keskiviikko 24. 7. 2024

Hintavertailu: Loimaalla myydään kallista mansikkaa, eikä hernekään halvinta ole

0
– Ennen juhannuspyhiä mansikasta oli puutetta, sanoo Tuomo Tuominen Euran Tuoretukku Oy:stä Loimaan torilla. Nyt marjoja riittää, sillä pääsatokausi on alkanut.

Mansikkalitran saa tällä hetkellä edullisimmin Laitilasta ja Uudenkaupungin torilta. Laitilan eri myyntipaikoissa mansikkalitra maksoi keskiviikkona keskimäärin 4,33 euroa. Uudenkaupungin torilla marjaa sai keskimäärin 4,5 euron litrahintaan. Uudenkaupungin hinta on tiistailta.

Varsinais-Suomen kallein marja myydään tällä hetkellä Kyrön torilla, jossa mansikkalitra maksoi keskimäärin kuusi euroa. Lähes saman verran mansikasta saa pulittaa myös Loimaalla, jossa keskimääräinen hinta on 5,90 euroa.

Loimaan Lehti selvitti yhteistyössä TS-Yhtymän muiden lehtien kanssa mansikan hinnat yhdeksällä paikkakunnalla Varsinais-Suomessa. Torien tai ulkomyyntipaikkojen hinnoista laskettiin paikkakuntakohtaiset keskimääräiset hinnat.

 

HALVIN mansikkarasia maksoi Loimaalla 5,00 euroa litra. Kalleimmat luomumansikkarasiat olivat hintaan 7,00.

Vertailun vuoksi voi mainita, että Turun torilla myytiin keskiviikkona paimiolaista mansikkaa kolmen euron hintaan.

– Kolmella eurolla saa Sonata-lajikkeen pientä marjaa. Tämä pelto yllätti meidät valmiilla ja runsaalla sadolla juhannuksena ja nyt myymme marjaa edullisesti, kerrotaan paimiolaisen Paavuoren tilan tiskiltä Turussa.

Mansikan pääsatokausi on käsillä ja myyntipisteillä on viiden kilon mansikkalaatikoita säilöntää varten. Mansikanmyyjät kehottavatkin aloittamaan pakastustyöt ainakin Etelä-Suomessa.

 

HERNEIDEN hinnat vaihtelevat yllättävän paljon eri paikkakunnilla. Salossa ja Laitilassa herneen litrahinta on kolme euroa, mutta Kaarinan torin myyntipisteillä litrasta joutui keskiviikkona maksamaan keskimäärin viisi euroa.

Loimaalla herneen hinnassa oli keskiviikkona vähän vaihtelua. Hintahaitari oli 3,90–4,00 euroa.

 

VARHAISPERUNAN Annabelle-lajike on suomalaisten uusi suosikki.

– Se on mennyt Siiklin ohi. Annabelle on nimenomaan varhaisperuna, mutta nopeimmin kasvaa lajikkeista Timo, kuvailee viljelijä Sylvi Vuola kalantilaisen Vuolan tilalta.

Hintavertailussa litroittain myytävä peruna on edullisinta Somerolla, jossa Jussi-merkkistä perunaa sai tiistaina 2,50 euron litrahintaan. Samaan hintaan perunaa saa myös Uudestakaupungista.

Loimaalla peruna on keskihintaista, keskimäärin litra maksaa 3,83 euroa.

Vertailun korkein perunahinta on Turun torilla, jossa tosin hintakirjo on erittäin laaja. Kallein peruna maksaa Turussa seitsemän euroa litra ja halvin neljä euroa litra.

Toreilla ja myyntipisteissä perunaa myydään litroina ja kiloina.

Näin hintavertailu tehtiin

  • Kotimaisen mansikan, herneen ja perunan hinnat on kerätty Kaarinasta, Kyröstä, Laitilasta, Loimaalta, Paimiosta, Salosta, Somerolta, Turusta ja Uudestakaupungista.
  • Hinnat on poimittu keskiviikkona paikallisilla toreilla esillä olleista hintatiedoista. Uudenkaupungin hinnat ovat tiistailta.
  • Jos torihintoja ei ole ollut saatavissa, paikalliset hinnat ovat markettien edessä olevista ulkomyyntipaikoista.
  • Hinnat on peruslitrahintoja, eikä niissä ole huomioitu paljousalennuksia.
  • Mansikan, herneen ja perunan hinnoista on laskettu paikkakohtainen keskiarvo. Näitä keskiarvohintoja on verrattu keskenään.
  • Perunaa myydään litroina ja kiloina. Määreitä ei ole muunnettu, vaan litra- ja kilohinnat on merkitty erikseen.
  • Tietoja ovat keränneet yhteistyössä Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-Lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan Lehti, Salon Seudun Sanomat, Somero-lehti, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.