Viikon kuvat: Nostalginen kuorma-auto ja yhden kylän rosvopaistit

0

Viime perjantaina tulipalossa tuhoutuneen kynttilätehtaan savuavia raunioita jäähdyteltiin vielä alkuviikolla. Poliisi ja palotutkijat käynnistelivät maanantaina palopaikan teknistä tutkintaa Halikossa.

Yksityinen työnvälittäjä on tehnyt Varsinais-Suomessa hyvää jälkeä pilottihankkeessa. Työelämän Infopiste auttoi vuodessa 1 300:a asiakastaan löytämään työ- tai opiskelupaikan. Yksi Työelämän Infopisteestä uuden suunnan löytänyt on Miia Tapio. Hän on entinen varaosaliikkeen toimitusjohtaja, joka jäi työttömäksi, kun perheyritys myytiin. Viikon kuvissa Tapio uuden ammatin parissa.

Muutama viikko sitten ihailimme tällä palstalla laitilalaisia vesimeloneja, nyt kurkistamme salolaisen viininkasvattajan satotilanteeseen. Myös viiniköynnökset ovat hyötyneet lämpimästä kesästä.

 

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

NOSTALGINEN HUUTOKAUPPA. Heikkilän korjaamon kuolinpesän huutokauppa aiheutti Loimaalla viime lauantaina liikennekaaoksen. Heikki Viitasalo saapui huutokauppaan Honkajoelta. Kaupattavien ajopelien joukosta löytyi nostalginen Scania, jollaisella Viitasalo on aikanaan ajanut ajokortin. Heikkilän korjaamo on paikallisille tuttu paikka, ja huutokaupattavaa tavaraa löytyy vielä ainakin pariin tilaisuuteen. Kuva: Kiti Salonen, Loimaan Lehti.

 

MUSTA SAVU MUUTTUI VESIHÖYRYKSI. Pelastuslaitos jatkoi jälkisammutustöitä ja vartiointia vielä maanantaina Halikossa Kynttilä-Tuotteen tehtaan raunioilla. Iltapäivällä raunioista nousi enää vesihöyryä. Palokunta jäähdytti parafiinisäiliöitä vesisuihkulla. Poliisi ja palotutkijat käynnistelivät maanantaina palopaikan teknistä tutkintaa. Toistaiseksi palon syttymissyystä ei ole tietoja. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

