Kulunut viikko on täynnä mielenkiintoisia kuvakulmia.

Urheilun saralla katseet ovat kiinnittyneet Hurrikaani-Loimaan otteisiin pudotuspeleissä. Puolivälieräsarjan voitto on tarjolla loimaalaisille jo sunnuntaina Rovaniemellä.
Salossa heilutettiin peittoa urakalla. Tavoitteena oli maailmanennätys maailman pisimmän peiton kanssa. Toista maailmaennätystä yritettiin sillä saralla, että peittoa oli heiluttamassa eniten ihmisiä.

Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi olisi parempi syödä esimerkiksi vähemmän lihaa, mutta ruoka ei ole vain parhaan mahdollisen tiedon pohjalta tehtyjä rationaalisia valintoja, vaan myös osa identiteettiä ja viestintää. Näin sanoo tutkimuskoordinaattori Laura Forsman Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden tutkimuskeskuksesta.
– Ruoka on vahvasti itsensä toteuttamista. Yksi esimerkki tästä ovat erikoisruokavaliot. Proteiinijauheen nauttiminen kertoo muille, että ihminen haluaa satsata kroppaansa.
Tutkimuskeskuksen lisäksi Forsman toimii aistikokemuksia mittaavassa Aistilassa. Siellä asiantuntijat pohtivat tulevaisuuden ruokaa, aistien merkitystä ruokailussa sekä vaikkapa tuotepakkausten välittämiä merkityksiä.

Ruuan vastapainoksi Viikon kuvissa sukelletaan myös värikylpyyn ja mätkähdetään tatamille.

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

VOITTOPUTKESTA PUDOTUSPELEIHIN. Ei yhtään hävittyä liigapeliä tämän vuoden puolella. Näistä lähtökohdista alkoivat Hurrikaani-Loimaan pudotuspelit miesten lentopalloliigassa. Hurrikaanin Henrik Porkka, Tapio Toiviainen ja Matthew West kohtaavat sunnuntaina jo kolmannessa puolivälierässä Team Lakkapään. Hurrikaanilla on ottelusarjasta jo kaksi voittoa, joten sarja on mahdollista laittaa poikki sunnuntaina Rovaniemellä. Kuva: Juuso Riponiemi, Loimaan Lehti.

 

RUOKAA AVOIMELLA ASENTEELLA. Uskaltaisitko maistaa kukkakaalijäätelöä tai jauhomadoilla höystettyä karjalanpiirakkaa? Laura Forsman uskaltaa, koska ruuan tulevaisuus on muutakin kuin porsaankyljystä ja pihviä. Laura Forsman oli mukana hankkeessa, jossa etsittiin uutta käyttöä kasvisten hävikkiosille. Yksi projektissa syntynyt keksintö oli kukkakaalista ja sen lehdistä valmistettu jäätelö. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

MAAILMAN PISIN PEITTO? 150 metriä peittoa kiemurteli pitkin kauppakeskus Plazan ylätasannetta viime lauantaina, kun salolaisyritys Happy Toes ja Salon nuorkauppakamari tavoittelivat maailman pisimmän peiton titteliä. Myöhemmin keväällä selviää, tuliko Saloon kaksi virallista uutta maailmanennätystä: pisin peitto ja eniten ihmisiä yhden peiton alla. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

TURUN VIISUHUUMA. UMK-huuma valtasi viime lauantaina Turun Logomon, kun haussa oli Suomen kappale toukokuussa Israelin Tel Avivissa järjestettäviin Euroviisuihin. Viisuedustajaksi kutsuttu Darude esitti kolme biisiä, joista valituksia tuli Look Away. Laulajana kaikissa kappaleissa oli Sebastian Rejman (vasemmalla). Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat.

 

KAKSITASOINEN FOKKER. Athletico Plastic Gymnastic esitti sinimustaraidallisissa trikoissaan hidasta miesvoimistelua. Tämän liikkeen nimi on 2-taso Fokker. Ryhmä esiintyi Eläkeliiton Someron osaston laskiaisriehassa ja kutkutti varmasti paikalla olleiden nauruhermoja. Kuva: Sauli Kaipainen, Somero-lehti.

 

TAVOITTEENA KANSAINVÄLISET KILPAKENTÄT. Paimiolainen, 13-vuotias Isadora Ahola aloitti ratsastamisen 4-vuotiaana. Viime vuonna Ahola sijoittui lapsiratsastuksen SM-kisoissa sarjansa neljänneksi. Hänet on valittu myös Suomen ratsastusmaajoukkueeseen. Tänä vuonna tavoitteena on päästä EM-kisoihin Italiaan. Ahola edustaa Turun seudun ratsastajia kouluratsastuksessa. Kuva: Pipsa Havula, Kunnallislehti.

