Viikon kuvat: Lehmien katselija, tuhat peräkkäistä saunapäivää ja varmat rukkaset

0

Lääkäri Kaj Haapasalo sai vihdoin tonnin rikki. Tuhannes peräkkäinen saunapäivä tuli täyteen kymmenes heinäkuuta kesämökillä

Ennen kuin tuhannen raja meni rikki, Kaj Haapasalo ehti saada täyteen myös esimerkiksi 868:n ja 753:n saunapäivän putket.

 

Viikon kuvat on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

LEHMIEN KATSELU TEKEE HYVÄÄ. Saksalaissyntyinen, sittemmin yläneläistynyt Katja Mahal sai vuosia sitten oivalluksen tehdessään tutkimusta maidon laadusta. Lehmien katselu tekee hyvää ihmiselle. – Nykyään puhutaan paljon esimerkiksi metsäterapiasta, ja lehmillä on ehkä vähän samanlainen vaikutus, tieteen taiteeseen vaihtanut Mahal kertoo. Mahal on tuottajana Jos lehmät puhuisivat -näyttelyssä, joka avattiin Saksan Grüne Woche -messuilla perjantaina. Sen keskiössä ovat kuvat lehmistä. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

TONNI TÄYNNÄ. Kesällä 2010 Kaj Haapasalo sai omintakeisen idean käydä saunomassa joka päivä. Tuhannen perättäisen saunapäivän tavoite täyttyi kahdeksassa vuodessa, vaikka Haapasalo joutui aloittamaan rajan metsästyksen neljä kertaa uudelleen. Tällä hetkellä päiviä Kaj Haapasalon saunomisputkeen on kertynyt jo likemmäs 1 200. Saunoja harrastaa myös avantouintia. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

 

TORILLA JONOTETTIIN. Salon torilla jaettiin lauantaina hiekoitussoraa, ämpäreitä soran kantamiseen ja yli 65-vuotiaille kenkiin laitettavia liukuesteitä. Kun näitä sai hakea ilmaiseksi, jakelupisteelle muodostui liki satametrinen jono. – Jos yksikin kaatuminen tai loukkaantuminen saadaan tällä estettyä, tempauksen kustannukset on jo sillä kuitattu, sanoo Salon liikuntapalveluiden ohjaaja Saku Nikkanen. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

TEKOJA ILMASTONMUUTOSTA VASTAAN. Piikkiöläisnuoret Viivi Hamarila ja Maia Majabacka osoittivat Helsigissä mieltä ilmastonmuutoksen vähentämiseksi viime perjantaina. 14-vuotiaat bongasivat mielenosoituksesta myös vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston. – Haluamme, että me ja meidän jälkipolvemme saavat elää samanlaisessa maailmassa kuin mekin, kiteyttivät nuoret. Kuva: Nuorten oma kuva, Kaarina-Lehti.

 

TURVAA JA HYLLYTYSTÄ. Turvamyyjien määrä on lisääntynyt viime aikoina selkeästi Turun seudulla. Turvamyyjään voi törmätä kaupan kassalla, mutta he hyllyttävät tavaraa ja järjestelevät paikkoja sekä kiertävät myymälässä ja valvovat ulkotiloja. Samalla he huolehtivat kaupan turvallisuudesta, sillä heillä on turva-alan koulutus. Pshtiwan Malapoor on työskennellyt K-Supermarket Raisio Centerin turvamyyjänä puolisen vuotta. Turvallisuudesta vastaamisen lisäksi hän muun muassa hyllyttää juomia. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

VARMAT RUKKASET. Kotimaiset rukkaset alkavat olla katoavaa kansanperinnettä. Auralainen Vesa Toivoniemi haluaa taistella kertakäyttökulttuuria vastaan ja valmistaa itse nahkarukkasia, nahkavöitä ja laukkuja eläkepäiviensä ratoksi. Toivoniemi myös vaalii vanhoja koneitaan ja pitää niitä suuressa arvossa. – Nämä kestävät aikaa toisin kuin nykyiset vempaimet, jotka ovat silti tosi kalliita. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti.

 

YHTÄ PERHETTÄ. Tytti Poutasen isä, Matti Lehtonen, on asunut tyttärensä perheen kanssa saman katon alla 20 vuotta. Yhteisasuminen tuo turvaa paitsi Lehtoselle myös Poutasten lapsille. – Ukki on auttanut paljon lastenhoidossa. Nyt vuorostaan ukki tarvitsee apua ja on meidän vuoromme auttaa, Tytti Poutanen sanoo. Mynämäessä asuvan perheyhteisön arki sujuu, kun jokaisella on myös mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaan niin halutessaan. Myös tytöt Miisa ja Mandi auttavat tarvittaessa, ja ukki osallistuu kuluihin. – Ja etenkin syömiseen, hän nauraa. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

OSAAMISEN OSOITUS. Salon lukion abi Nea Sarlin tekee liikunnan diplomityöhönsä liittyen tanssiesityksen. Lukiodiplomit ovat opetushallituksen säätämiä tutkintoja, joissa voi osoittaa osaamistaan niissä aineissa, joissa ei ole ylioppilaskirjoituksia. Näitä ovat musiikki, kuvataide, liikunta ja media. Lukiodiplomien suorittaminen ei ole mahdollista kaikissa lukioissa, se on resurssikysymys. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

HEIJASTUS SEINÄÄN. Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon avajaisia juhlitaan sunnuntaina Laitilassa. Viikon teemana on valo, joka on pääosassa kuvataiteilija Mollu Heinon taideteoksissa. Yksi niistä heijastetaan kirjaston seinään. Muut kohteet ovat Kustaa Hiekan lukutupa, Urheilutalo ja Laitilan terveyskeskuksen edustalla oleva taideteos. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.

