Linja-autojen rattia vääntäneet sekavia

0

Poliisi on selvittänyt tapahtumien kulun joulukuun alussa Loimaalla ja Uuraisilla linja-autossa tapahtuneissa välikohtauksissa. Asianosaisten kuulemisissa on selvinnyt, että molemmat teoista epäillyt, noin 30-vuotiaat miehet, olivat sekavassa tilassa puuttuessaan linja-autojen kulkuun. Sekavuuden syytä vielä selvitetään.
Loimaalla 4. joulukuuta 2018 tapahtuneessa välikohtauksessa epäilty oli tarttunut linja-auton rattiin ja onnistunut vääntämään sitä niin, että linja-auto ohjautui vastaan tulevien kaistalle ja osui toiseen autoon. Muut matkustajat puuttuivat tilanteeseen. Loimaan tapauksessa linja-auton nopeus taajama-alueella oli noin 35 km/h.
Uuraisilla 5. joulukuuta 2018 epäilty oli alkanut käyttäytyä aggressiivisesti linja-autossa, rynnännyt kuljettajaa kohti ja tarttunut tätä ranteesta. Tämän jälkeen autossa olleet matkustajat olivat taltuttaneet epäillyn ja pitäneet häntä linja-auton lattiaa vasten poliisipartion tuloon asti. Aggressiivinen käytös oli jatkunut vielä poliisin paikalla ollessa. Tämän vuoksi asiaa tutkitaan myös virkamiehen vastustamisena. Välikohtauksen alussa linja-auton nopeus oli noin 80 km/h.
Molempien tekojen nimikkeitä on tarkennettu, ja tällä hetkellä tekoja tutkitaan kaappauksina. Kaappaus tarkoittaa rikoslain 34 luvun 11 §: n mukaista tekoa. Kaappaus on ankarammin rangaistava kuin liikennetuhotyön yritys. Molemmat teot ovat aiheuttaneet kokonaisuus arvostellen muuta kuin vähäistä vaaraa.
Molemmat epäillyt ovat kertoneet kuulusteluissa omat näkemyksensä tapahtumien kulusta, mutta tekojen varsinainen motiivi ei ole selvinnyt. Esitutkinnassa ei ole tullut esiin seikkoja, jotka yhdistäisivät tapauksia toisiinsa, eivätkä miehet ole esitutkinnan perusteella tunteneet toisiaan.
Epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia ja kotoisin eri maista. Molemmat ovat vangittuina.
Poliisilta on kysytty henkilöiden turvapaikkastatuksesta, mutta siihen ei oteta mitään kantaa, kuten julkisuuslain 24 §:ssä määrätään.

 

Lue lisää 22.12.2018 lehdestä