Yläneellä lunta on poikkeuksellisen paljon, Oripäässä vähemmän – katso lumitilanne eri puolilla maakuntaa

0
LL-arkisto

Maakunnan korkeimmat lumikinokset löytyvät sisämaasta, Yläneeltä.
Yläneellä lumen syvyys on tällä hetkellä 60 senttimetriä. Kyseessä on poikkeuksellisen korkea hanki, sillä Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian aikana kyseessä on paikan kolmanneksi suurin lumen syvyys.
Tilastojen mukaan alueella on tällaisia lumimääriä vain joka kymmenes vuosi.
Pöytyällä ja tarkemmin Yläneellä sijaitseva mittauspaikka on ollut Ilmatieteen laitoksen käytössä vuosikymmeniä.

Oripään Teinikivessä lunta on selvästi vähemmän, 44 senttiä.

Ilmatieteen laitos mittaa lumen syvyyttä Varsinais-Suomessa myös esimerkiksi Turussa, Kaarinassa, Kemiönsaaressa, Laitilassa ja Salossa. Loimaalla ei ole omaa mittauspaikkaa.

TURUSSA Artukaisten mittauspisteen lumimäärä on melko tavanomainen. Lunta on nyt 35 senttimetriä. Ilmatieteen laitoksen mittaushistoria tuntee yhtä lumisia talvia keskimäärin joka neljäs vuosi.

KORKEAT LUMIKASAT ovat kutistumassa viikonlopun aikana, sillä maakuntaan on luvassa runsaita sateita. Suurin osa sateista tulee vetenä.
– Seuraavan kolmen vuorokauden aikana sadetta tulee vedeksi muutettuna 10–18 milliä. Se tarkoittaa hyvinkin runsaita sateita, kertoo päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta.
– Lumi sulaa auratuilta alueilta viikonlopun aikana, ennustaa Hoppula.

HOPPULA LUPAA Varsinais-Suomeen kaikkia mahdollisia sademuotoja loppuviikon aikana. Tulossa on lunta, räntää, vettä ja jäätäviä sateita.
– Huomenna perjantaina sade alkaa lumena, mutta muuttuu vedeksi kun lämpötila nousee. Myös sisämaassa tulee vettä, sillä lämpötila on +1 astetta.
– Lauantaina tulee uusi, runsas sadealue, joka alkaa sataa jälleen lumena, mutta muuttuu päivän aikana vedeksi.
– Sunnuntain vastaisena yönä lämpötila pysyy plussan puolella, joten sade tulee vetenä. Sunnuntaina sataa jo vähemmän.