Viikon kuvat: Hiirikissa, tarkennus joululahjalistaan ja tositeeveevoittajat

0

Joulun alla pitää olla kiltistä – ja tietysti huolehtia, että joulupukki ymmärtää varmasti, mitä joulun lahjalistassa lukee. Kuusivuotias Liisamaija oli rohkea ja selitti joulupukille ihan sylissä istuen, mitä hän tarkalleen ottaen toivoo.

Viikon kuvissa myös Salon Lucia, Turun ekumeeninen joulu ja kaupunginosan oma joulukalenteri. Pelkkää joulua kuvissa ei ole, tapaamme myös nakkikioskiyrittäjän, trumpetistin, kouluvaarin, jyrsijöiden kauhun ja nakuilevan Leninin.

Viikon kuvat on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

EI-TOIVOTUT JYRSIJÄT NALKKIIN. Tukes määräsi vaaralliset jyrsijämyrkyt myyntikieltoon helmikuussa 2018. Loimaan K-Raudan myymäläpäällikkö Tuomas Kotisalo kertoo, että muutos on tuonut joitakin saatavuusongelmia torjunta-aineisiin. Loimaalaisen Yrjölän perheen ei ole tarvinnut ostaa hiirenpyydyksiä, sillä maatiaiskissa Leo Lennart Leijonamieli pitää siimahännät loitolla. Hiirenpyydystystehtävien jälkeen se nautiskelee Miia Viitaniemen ja Minna Yrjölän rapsutuksista. Kuva: Kiti Salonen, Loimaan Lehti.

 

LUCIA SAI KRUUNUNSA. Salolaisen Uskelan koulun opettaja Tiina Koski painoi puolukanvarvuilla koristellun kynttiläkruunun Kerttu Javanaisen päähän. Kruunua kokeiltiin, kun musiikkiluokat harjoittelivat Uskelan kirkossa Lucia-konserttia varten. Lucia-konsertilla on Salossa pitkät perinteet, ja se vetää kirkon joka vuosi ääriään myöten täyteen. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

TARKENNETTUJA LAHJATOIVEITA. Kuusivuotias Liisamaija Kontturi selvitti viime lauantaina Kyrön joulumarkkinoilla joulupukille lahjatoivettaan. Liisamaija oli tavannut joulupukin jo aiemmin Tuurissa ja halusi nyt täsmentää karvapallosta, Legoista ja hampaattomasta lohikäärmeestä koostuvaa lahjalistaansa. Hän kiipesikin rohkeasti pukin polvelle ja näytti lelukuvastosta, millaista Lego-pakkausta hän tarkalleen ottaen toivoo. Kuva: Kiti Salonen, Auranmaan Viikkolehti.

 

TAMPERETTA PAKOON MUMMONMÖKKIIN. Ajatus kerrostaloasumisesta Tampereella ei enää kiehtonut Sari Koljosta. Lavatansseissa tavatun ystävän avulla hän sai kuulla mummonmökistä Loimaan Metsämaalla. Muuton myötä hän vaihtoi myös alaa ja ryhtyi yrittäjäksi omassa torpassaan, takkatulen lämmössä. Vyöhyketerapeutti työskentelee punaisen oven takana. Kuva: Marianne Rovio, Loimaan Lehti.

 

NELIVENTTIILINEN SOITIN. Trumpetisti Ilkka Arola on Turku Jazzin vuoden artisti. Turkulainen muusikko ja säveltäjä on kartuttanut sävelkieltään opintomatkoilla ympäri maailman. Arola soittaa nyt kolmatta vuotta neliventtiilistä Quartertone-trumpettia, joka mahdollistaa arabimusiikille ominaisten mikrointervallisävyjen käytön. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

KOLMAS LUUKKU. Kupittaan torpparien joulukalenterin luukuista useimmat ovat avoinna jouluaattoon saakka. Kalenterin yllätykset ilahduttavat muitakin kuin alueen asukkaita. Joulukalenterin puuhanaiset Sirkku Anttonen (vas.), Paula Ollilainen (oik.) ja Irina Niemimäki (alh.) kurkistavat keskeltä jouluista vilskettä. ”Minulla oli mökillä vanhoja ikkunanpokia, ja kuten varmaan monissa lapsiperheissä, meille on vuosien varrella kertynyt aika paljon tonttukrääsää”, Niemimäki kertoo. Näistä aineksista syntyi runsaasti visuaalisia virikkeitä sisältävä kolmas luukku. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

KUUNTELEVA KOULUVAARI. Pekka Liikanen toimii Kaarinan Piispanlähteen koulun alkuluokkien vapaaehtoisena kouluvaarina. Se tarkoittaa, että hän viettää osan arkipäivistään ensi- ja toisluokkalaisten kanssa, auttelee tunneilla ja valvoo välitunneilla. Kouluvaarin pesti on osoittautunut Liikaselle unelmien täyttymykseksi: ”Minulla ei ole omia lapsia, mutta nyt niitä onkin 120 kappaletta!” Koouluvaarin tärkeimmäksi tehtäväksi on muodostunut kuunteleminen. Lapset jakavat Liikasen kanssa pieniä ja suuria asioita, joita he eivät ehkä mainitsisi opettajalle. Kouluvaarille on purettu sydäntä muun muassa kiusatuksi tulemisesta. Kuvassa hän neuvoo Eliel Lundgrénia ja Kerttu Aarniota, kun nämä harjoittelevat P-kirjainta. Kuva: Kaisu Hautamäki, Kaarina-Lehti.