OMA ITSENSÄ, ANTEEKSI PYYTELEMÄTTÄ. Vuoden nuori taiteilija J. A. Juvani on muunsukupuolinen, ja kertoo aina kokeneensa etäisiksi mieheyden ja naiseuden esimerkit, joiden ympärillä kasvoi. Aboa Vetus & Ars Novassa avautunut näyttely kyseenalaistaa ahtaan ja rajoittavan miehen mallin. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.
KYLÄTOIMIKUNNAN ROSVOPAISTIT. Kevola-Pitkäportaan kylätoimikunta on järjestänyt rosvopaisti-illan joka vuosi jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Tällä kertaa rosvopaistia kuumennettiin hiekkakuopassa kahdeksan tuntia: 16 kiloa lammasta ja 18 kiloa possua. Herkullisen ruuan ja kyläyhteisön seuraan oli viime lauantaina Paimiossa saapunut 80 vierasta. Kuva: Pipsa Havula, Kunnallislehti.
ORIPÄÄTÄ YLÖSALAISIN. Turun lentokerho, Urheilutaitolentäjät ja Suomen moottoritaitolentomaajoukkue harjoittelivat viime viikonvaihteessa Oripään lentokentällä. Toimittaja hyppäsi taitolentäjä Robert Obolgogianin kaksipaikkaisen Xtra330:n kyytiin ja sai melkoista pyöritystä. Positiivisista ja negatiivista g-voimista oli helppo pitää, vaikka ne tuntuivat siltä kuin joku repisi lihakoukuilla poskia alaspäin. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti.
HYVÄ VIINIVUOSI. Valtaosa Suomen viininkasvattajista on kerännyt tänä hyvän sadon. Rypäleet ovat kasvaneet mehukkaiksi ja makeiksi pitkän, lämpimän kesän ansiosta. Suomen Viininkasvattajat ry:n puheenjohtaja, pertteliläinen Ville Salmi ihastelee satoisaa Zilga-lajiketta, jonka käyttöä heikentää kuoren ruohomainen maku. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.
NUORIA JA TULEVAISUUDEN MENESTYJIÄ. Kaarinan Uran yleisurheilussa kasvaa tukku 14–15-vuotiaita, joilla on eväitä jopa kansainväliselle huipulle asti. Minttu Hiltunen, Lauri Valli, Jesse Fagerström, Joona Koivisto ja Ilari Hiltunen kuuluvat kilparyhmään, joka on niittäneet menestystä kesän yleisurheilukisoissa SM-mitaleja myöten. Menestyneet nuoret kirittävät toisiaan. Kuva: Jan Sundman, Kaarina-Lehti.
LISÄÄ PAKURIKASVATTAJIA. Hemming (vas.) ja Rurik Savoila ehtivät yhdessä istuttaa kymmeniä lahottajasieniä kantoihin työnäytöksessä. Taustalla äiti Terhi Forsblom. Opastamassa oli Suomen Agrometsä Oy:n toimitusjohtaja Henri Lokki. Biotekniikkayritys Suomen Agrometsä Oy:n työnäytös Rymättylässä veti paikalle parikymmentä sienten istutuksesta kiinnostunutta saaristolaista. Toimitusjohtajaa yleisön innostus ei yllätä. – Suomalaisen pakurin kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan, hän kertoo. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.
LEIPÄ HUNAJASTA. Miia Tapio löysi uuden suunnan Työelämän Infopisteen avulla. Hän on entinen varaosaliikkeen toimitusjohtaja, joka jäi työttömäksi, kun perheyritys myytiin. Mehiläisten hoito oli entuudestaan tuttu harrastus, mutta nyt siitä tuli ammatti. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.
KIELTO MOOTTORIVENEILYLLE. Somerolaiselle Iso-Valkee järvelle haetaan moottoriveneilyn kieltämistä. Kaupunki esittää asiaa Varsinais-Suomen Ely-keskukselle. Someron kaupungin mukaan järvellä olisi poikkeuksellisesti tänä kesänä ajettu moottoriveneellä. Normaalisti järvessä ei moottoriveneellä ole ajettu, sillä kaupunkilaiset tuntevat kirkasvetisen järven luontoarvot hyvin. Kuva: Sari Merilä, Somero-lehti.
KAVERUUS KATOSI ILLAKSI. TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen (vas.) ja Inter-luotsi John Allen ovat olleet ystäviä yli 20 vuoden ajan. Viime sunnuntaina he olivat kuitenkin vihollisia, kun TPS haastoi walesilaisen suojatit kauden viimeisessä Turun derbyssä. Valmentajaystävykset kohtasivat toista kertaa uransa aikana Turun derbyssä. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.
NUORENA ÄIDIKSI. 20 vuotta syyskuussa täyttävä Kira Käkelä on alle 2-vuotiaan Alexanderin ja alle 2-kuukauden ikäisen Victorian äiti. Kiskossa asuvan perheenäidin arki avautuu Toisenlaiset teiniäidit -sarjassa Jimillä lokakuussa. Käkelä lähti mukaan ohjelmaan tavoitteenaan hälventää ennakkoluuloja nuorten perheiden pärjäämisestä. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.
SILTA-TÄHTI TURUSSA. Tiistaina Turkuun saapui norjalaisen tuotantoyhtiön kuvausryhmä, jonka on tarkoitus kuvata norjalaisesta taidemaalarista Nikolai Astrupista (1880–1928) kertovaa elokuvaa Flame Above Jolster. Fiktiivisessä dokumentissa Astrupia näyttelee supersuositun tv-sarjan Sillan miespääosannäyttelijä Thure Lindhardt. Lindhardtin kainalossa on Astrupin raskaana olevaa vaimoa näyttelevä Henriette Marö. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.
ENSIMMÄINEN PAIKANNÄYTTÄJÄ. Salolainen elokuvateatteri Bio Salo täyttää 80 vuotta. Merkkipäivää juhlistaa myös Inkeri Lehtonen, 99, joka oli toinen teatterin ensimmäisistä paikannäyttäjistä. Paikannäyttäjä näytti taskulampulla tietä elokuvankatsojalle, joka saapui numeroidulle paikalleen pimennettyyn saliin. – Kyllä tämä sali on niin paljon muuttunut, ettei tätä uskoisi enää samaksi. Penkit ovat pehmeät, ja valkokangas paljon suurempi, kertoo Lehtonen. Kuva: Jan Sundman, Salon Seudun Sanomat.
KAKON ISKU. TPS kaatoi HPK:n jatkoaikaan venyneessä liigakauden ensimmäisessä ottelussaan 17-vuotiaan superlupauksen uran ensimmäisellä osumalla. Kaapo Kakko ratkaisi pelin TPS:lle jatkoajalla. Ilari Filppula onnitteli yli 7 000 katsojan edessä. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.
EKALUOKKALAISILLE NÄKYVYYTTÄ. Laitilalainen moottoripyöräkerho MC Roosters jakoi heijastimia Laitilan ekaluokkalaisille. Ekaluokkalainen Tuua Mäkilä Untamalan koulusta valitsi itselleen merenneitoheijastimen. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.
LINTUAGENTIT LUONNOSSA. Naantalin Kultarannan koulun esikoululaiset ja yhdistetyn 1.–2.-luokan oppilaat on juuri nimetty lintuagenteiksi. Kolmen hengen sekaryhmissä oppilaat ryhtyvät ratkomaan erilaisia tehtäviä koulun lähimetsässä. – Tämä sammal oli jo revitty, toteavat Melina Vilpo (vas.), Oliver Larmasto ja Adrian Piedrafita-Rouvali esitellessään luonnonmateriaaleista rakentamaansa linnunpesää. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.
LISÄÄ VAPAAEHTOISIA. Mannerheimin lastensuojeluliiton Heidi Karvonen (vas.) ja Jonna Nurminen jakoivat ohikulkijoille piristystä sadepäivään ja tietoa vapaaehtoistyöstä. Vapaaehtoisia kaivataan Uudessakaupungissa mukaan niin tukihenkilötoimintaan kuin moniin pienempiinkin tehtäviin. Kuva: Päivi Sappinen, Uudenkaupungin Sanomat

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.