Muovipakkausten kierrätys kasvaa – viime vuonna kiertoon päätyi kaksi kiloa per asukas

0
Suomalaiset kierrättivät viime vuonna kaksi kiloa muovipakkauksia henkeä kohti.

Muovipakkausten kierrätys kasvaa kovaa vuhtia Suomessa. Kuluttajamuovipakkausten keräys aloitettiin Suomessa vuonna 2016. Silloin kuluttaja palautti keskimäärin puoli kiloa pakkauksia keräyksen kautta kierrätykseen, kertoo Suomen uusiomuovi Oy.
Vuoden 2018 ennakkotiedoissa kierrätykseen palautuneiden muovipakkausten määrät ovat jo kaksi kiloa suomalaisten kohden.

Vuonna 2018 muovipakkauksia kerättiin yli 6 miljoonaa kiloa enemmän kuin 2017. Kiinteistökeräys kasvattaa suosiotaan ja vuonna 2020 kiinteistökeräyksen muovipakkausmäärät kasvanevat ohi Rinki-ekopisteiden keräysmääristä, arvioi Suomen uusiomuovi.
Kiinteistökeräys kasvoi viime vuonna yli 180 prosenttia, yrityspakkauksissa nousua oli 13 prosenttia. Suomessa kerättiin pantilliset pakkaukset mukaan lukien yli 40 000 tonnia muovipakkauksia. Se on noin 30 prosenttia markkinoille tuoduista pakkauksista.

Säädösten mukaan tuottajien tulee järjestää 500 maksutonta keräyspistettä kuluttajille, vähintään yksi piste jokaiseen 10 000 asukkaan taajamaan. Tuottajayhteisö Suomen uusiomuovi on laajentanut Rinki-ekopisteverkostoa niin, että kokonaismäärä on nyt 615 pistettä ja jokaisessa 4 000 asukkaan kunnassa on ainakin yksi keräyspiste lähikuukausina.
EU:n tavoite on kierrättää muovipakkauksista 50 prosenttia vuonna 2025.
Suomen uusiomuovi Oy on muovipakkausalan tuottajayhteisö, joka edistää muovipakkausten kierrätystä. Suomen Uusiomuovi on 41:n Suomessa toimivan yrityksen ja järjestön omistama voittoa tavoittelematon osakeyhtiö.