Pauli Salminen kehitti Loimaata taloudellisesti vahvoina vuosina. Tässä päivässä entinen kehittämisjohtaja näkee pirullisia ongelmia ja valtavia mahdollisuuksia.
Salmisen mielestä maakuntien rajoilla sijaitsevien alueiden heikkous on poliittisen voiman ja yhteisen vision puute. Ongelma on siinä, että maakuntien rajoilta on vaikea päästä eduskuntaan, jossa ajetaan ennen kaikkea vaalipiirien, maakuntien ja kuntien etuja.
– Kuntapäättäjien ikkunasta näkyy tori ja valtakunnallisten päättäjien ikkunasta maakuntien kasvukeskukset. Tämän meidän alueemme päättäjien pitäisi löytää iso yhteinen ikkuna, josta näkyvät juuri nämä maakuntien rajoilla sijaitsevat kaupungit ja kunnat. Meidän pitäisi oppia, että Loimaan kannalta olisi hieno asia, jos esimerkiksi Humppilan lentokenttähanke olisi toteutunut. Siitä olisi ollut Loimaalle valtavasti iloa ja taloudellista hyötyä. Tai jos vaikkapa Forssaan nousisi suuri peltobiomassaa hyödyntävä etanolitehdas, siitäkin olisi todellista hyötyä Loimaalle, ja meidän pitäisi auttaa Forssaa saamaan se tehdas.

Loimaan lähialueiden ehdottomana valttina Salminen näkee elinkeinoelämän. Sitä eivät kunta- ja maakuntarajat kahlitse, ja näkemykselle löytyy vankka pohja historiasta.
– Täkäläinen raha on ollut kiitettävän isänmaallista: omistajille on riittänyt usein pienempikin tuotto, kun seudun elinvoimasta on haluttu pitää huolta. Lisäksi Loimaan seudulla asuvat työntekijät ovat tähän asti halunneet asua juuri täällä. Se on tehnyt työvoimasta sitoutunutta, mikä on ollut yrityksille etu.
Uusia onnistumisia kaivattaisiin kuitenkin nopeasti, sillä pelkona on, että työvoima hupenee.
– Kaikkien tilastojen äiti on väestötilasto, josta tulee ottaa niskalenkki. Meillä ei ole varaa menettää viisivuotiskaudessa kymmentä Vuorisen täyttä linja-autollista loimaalaisia, kun toinen kymmenen siirtyy samassa ajassa eläkkeelle suurten ikäluokkien seuraksi.
Vaikka maakuntien rajoilla pyristelevien maaseutukuntien ongelmat ovatkin juuri nyt pirullisia, entinen kehittämisjohtaja uskoo, että Loimaan seutu nousee tästäkin rakennemuutoksesta voittajana. Niin on käynyt aina ennenkin.

Pauli Salmisen laaja haastattelu torstain 21.2. Loimaan Lehdessä.