 

VIRTUAALIKISA. Salossa ajettiin viikonloppuna 24 tunnin mittainen autosimulaatiokilpailu. Marko Rantanen testasi oman tallinsa ajopistettä, jossa hän aikoi istua kisassa useita tunteja. Mukana oli 26 joukkuetta ja noin 130 kuskia. Ratana toimi kestävyysajojen klassikko Nordschleife. Jokaisen tallin autona oli Porsche 911. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

HEVIMIESTEN VINYYLIT. Hevimiehet Mikko Sormunen ja Ville Vähätalo sanoivat kuuntelevansa heviä ihan sen alkulähteiltä nykypäivän metalliin, mutta parasta on kuitenkin miesten mielestä se raskain. Sormuselle Loimaan levymessut olivat ensimmäiset, mutta Vähätalo kertoi käyneensä niissä jo aiemminkin. Vinyylejä miehet kertoivat ostavansa alan kaupoista esimerkiksi Turusta. Kuva: Sari Holappa, Loimaan Lehti.

 

MAILA JA NIMMARI MAAILMANMESTARILTA. Uudenkaupungin Urheilukeskuksessa jonotettiin lauantaina salibandymailoja maailmanmestari Eemeli Salinilta. Aino Aaltosellekin löydettiin sopivan mittainen maila. Uudenkaupungin Salibandyn kasvatti Eemeli Salin juhli joulukuussa uransa toista maailmanmestaruutta Prahassa, kun Suomi voitti Ruotsin finaaliottelussa. Kuva: Ari Anteroinen, Uudenkaupungin Sanomat.

 

HÄÄPUKU UUDELLEEN KÄYTTÖÖN. Hääpuku päällä voi tehdä arkisia toimia, kuten hoitaa lasta. Tämä tuli todistetuksi tiistaina, kun vietettiin käytä hääpukuasi -päivää. Turkulainen Jonna Lehto innostui ideasta ja puki päälleen hääpukunsa, jossa hän meni naimisiin kaksi ja puoli vuotta sitten. Yksivuotias Väinö pääsi äidin syliin kantoliinassa kuten tavallisenakin arkipäivänä. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

TEATTERISSA JOKAINEN PÄÄSEE TEKEMÄÄN. Teatteri on harrastus, jossa jokainen pääsee tekemisen makuun. Myös monella pikkupaikkakunnalla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus harrastaa teatteria. Raision teatterikerhon Rihmasto -esityksen lukuharjoitus saa villisti nauravan ryhmän hiljentymän ja keskittymään. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

SAUVOLAISET SAKSAAN. Sauvolainen Raitti 181 -nimellä tunnettu matkailutoimijoiden joukko lähtee maailman suurimmille ruokamessuille. Grüne Woche -ruokamessut järjestetään Berliinissä. Raitti 181 -väkeä kokoontui Elämys Ämmin pihakeinuun. Ylärivissä Miia Juvankoski (Grelsbölen Tila/Tentsile Experience Grelsböle) (vas.), Tero Toivonen (Salmensuun Tila), Liina Aho (Hännilän tila), Susanna Muurinen (MinBy), Antti Toivonen (Salmensuun Tila), Anne Vuorio (Rantolan Puoti), edessä Sanna Katajainen (Elämys Ämmi ja Sauvon Puotipuksut) (vas.), Susanna Katajainen (Wanha Liesniemi), Mari Toivonen (Salmensuun Tila) ja Päivi Malmberg (Sauvon Puotipuksut). Kuva: Taina Tukia, Kunnallislehti.

 

KEHO RENNOKSI. Äänimaljahoito on tarkoitettu kehon ja mielen rentoutukseen. Anette Huilan käyttämät äänimaljat on valmistettu käsityönä Tiibetissä. Ne on tehty takomalla seitsemästä eri metallilajista. Koosta ja metallilajien suhteesta riippuen maljat ovat eri painoisia. Maljoja soitetaan puusta ja nahasta valmistetuilla kapuloilla ja nuijilla. Maljat soivat eri päivinä eri tavoin, esimerkiksi lämpötilan vaihtelut vaikuttavat metallin sointiin. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

 

UUSI YHDISTYS. Somerolle on perustettu uusi, kaikille hevosurheilun muodoille tarkoitettu yhdistys, Someron seudun hevosurheilijat. Jäsensihteeri Terhi Toivonen (vas.) on positiivisesti yllättynyt, seuraan on jo heti alkuvaiheessa liittynyt sata jäsentä. Kuva: Armas Töykkälä, Somero-lehti.

 

KAARINAN KESKUSTA MULLIN MALLIN. Kaarinan keskustassa ja Hovirinnassa on eletty vuosia rakennustyömaiden ja jatkuvan muutoksen keskellä. Uuden kerrostalon runkoelementtien pystytys vanhan pääkirjaston paikalle alkaa tällä viikolla. Vanhan virastotalon eli Oskaritalon kohtalo on auki. Kaarina päättää kevään aikana, remontoidaanko talo vai tuleeko tilalle uudisrakennus. Kuva: Jan Sundholm, Kaarina-Lehti.

 

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet:
Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.