”Hän yritti ohjata meidät tarkoituksella päin toista linja-autoa”

0

Loimaa
Pasi Salo
Keskusrikospoliisi tutkii tilannetta, jossa linja-auton matkustajan epäillään tarttuneen Loimaalla ajossa olleen auton rattiin onnettomuustarkoituksessa tiistaina noin kello 16.
Tilannetta tutkii keskusrikospoliisi, koska Uuraisilla Keski-Suomessa sattui vastaavanlainen tapaus myöhemmin keskiviikon vastaisena yönä. Poliisi selvittää, onko tapahtumilla yhteys.
– Asiasta tiedotetaan lisää perjantaina iltapäivällä, tutkinnanjohtaja Sanna Springare kertoo.
Uhkaava tilanne tapahtui Pikatiellä Aleksis Kiven kadun risteyksen ja Puistokadun risteyksen välissä. Linja-auto oli tulossa Hirvikosken suunnasta ja lähestyi sairaalaa, kun penkillä istunut ulkomaalaistaustainen mies ryntäsi kohti kuljettaja Pekka Toivosta, tarttui rattiin ja yritti kääntää auton päin vastaan tullutta linja-autoa.
– Pelästyin tietenkin, mutta sain lykättyä miehen kauemmas, ja hän antoi kyllä vähän niin kuin periksi, Valtasen liikenteen kokenut loimaalaiskuski kertoo.
Auto kävi kuitenkin hiukan toisella kaistalla ja sivupeili osui vastaan tulleen linja-auton takaosaan. Vauhtia tilanteessa oli ajopiirturin mukaan vain noin 35 kilometriä tunnissa, mutta tapaus sattui ruuhka-aikaan.
– Kyllä hän minun mielestäni yritti ohjata meidät ihan tarkoituksella päin toista linja-autoa, Toivonen arvioi.
Kuljettaja luonnehtii, että hyökkääjä näytti aasialaistaustaiselta. Mies oli tullut linja-auton kyytiin Loimaan asemalta noin kello 15.30, kun auto oli lähdössä Hirvikoskelle. Mies ei ollut maksanut kyytiä ja oli ainakin esittänyt, ettei ymmärtänyt, mitä hänelle sanottiin.
– Hirvikoskella yritin saada hänet jäämään sinne, koska ajattelin, että hän saattoi olla menossa vastaanottokeskukseen, mutta mies ei poistunut autosta. Niinpä lähdimme takaisin kohti Loimaata. Parkin luota kyytiin tuli muutama ammattikoululainen, ja he asettuivat auton takaosaan. Mies istui lähempänä oven puolella. Silloin, kun hän kävi rattiin kiinni, linja-autossa oli 5–6 muuta matkustajaa, Toivonen kertaa.
– Kun bussi sitten saapui Loimaan asemalle, tartuin mieheen ja pakotin hänet ulos. Meille tuli pientä vääntöä. Sain apua yhdeltä matkustajalta, ja pystyimme painamaan miehen maahan. Soitimme poliisille, ja hänet noudettiin talteen.
Pekka Toivonen kuvailee tapahtumaa erikoiseksi. Hän on ajanut linja-autoa 30 vuotta, mutta mitään vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan aiemmin.
– Jälkeenpäin olen tietenkin ajatellut, että olisi pitänyt soittaa poliisi paikalle jo aikaisemmin. Jälkeenpäin on niin helppo olla viisas.
Valtasen liikenteen yrittäjä Petri Valtanen sanoo, ettei hänkään muista vastaavia tapauksia ennen kuin niitä tällä viikolla tuli yhtäkkiä kaksi, toinen jopa hyvin lähelle.
– Juttelimme tapahtuman kuljettajan kanssa läpi. Vaikea näihin tällaisiin tilanteisiin on etukäteen varautua tai mitenkään ohjeistaa, mutta varovaisuus varmasti lisääntyy ainakin hiukan, Valtanen arvelee.
– Jos rattiin tarttunut mies olisi maksanut matkansa heti aluksi, en olisi osannut varoa senkään vertaa, Toivonen toteaa.
Keskusrikospoliisi pyytää, että toisiinsa osuneissa linja-autoissa tapahtumahetkellä olleet matkustajat sekä tapauksen nähneet ottaisivat yhteyttä. Puhelinnumero on 02 954 186 22 ja sähköpostisoite rikosvihje.krp@poliisi.fi.

 

Lue lisää 8.12.2018 lehdestä