 

LISÄÄ LAHOPUUTA, SANOO WWF. WWF:n Panu Kunttu tutkii kirjanpainajahyönteisen tuhoamaa metsää. Kirjanpainaja lisääntyy usein räjähdysmäisesti avohakkuiden vieressä ja säikäyttää metsänomistajat. Luonnonmetsissä kirjanpainaja on tervetullut vierailija rajoittaessaan kuusta ja luodessaan lahopuuta. Tässä kasvaa kantokääpää. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

HARJOITUS KESKELLÄ KAUPUNKIA. Porin prikaatin paikallispuolustusharjoitus näkyi ja esittäytyi keskiviikkona Uudenkaupungin torilla. Harjoituksessa parannettiin joukkojen suorituskykyä ja osaamista paikallisympäristössä. Koko viikon kestävään harjoitukseen osallistuu noin 550 varusmiestä, reserviläistä, henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita. Kaluston lisäksi uusikaupunkilaisia kiinnostivat esimerkiksi sotilaskotiauton munkit. Kuva: Eija Isotalo, Uudenkaupungin Sanomat.

 

TAIDETTA KAPPELEIHIN. Turun tuomiokirkko on yllättävä paikka nykytaiteelle. Poikkeuksellinen on myös kirkossa juuri avautunut Näytöksiä-näyttely. Neljä taiteilijaa toteutti teoksensa kappeleihin. Nina Rantalan Isä-teoksen taustalla on taiteilijan kokemus ruumiin pesemisestä. Rantala halusi käsitellä energiaa ja muodonmuutosta. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

MIKÄ PINO? Tekstiilijätevuoret ovat maailmalaajuinen kasvava ongelma. Turussa poistotekstiilien kierrätystä hoitavan TST-Texvexin kautta kulkee vuodessa 120 000 kiloa tekstiiliä. Käsityönä tehtävä tekstiilin lajittelu tarjoaa työtä pitkäaikaistyöttömille. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

MESTARIJUNIORIT KAARINASTA. Kaarinan Taitoluistelijoiden Dream Edges -joukkue on tällä kaudella ollut kaikissa kotimaisissa kisoissa paras sekä lyhyt- että vapaaohjelmillaan, eikä SM-kisoista tullut poikkeusta. Lauantain lyhytohjelmakisan jälkeen kärkipaikalla ollut Dream Edges oli ykkönen myös sunnuntaina vapaaohjelmakisassa ja pääsi juhlimaan toista perättäistä Suomen mestaruutta pistein 187,44. Kaarinalaiset matkaavat kohta junioreiden MM-kisoihin Sveitsiin. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

VÄRIKYLVYSSÄ. Vauvat pääsevät tutustumaan väreihin ja maalaamiseen värikylpytyöpajoissa. Kuvassa Iisa-vauva maalaamassa äitinsä Jaana Jalon kanssa. Seikkailupuistossa pajoja on järjestetty jo yli kymmenen vuoden ajan. Maalit ovat syötäviä, joten ei haittaa, vaikka väriä menisi välillä suuhun. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

 

TATAMIN MENESTYJÄ. Kaarinalaisjudoka Matti Heinolle tatami on alusta, jossa on helppo menestyä. 27-vuotias kaarinalainen on sovelletun judon maailmanmestari vuodelta 2017. Sovellettu judo on kuin tavallista judoa. Heino sairastaa dysfasiaa eli kielellistä erityisvaikeutta. Siksi kisaaminen ei jännitä niin paljon kuin siihen liittyvät haastattelut, joissa on vaikea saada sanotuksi haluamaansa. Seuraavaksi vuorossa ovat Special Olympic World Gamesit Abu Dhabissa. Kuva: Jan Sundman, Kaarina-Lehti.

 

PIMEÄSSÄ HOHTAVA. Brinkkalan galleriassa ovat parhaillaan näytillä Turun lukioiden kuvataiteen lukiodiplomit. Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion oppilaan Matleena Sirviön teos There is light näyttää tunteen toisen puolen. Siinä palasiksi särkynyt nainen kuvastaa sydänsurua. Sirviön teos hohtaa pimeässä. Kuva: Mikael Rydenfelt, Turun Sanomat.

 

TALVEN TYHMYYDET PALJASTUVAT. Lumet sulavat ja paljastavat törkyt, joita talven aikana on piiloutunut hankiin. Kaarinan vanhan virastotalon eli Oskarintalon sivulla löytyykin mojova kokoelma maailman yleisintä muoviroskaa eli tupakantumppeja. WHO:n selvityksen mukaan kaksi kolmasosaa maailman tumpeista päätyy suoraan luontoon. Kuva: Maria Kesti, Kaarina-Lehti.

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet:

  • Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.