Viikon kuvat: Mäenlasku isän kanssa, hammaskoira ja viisimetrinen kissa

0

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

LASKUAIKAA ISÄN KANSSA. Juvan vesitorninmäessä Loimaalla oli sunnuntaina Isän kanssa pulkkamäkeen -tapahtuma. Osmo ja Petri Mäkinen laskivat vesitorninmäestä niin monta kertaa, että välillä piti jo mennä tankkaamaan grillimakkaraa. Kuva: Maija Paloposki, Loimaan Lehti.

 

LUMILLE KYYTIÄ. Janne Laaksonen pudottaa lumet hallin katolta Perttelissä. Salossa sijaitsevan hallin 500 neliön katolla oli lunta 40 senttimetriä. Hallin omistaja lumet pois katolta varmuuden vuoksi. Lumenpudottajien lisäksi kiireisiä ovat tänä talvena olleet lumilaitteiden myyjät. Salolaisen Sporttikoneen yrittäjä kertoo, että lumilingot ovat olleet erittäin kysyttyjä. Linkoja menee yleensä vuodessa 5-10, mutta nyt niitä on myyty satoja, kertoo kauppias Pasi Nieminen. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

VIRKAA VAILLA. Moision lopetetun puukoulun vanhat opetustarvikkeet joutavat loppusijoitukseen Turussa. Uuden Yli-Maarian koulun ja päiväkodin vanhempainyhdistys sai koululta pyynnön järjestää huutokauppa ja kirpputori. Tuotto käytetään lyhentämättömänä lasten hyväksi. Kuuteen luokkahuoneeseen on tuotu tavaraa myös käytöstä poistetusta Tommilankadun kouluyksiköstä. Myyntiin tulee muun muassa viime vuosisadan alusta oleva arvoflyygeli, opetustauluja ja biologian opetusvälineitä. Tilaisuus järjestetään lauantaina. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

PUUTALOPALO UGISSA. Uudenkaupungin Ylisenkadun tulipalossa menehtyi tiistaina iäkäs pariskunta, loukkaantui kaksi talon asukasta ja kaksi pelastustöihin osallistunutta palomiestä. Paloa sammutettiin pitkälle yöhön, sillä katon rakenne teki sammutustyöstä erittäin vaikeaa. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

TULIPALON JÄLKEEN. Sammutus- ja raivaustyöt saatiin päätökseen Uudessakaupungissa noin vuorokauden kuluttua palon alkamisesta. Rakennus kärsi mittavat vahingot. Myös katu oli pelastustöiden jäjiltä erittäin liukas. Kuva:Maija Ala-Jääski, Uudenkaupungin Sanomat.

 

MOUKARITIIMIN TREENIMAJA. Someron Esan moukarinheittoryhmä on rakentanut itselleen talviharjoitustilat. Sopivat tilat löytyivät vanhasta linja-autohallista. Moukari saa Henri Liipolan käsistä hurjan alkuvauhdin, mutta tössähtää turvallisesti alas osuessaan taustalla näkyviin pehmusteisiin. Pehmusteita on seitsemän kerrosta. Kuva: Kari Eerikäinen, Somero-lehti.

 

HIIHTORATSASTUS VAATII TASAPAINOA. Polvet koukkuun, nojaa taaksepäin, Miro Kokko saa ohjeita, kun hän testaa hiihtoratsastusta Kulta-ahon ratsutilalla Halikossa. Vetävän hevosen selässä on Kaisa Ilmonen. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

HAMMASKOIRAN HAMPAAT PUHTAAKSI. Hammashoitaja Marjo Sousalo ja Orvokki-koira kertovat Pähkinäpensaan päiväkodin lapsille hampaidenhoidosta Laitilassa. Sofia Seitala, 6, pääsi pesemään Orvokin hampaat. Orvokki on Suomen ainoa hammaskoira, ja se on tehnyt työtään jo seitsemän vuotta. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.

 

LÄHES ELÄVÄT ELOKUVATÄHDET. Nukkeanimaatio-ohjaaja Katariina Lillqvist asettelee paikoilleen Erja Mikkolan tekemää Putin-nukkea. Nukke esiintyy työn alla olevassa teoksessa Viimeinen matadori. Animaatio valmistuu jouluksi. Salossa, Teijon Masuunin galleriassa on esillä harvinainen animaationäyttely. Esillä on nukkeja ja lavasteita eri töistä vuosilta 1989-2019. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

