Valepa kaatui vihdoinkin

0
Jesse Mäntylä, Tapio Toiviainen ja Antti Ropponen tuulettivat kotiyleisön edessä. Kuva: Juuso Riponiemi

Lentopallo
Valtteri Arra

Jesse Mäntylä, Tapio Toiviainen ja Antti Ropponen tuulettivat kotiyleisön edessä. Kuva: Juuso Riponiemi

Hurrikaani–Valepa Sastamala Tampere 3–2 (23–25, 23–25, 25–23, 25–21, 16–14).

Lauantai-iltana se sitten tapahtui. Ja oli sitä jo odotettukin. Eli voitto Valepa Sastamala Tampereesta. Peräti 14 edellistä joukkueiden välistä taistelua oli päättynyt sastamalalaisille. Nyt Hurrikaani onnistui katkaisemaan tämän putken. Ja samalla Sastamalan kokoinen mörkö tippui Hurrikaaniin pelaajien hartioilta.
Lauantainen voitto ei tullut helpolla, eikä ottelusta helppoa ollut kukaan odottanutkaan. Valepa Sastamala Tampere on viime kaudesta entisestään vahvistunut ja laatua riittäisi kahteen Mestaruusliigajoukkueeseen. Mutta Hurrikaanin päävalmentaja Jussi Heino viritti oman joukkueensa henkiseen taistelutranssiin, jota johti nuorisokaarti Tapio Toiviaisen ja Antti Ropposen johdolla. Kun vastustajalla oli laittaa kentälle lähes seitsikollinen eri kansallisuuksien maajoukkuemiehiä, luotti Heino omaan pelitapaan. Ropponen (24 pist.) ja Toiviainen (22 pist.) nostivat tasoaan läpi ottelun ja samalla Henrik Porkka (9 pist.) pelasi tähänastisen hurrikaaniuransa parhaan pelin.

TAPA, jolla kotivoitto, tai voitto yleensä yli kahden vuoden tauon jälkeen tuli, ei jättänyt ketään hallissa kylmäksi. Paikalle tulleet 1 002 katsojaa saivat nähdä kahden laadukkaan joukkueen kamppailun sarjapisteistä.
Kahdessa ensimmäisessä erässä Valepa Sastamala Tampere oli kahden pisteen verran parempi. Se voitti molemmissa erissä tärkeitä yksittäisiä palloja ja ensimmäisen erän Niko Suihkosen onnistumiset ja toisen erän Mikko Eskon kaksi perättäistä torjuntapistettä auttoivat vieraat tauolle 2–0 johdossa.
Sen jälkeen muuttui komento. Hurrikaani jatkoi hurjaa hyökkäyspelaamista, jossa rohkeiden ratkaisujen vastapainoksi se teki paljon fiksuja ja ”heinomaisia” suorituksia.
– Tultiin otteluun reippaalla sykkeellä. Annoin ennen peliä pojille muutamia neuvoja ja vinkkejä, joita vielä alussa ehkä liikaa mietittiin, eivätkä ratkaisut tulleet automaationa selkäytimestä. Lopussa sekin asia korjaantui, tyynesti voittoon suhtautunut Heino summasi.

KUN ALUSSA Valepan pomppuihme Arvis Greene hakkasi palloa vastustamattomista korkeuksista kenttään, loppui ottelun loppua kohden hakkurinkin suurin puhti. Varsinkin Matthew West oli muutaman kerran hakemassa maanmiehensä viistolyöntiä ylös pelattavaksi. Silmiinpistävää oli sekin, että kotijoukkueen hyökkäystehot nousivat jatkuvasti erä erältä. Harvoin sastamalalaiset joutuvat sellaiseen pommitukseen kuin lauantaina.
Jotain Hurrikaanin henkisestä vahvuudesta kertoo myös se, että ratkaisevassa viidennessä erässä kotijoukkue nousi 5–8 tilanteesta erä- ja otteluvoittoon.
– Meillä oli mahdollisuudet voittaa ottelu kolmessa erässä. Samoin meillä oli mahdollisuus voittaa viides erä, mutta Hurrikaani oli tietyissä tilanteissa meitä kovempi henkisesti, Valepan päävalmentaja Radovan Gacic mietti.
Hurrikaanin parhaana palkittu West ei ollut omien sanojensa mukaan huolissaan, vaikka kaksi ensimmäistä erää lipesi vastustajalle.
– Meillä oli mahdollisuudet niissäkin erissä, mutta ei vaan saatu voitettua. Molempien vastaanoton jälkeinen hyökkäys oli erittäin laadukasta. Me myös puolustimme ja torjuimme hyvin. Kohtelias ja erittäin hyvin joukkueeseen sopeutunut amerikkalainen kehui myös oloaan Loimaalla.
– Olen viihtynyt täällä hyvin. Lentopallo on täällä ihmisille iso ja tärkeä asia. Tänäänkin tupa oli aivan täysi ja mahtava fiilis!

HURRIKAANIN ottelut jatkuvat jo tiistaina CEV-cupin ottelulla puolalaista Indykpol AZS Olsztynia vastaan kello 19.