Riihi on lähes 20 metriä pitkä. Talkoolainen Taisto Vuorio katkoi välipuita hirsien kuljetusta ja varastointia varten. Riihen vanha pärekatto on jo purettu ja sen tilalle rakennetaan uusi kate. Kuva: Lari Kiviranta.

LOIMAA/MELLILÄ Aiemmin Mellilän pappilassa sijainnut historiallisesti arvokas riihi saa tänä kesänä uuden kodin maatalousmuseo Sarasta.
Siirtämistä valmistavat työt ovat parhaillaan käynnissä Mellilän kirkon vieressä, jonne riihi siirrettiin pappilasta 1980-luvulla.
– Loimaa-Seura ry lahjoitti riihen Saralle viime vuonna ja riihi on ollut tähän saakka seuran omistamalla tontilla, Saran amanuenssi Elsa Hietala kertoo.
Riihen siirtoa on suunniteltu vuosia ja sille on parikin syytä. Riihen vanha pärekatto on vuotanut, jolloin koko rakennus on ollut tuhoutumisvaarassa. Tulevana kesänä riihelle rakennetaan uusi kolmiorimahuopakate.
Lisäksi rakennus on nykyisellä paikallaan sivussa eivätkä ihmiset löydä sitä. Sarassa riihi sijoitetaan latonäyttelyn jatkoksi ja sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi ulkotapahtumien yhteydessä.
Hietala arvioi, että hirret on saatu siirrettyä museolle touko-kesäkuussa. Riihen tavoitellaan valmistuvan syyskuuhun mennessä.

 

Lue lisää 16.5.2019 lehdestä