LÄHES VIISIMETRINEN LUMIKISSA. Turun Ojarannantiellä kohoaa 4,5 metriä korkea lumesta tehty kissaveistos. Sen tekijä on taiteilija Olli Kiviluoto , joka ryhtyi lumiveistoksen tekoon silkasta ilosta. Kiviluoto alkoi kasata lunta heti kun sitä tuli kunnolla taivaalta. Siinä meni toista viikkoa. Naapurit ovat suhtautuneet myönteisesti ja jopa auttaneet. – Seinänaapurini jäädytti wok-pannun avulla kissan silmät, joissa on säilykepurkkien sisällä paristolla toimivat led-valot. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

MAAILMAN SUURIN MARTTA-ILTA. Valtakunnallista Maailman suurinta Martta-iltaa vietettiin tammikuun lopussa. Sauvon martat olivat kutsuneet yhteiseen illanviettoon myös Paimion ja Kemiön Martat. Martta-iltaan Sauvoon saapuikin lähes sata marttaa. Parituntinen tilaisuus päättyi yhteiseen Martta-lauluun. Kuva: Irma Virta, Kunnallislehti.

 

HYVÄLLÄ MIELELLÄ HYISESSÄ AURAJOESSA. Mikkelin Avantouimareiden Pia Mäenpää ja Tampereen Talviuimareiden Tarja Loijas vähät välittivät hyisen kylmästä tuulesta noustessaan Aurajoen kisa-altaasta 25 metrin rintauinnin jälkeen. SM-kisat ovat Mäenpäälle ennen kaikkea itsensä voittamista. – Sielun ja korvien väli puhdistuu, kun tuolla pulahtaa, hurjapää tuumasi. Kolmen päivän aikana Aurajoen vierasvenesatamaan rakennetussa kisa-altaassa kauhoi kaikkiaan runsaat 900 talviuimaria. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

HIIHTÄMISEN RIEMUA. Iloiset serkkutytöt, 4-vuotias Elli ja 2-vuotias Seela Rantala Kyröstä, ovat molemmat päässeet hiihtämisen makuun. Elli oli ehtinyt sivakoida jo viime talvesta lähtien, mutta Seela puolestaan oli aloittanut harrastuksen tänä talvena. Pöytyän Haukkavuoressa viime lauantaina järjestetyillä lasten lumipäivillä Seela oli kolmatta kertaa elämässään suksien päällä – ja hienosti luisti. Kuva: Sari Holappa, Auranmaan Viikkolehti.

 

RAKKOLEVÄSTÄ KOKO KANSAN HERKKUA. Suomen merialueilla kasvaa noin 500 eri levälajia. Turun yliopisto on mukana hankkeessa, jossa selvitetään, miten niitä voi hyödyntää. Rakkolevästä tiedetään jo saatavan erinomaista ruokaa. Aasiassa kuivatut levät korvaavat epäterveellisemmät telkkarinaposteltavat, kertoo professori Baoru Yang erikoistutkija Saska Tuomasjukalle. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

 

MILJOONAKAUPUNGISTA MAASEUDUN RAUHAAN. Eteläkorealainen Jang Jeae asuu kymmenen miljoonan asukaan Soulissa Etelä-Koreassa, mutta käy tämän vuoden lukiota Koskella vaihto-oppilaana. Hän viihtyy hyvin maaseudulla, vaikka ajatus tuntui ensin oudolta. Eija Elmgren (vas.) ja Essi Pietilä ottivat Jeaen potkukelkan kyytiin. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

TALVILAJIT SYKE- JA KALORITESTISTISSÄ. Piikkiön Kehityksen yleisurheilijat Vilho Kilpeläinen  ja Annika Uusiperhe laittoivat perinteiset suomalaiset talviliikuntalajit syke- ja kaloripuntariin. Murtomaahiihdossa kuluvat kalorit ja syke nousee korkealle, samoin mäenlaskussa. Lumen luonnissa ja jäällä luistelussa ei päästy yhtä korkeille lukemille. Kuva: Jan Sundman, Kaarina-Lehti.

 

LÄPIAJOSTA VOITTOMAALI. Oula Palve nousi viime perjantaina illan TPS-sankariksi iskettyään riemukkaan 4–3-voittomaalin jatkoajalla. Palve sai Joe Piskulalta syötön suoraan luisteluun ja tarkka laukaus upposi vastustamattomasti ohi HIFK:n Atte Engrenin. Oula Palve juhlii voitto-osumaa. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

VIIMEISET VIRRET. Piikkiön kirkon yli 50 vuotta vanhat urut ovat viimeistä kertaa käytössä sunnuntaina. Nykyiset urut puretaan ja kirkko saa uudet urut kesällä. Kanttori Tiina Ilonen soittaa välivaiheessa kirkossa flyygeliä. Kuva: Jan Sundman, Kaarina-Lehti.

 

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet:

  • Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.