Tarvitaan kymmenkunta työvaihetta ennen kuin kananmunien kuoret ovat valmiita matkaamaan Turun seudulta Fazerin suklaatehtaalle Mignon-munien kuoriksi. Työ tehdään Dava Foodsilla, kaarinalaisessa kananmunayrityksessä. Viikon kuvat näyttää, miten työ tehdään.
Kuvagalleriassa tapaamme myös nuoren tanssijan, joka voi hakea tanssiasennon vaikka kesken kauppareissun. Juhani Tynninen kävi frisbeegolf-kilpailuissa Salossa ja esitti kuvaajalle tyylikkään heiton.

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

LOIMIJOKI VIRTAA NÄYTTÄMÖLLE. Jos Pirkko vielä kirjoittaa, Laura ohjaa. Ja jos Laura vain ohjaa, kyllä Pirkko kirjoittaa. Pirkko Jaakolan ja Laura Kilpiön yhteistyö on mutkatonta ja luottamuksellista. Haaran kyläteatterin omaleimaiset ja suureen suosioon nousseet musiikilliset näytelmät saavat jatkoa. Loimijoki-saaga juhlistaa 50-vuotiasta Loimaan kaupunkia. Kuva: Katriina Reijonen, Loimaan Lehti.

 

SOTILAS PILOTTIKÄYMÄLÄSSÄ. Säkylän varuskunnassa testataan kolmen kuukauden ajan Mortti-hankkeen pilottikäymälää, jossa käytetään uutta menetelmää virtsan ravinteiden, kuten fosforin ja typen, talteenottoon. Nyt suurin osa ihmisten vessajätteistä ja niiden sisältämistä ravinteista menee hukkaan. Säkylässä testattavan käymälän lopputuotteesta toivotaan peltolannoitetta, joka olisi kiertotaloutta puhtaimmillaan. Sotilaat kuten pioneeri Ville Kujala toimivat koekaniineina. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

 

LOIMUTUSLAUTU LOIMUAA. Kaikkea voi sattua, todettiin Auranlaakson kansalaisopiston Nuotioruokaa ja nokipannukahvit -kurssilla Pöytyän Haukkavuoressa, kun loimutuslauta syttyi palamaan kesken ruoanlaiton. Ville Auramaa piteli lautaa, jota kurssin vetäjä Miia Vieltojärvi koitti puhaltaa sammuksiin. Kuva: Katriina Reijonen, Auranmaan Viikkolehti.

 

KIEKOLLE KYYTIÄ. Frisbeegolfkausi on avattu Salossa viime viikonloppuna. Juhani Tynninen ja 90 muuta kisaajaa pääsi nauttimaan keväisestä kelistä. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

HEINÄ LOPUSSA. Hevosten päärehu alkaa olla lopuillaan Etelä-Suomessa ja kuormia ajetaan Pohjanmaalta asti. Viime kesän kuivuus jätti sadot kauaksi normaalista, joten tällä hetkellä laarit ovat lähestulkoon tyhjät. Koska kuivuus kiusasi lisäksi muun muassa Ruotsia, ovat myös ruotsalaiset kyselleet jo suomalaisen heinän perään. Paimiolaisen säilöheinän tuotantoyhtiön Heinämiesten edustaja Timo Lehtinen tiivistää tilanteen ”pohjanoteeraukseksi”. – Nyt puskurivarastotkin on syöty, joten tulevan sadon olisi hyvä olla viimevuotista parempi. Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat.

 

LAMPURIN KEVÄT. Somerolaisen Lasse Näykin lampolassa huhtikuu on kiireistä aikaa, kun karitsat syntyvät. Näykki jaksaa uskoa maatalouteen, vaikka joustavuutta ja muuntautumiskykyä tarvitaan jatkossakin. Kuva: Merja Ryhtä, Somero-lehti.

 

PUOLITOISTA MILJOONAA MUNANKUORTA. Tarvitaan muun muassa poraa, tarkkoja silmiä ja helliä käsiä, kun Mignon-muniin päätyvät kananmunankuoret tyhjennetään. Liisi Ristimäki ja Riitta Takala irrottavat munaan poratun reiän kohdalta munan kalvon terävillä pinseteillä. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

JUNNUPALLOA. Kaksipäiväinen Kultanummiturnaus keräsi Kaarinaan viime viikonloppuna sata juniorijalkapallojoukkuetta, eli liki 2 000 lajin harrastajaa. LTU:n Lassi Palo (99) piti niin KaaNan Aatos Rantasen (kesk.) kuin Leo Matilaisen (vas.) kurissa turnauksen avausottelussa Valkeavuoren kentällä. Kuva: Jan Sundman, Kaarina-Lehti.

