Loimaalla otetaan käyttöön itsearviointipalvelu verkossa: Arvioi itse, tarvitseeko flunssasi tai alaselkäkipusi hoitoa

0
Arkistokuva / LL

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ottaa käyttöön verkkopalvelun, jolla voi arvioida oman hoidon tarpeensa.
Verkkopalvelun avulla voi selvittää omaa hoidon tarvettaan kolmessa oiretyypissä: hengitystietulehduksen, virtsatietulehduksen ja alaselkäkivun oireissa.

Palvelun kautta saa tarvittaessa ajan sairaanhoitajalle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin päivystykseen Loimaalle tai myös Turkuun, Uuteenkaupunkiin ja jatkossa mahdollisesti Saloon.
Turun yhteispäivystys on jo ottanut oirearviot käyttöön asiakkaan prosessien keventämiseksi.
­– Asiakkaan tekemä oirearvio näkyy ammattilaiselle, kun viesti lähetetään päivystyksen sairaanhoitajalle. Sairaanhoitaja voi esittää asiakkaalle lisäkysymyksiä ja tarvittaessa varata ajan päivystyksen sairaanhoitajalle. Tällöin asiakas pääsee vastaanotolle sovitusti, eikä hänen enää tarvitse erikseen jonottaa. Tarvittaessa sairaanhoitajamme konsultoi lääkäriä, projektipäällikkö Satu Hurme Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksesta kuvailee sairaanhoitopiirin tiedotteessa.
Potilas voi saada lääkemääräyksen esimerkiksi virtsatietulehduksen hoitoon itsearvioinnin perusteella. Hän voi noutaa sähköisen reseptin lähimmästä apteekista.
Sairauslomatodistuksen voi myöntää sairaanhoitaja tai lääkäri vastaanotollaan, jos siihen on tarvetta.

Verkkopalvelun itsearvioinnin etu asiakkaalle on nopeus, kertoo sairaanhoitopiiri. Arvion omasta terveydentilasta saa sen mukaan nopeasti ja luotettavasti.
Palvelu ohjaa asiakkaan oikean terveyspalvelun piiriin tai antaa omahoito-ohjeita. Arviot ja ohjeet perustuvat Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin tietämyskantaan.
Palvelu on osa valtakunnallista Omaolo-kokonaisuutta, joka on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Sairaanhoitopiirin sivuilta löytyvät linkit hengitystietulehdusoireiden, alaselkäkivun ja aikuisten naisten virtsatietulehdusoireiden itsearviointiin. Oirearvion voi tehdä ilman kirjautumista.
– Ohjelma kysyy kysymyksiä, joihin vastaamalla käyttäjä saa suosituksen. Se voi olla itse-hoito-ohjeita tai kehotus hakeutua ammattilaisen hoitoon. Vasta siinä vaiheessa, jos käyttäjä haluaa yhteyden terveydenhoitoon, hänen pitää kirjautua, projektipäällikkö Satu Hurme sanoo tiedotteessa.

Kirjautuminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja sen jälkeen käyttäjä valitsee haluamansa päivystyksen valikosta.
Varsinais-Suomen ohella oirearviointi-pilotteja on muuallakin Suomessa, ei kuitenkaan vielä kattavasti koko maassa.

Lisää Omaolo-oirearviointeja varsinaissuomalaisille on tulossa joulukuun puolivälissä. Tällöin avautuu lisää oirearvioita, joita on yhteensä 13.
Kaikki joulukuussa julkaistavat oirearvioinnit ovat kaksikielisiä. Tällöin myös sairaanhoitopiirin pilotteina aloitettuihin kolmeen oirearviointiin saadaan ruotsinkielinen versio.