 

TISKIN TAKANA. Hannele Kodisoja valittiin Vuoden yrittäjänaiseksi Turussa. Kodisoja on toinen puolisko yrittäjäperheessä, joka on vuosikymmenet pyörittänyt Turussa Kallun Grillejä. Tällä hetkellä on toiminnassa enää yksi grilli ja se on se alkuperäinen ”nakkiauton” tilalle rakennettu Kallun Grilli Pansiontien varrella. Sen 40-vuotisjuhlia vietettiin viime vuonna. Kodisojista ei voi puhua mainitsematta parin neljää lasta, joista tunnetuin on yksi peliyhtiö Supercellin perustajista Mikko Kodisoja. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

VOITTAJAPARI. Love Island Suomen voittajapari, laitilalaislähtöinen Jeffrey Lawman ja tamperelainen Aura Lampi, tapaa tässä neljättä kertaa ohjelman kuvausten päättymisen jälkeen. Jeffreyn ja Auran suhde ei ollut kuvausten aikana se kaikkein seesteisin. Pari otti yhteen, mökötti, mutta teki kuitenkin aina sovinnon. Tiivis, liki kahden kuukauden yhdessäolo kuvauksissa on vaihtunut kahden paikkakunnan väliä kulkemiseen. ”Nyt ei olla enää riidelty niin paljon. Varmaan siksi, että on välillä ikäväkin”, Jeffrey pohtii. Jeffrey asuu Turussa ja Aura Tampereella. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.

 

SELFIE PÄÄMINISTERIN KANSSA. Somerolaisen Pitkäjärven koulun neljäsluokkalaiset Amanda Juselius ja Malla Noki matkasivat viime keskiviikkona Helsinkiin, valtakunnalliseem Suomen lasten itsenäisyysjuhlaan. Tytöt jännittivät pääministeri Juha Sipilän kättelemistä. Mies osoittautuikin rennoksi, ja tytöt otattivat selfiet hänen kanssaan, kuvassa Malla Noki. Pääministeri Sipilä sanoi: ”No, terve! Mistä kunnasta sinä tulet?”, kertoo Amanda Juselius. Kuva: Malla Noki, Someron-lehden julkaisema kuva.

 

VILLISTI LAUKKAAVA FARSSI. Venäjän tsaarin vastaisia kumouksellisia ajatuksia julistanut bolshevikkijohtaja Vladimir Iljits Lenin liikuskeli Turunmaan saaristossa, lähinnä Paraisilla, vuoden 1907 joulukuussa. Tukholmaan matkalla ollut Lenin esiintyi saksalaisena Müller-nimisenä geologina ja yöpyi muutaman päivän torppa- ja rustholli-majoituksessa. Tämä historiallinen tosiseikka on pohjana Paimion Kesäteatterin tuoreessa Lenin Jäillä -tuotannossa. Luvassa on villisti laukkaava farssi, jonka lentoa faktat eivät liiemmälti jarruta. Neiti Nylund (Mira Lattu, oik.) ei katso hyvällä Leninin (Turo Entonen) alastonta pelehdintää tuvan lattialla. Kuva: Perttu Hemminki, Kunnallislehti.

 

YHTEISMETSÄSTÄ PAPERILLE. Somerolle 1950-luvulla perustettu yhteismetsä sai oman historiikin. Yhteismetsien synty juontaa juurensa sodan jälkeiseen aikaan ja karjalaisen siirtoväen asuttamiseen. Nykyisin Someron yhteismetsän pinta-ala on konaisuudessaan lähes 4 000 hehtaaria. Omistajaosakkaita on 257. Kuvassa heinäkuinen leimikkotyömaa Kivijärvellä. Sitä urakoi Ponsse Cobra kuljettajanaan Kristian Sohlman. Kuva: Hannu Heikkilä, Somero-lehti.

 

EKUMEENINEN JOULU. Kirkkokuntien ekumeenisen rauhanvetoomuksen Tuomiokirkossa esittivät Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, Suomen katolisen kirkon ja Helsingin piispa Teemu Sippo sekä vapaiden kirkkokuntien edustajana Suomen helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen. Humanitaarisen viestin tuojaksi Turun tuomiokirkossa pidettyyn tilaisuuteen oli kutsuttu rap-artisti ja kirjailija Karri Miettinen alias Paleface. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

 

ONNISTUMISIA JA HENGAILUA. Kaarinan Taitoluistelijoiden muodostelmaluistelun Dream- ja Diamond Edges pääsevät loistamaan kevään SM-kilpailuihin. Kuvassa luistelevat Anni Virta (vas.), Matilda Paananen, Elsa Paananen, Riina Töykkälä, Pauliina Lehtonen ja Roosa Kuiko. Luistelijoiden parhaita kokemuksia ovat onnistumiset kisoissa ja myös rento hengailu joukkuekavereiden kanssa. Kuva: Ville Vairinen, Kaarina-Lehti.

 

ITSELUOTTAMUSTA UHKUEN. Turun Urheiluliittoa edustava 17-vuotias Mustafe Muuse suuntasi Suomen seitsenhenkisen joukkueen kanssa Hollannin Tilburgissa kisattuihin maastojuoksun EM-kisoihin itseluottamusta uhkuen. Nuorukaisen vuosi on sujunut erinomaisesti. Sijoitus EM-kisoissa oli lopulta 90. Alle 20-vuotiaiden sarjan voitti Jakob Ingebrigtsen norjalaisesta Ingebrigtsenin veljeskaartista. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

 

 

VIIKON KUVAT -SARJASSA mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.