue palkittiin kesätyöpaikoilla. Micael Kulmala (vas.), Jerry Pieniniemi, Anton Linnavuori ja Juho Vuorinen aloittivat viime perjantaina Toygroupin tuotevideon ideoinnin. Yrityksen myyjä Tommi Hvitfelt ja markkinointivastaava Jennifer Anckar siirtyivät muualle ryhmän työskentelyn ajaksi. Kuva: Kaisu Hautamäki, Kaarina-Lehti.

 

VÄÄRINKÄYTÖKSILLE STOPPI. Hyötyjätteen keräyspiste suljetaan Laitilassa vuosia jatkuneiden väärinkäytösten vuoksi. Viikonlopun jäljiltä Erik Sorolaisten tien hyötyjätekeräyspisteellä oli jälleen sinne kuulumatonta jätettä, katselevat Jarno Helistölä (vas.) ja Markus Hautala. Neljä televisiota ja öljyä sisältävän jätesäkin olisi saanut viedä ilmaiseksi Helistölän jäteasemalle. Väärinkäytösten vuoksi hyötyjätepiste on jouduttu siivoamaan kaksi-kolme kertaa viikossa. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.

 

RYTMI VERESSÄ. Kuubalaistaustainen Reynier Gómez julkaisi elokuun lopulla esikoiskappaleensa Veranon. Esikoissinkku on julkaistu Spotifyn lisäksi Youtubessa. Seuraavaksi Gómez toivoo radiokanavien tarttuvan esikoiskappaleeseen. Reynier Gómez on turkulaistunut latinopoppari, joka viettää valtaosan viikostaan kuubalaisiin tansseihin erikoistuneella tanssistudiollaan Turussa. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

 

VIIKON KUVAT -SARJASSA mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.