 

TANSSIN TÄHDEN. Viisivuotiaasta alkaen tanssia harrastanut turkulainen Mikael Hagelstam on nyt 17-vuotias ja asuu yksin Virossa. Tanssi on vienyt hänet maailmalle, mutta hän käy myös tapaamassa vanhempiaan ja sisaruksiaan. Silloin hän saattaa laittaa vaikkapa ruokaostoksilla huomaamattaan tanssiksi. Hagelstam haaveilee urasta tanssivalmentajana ja tuomarina. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

RAAKAA VOIMAA. Salolaisen Joni Lindholmin, 23, suoritusta seuratessa käy selväksi, että tukkipunnerrus vaatii onnistuakseen raa’an voiman lisäksi erinomaista tekniikkaa. Tällä kertaa 90 kilon painoinen ”metallitukki” nousee käsille kevyen näköisesti. Lindholm harjoittelee Tatu Karhun voimamiessalilla. Tukkipunnerruksen SM-kisat järjestetään kauppakeskus Myllyn keskustorilla lauantaina. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

PUOLIVILLIT POPULAATIOT. Varsinais-Suomessa on alati paheneva kissakriisi. Ilmoituksia luontoon hylätyistä tai karanneista kissoista tulee enemmän kuin eläinsuojelujärjestöt pystyvät ottamaan vastaan. Viime vuosina ovat yleistyneet puolivillit ulkona elävät kissapopulaatiot, jotka voivat olla jopa sadan yksilön laumoja. Tällainen löytyi esimerkiksi Lohjalta. Eläinsuojeluyhdistys Dewin hallituksen jäsenen Maija Kastarin luona Raisiossa asuu nyt osa Lohjan populaation kissoista. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

TUPLAPOTKU. Laitilan Kevätpöhinät-viikon urheilullinen koitos, Tuplapotku-kisa järjestettiin Laitilan torilla viime perjantaina. Toisessa erässä vastakkain kisasivat Pilkingtonin joukkue, Huvin vuoksi ja Laitilan Jyske. Jyske kiri lopulta koko kisan voittoon. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.

 

IKKUNAT REMONTTIIN. Uudenkaupungin Wahlbergin museotalon ikkunaremontti käynnistyi tällä viikolla. Talo on rakennettu 1870-luvulla ja yhtä lukuun ottamatta ikkunoiden ulkopuitteet ovat alkuperäsiet. Arvokorjaajien Henna Lintunen (vas.) sekä Riikka Nevala irrottivat sisäpihan ikkunoita, jotka tuodaan korjauksen jälkeen takaisin. Alkuperäinen väritys ei ole tiedossa. Kuva: Katja Kaartinen, Uudenkaupungin Sanomat.

 

KULTAJUHLAT VÄLIVUODEN JÄLKEEN. LP Viesti juhli lentopallon naisten Suomen mestaruutta perjantaina Salohallissa, kun Viesti voitti kolmannen loppuottelun Hämeenlinnaa vastaan erin 3–1. LP Viesti juhli välivuoden jälkeen taas Suomen mestaruutta. Seuran 11-vuotinen historia on ollut suorastaan satumainen. Tämän kevään mestaruus on seuralle jo yhdeksäs. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

INTO LIIKKUA. Liedossa reilusti ylipainoiset työikäiset voivat hakea ryhmään, jossa etsitään elämästä kadonnutta liikunnan iloa. Liikunnan iloa ryhmä etsii hyvinvointiohjaaja Sari Lecklinin opastuksella muun muassa uimahallista, keskuspuiston ulkoliikuntapaikoilta ja ulkoilureiteiltä. Lecklin näyttää, että kunnan keskuspuiston vapaassa käytössä oleva vaijerirata antaa hyvät vauhdit. Kuva: Anne Savolainen, Turun Sanomat.

 

  • Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet:
    Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.