LOIMAA Tytti ja Tarmo Kankareen pihan tarina on kuin suoraan loimaalaisuuden oppikirjasta.
Pariskunta osti Metsämaalla sijaitsevan pienen omakotitalon vuonna 1975. Se toimi aluksi kesämökkinä. Vuosien varrella mökin ympäriltä hankittiin vähän lisää aareja. Jossain vaiheessa pariskunta alkoi asua mökissään metsän keskellä, ja kun Kankareet noin kymmenisen vuotta sitten jäivät eläkkeelle, mökkiä ja pihaa alettiin kunnostaa oikein tosissaan.
– Tekemisen puutteesta emme ole eläkkeellä kärsineet, Tytti Kankare summaa.
Nyt pariskunnan piha on kaunis. Punaisen mökin ympäristö tulvii tähän aikaan vuodesta väriä, ja oman säväyksensä rauhalliseen tunnelmaan luo pieni lampi. Piha on kuin värikäs keidas tummanpuhuvan metsän sydämessä, ja nyt siihen voivat tutustua muutkin.

Suvipihalla-tapahtuma Loimaalla sunnuntaina 28. heinäkuuta. Tarkemmat tiedot mukana olevista pihoista alapuolella.

Hannele Temonen, Haaraojantie 734, Kojonkulma
Puolen hehtaarin tontilla on paljon kukkapenkkejä, hedelmäpuita ja pensaita sekä keinuja, pöytiä ja tuoleja. Piha on viimeistelemätön mutta rauhallinen ja luonnollinen. Tapahtumapäivänä pihalla on myytävänä muun muassa omatekoisia hilloja, koruja, kauratyynyjä, kiinnitysklipsejä, sytykeruusuja ja gluteenittomia leivonnaisia ja kahvia. Pihaan voi tutustua kello 12–16.

Arja Pöysti, Lehmisuontie 55, Metsämaa
Tässä osoitteessa on nähtävänä pihan sijasta neljä kasvihuonetta. Myytävänä on mauste- ja rohdoskasvien, syötävien kukkien, vihannesten ja perennojen taimia. Paikkaan voi tutustua kello 12–18.

Ritva ja Tapio Koskinen, Vakkatie 554, Karsattila
Loimijoen rannassa olevalta 6 000 neliön tontilta löytyy puiden, pensaiden ja kukkien lisäksi muun muassa linja-autoasema ja saarnastuoli. Talon isäntä on nikkaroinut pihan täyteen monenlaisia ”pömpeleitä”, jotka leimaavat ilmapiiriä. Mistään pölyhuiskalla ja hammasharjalla viimeistellystä kokonaisuudesta ei ole kyse. Tapahtumapäivänä pihassa tarjotaan kahvia ja pullaa niin kauan, kuin tarjottavaa riittää. Pihaan voi tutustua kello 12–18.

Tytti ja Tarmo Kankare, Kurkelantie 38, Metsämaa
40 aarin pihalla on pieni mökki ja lampi keskellä metsää. Piha kunnioittaa ja myötäilee ympäröivää luontoa. Siinä kasvaa paljon erilaisia puita, ruusuja ja perennoita. Tapahtumapäivänä pihalla on myytävänä muun muassa kahvia ja leivonnaisia, tarjolla on mehua. Pihalle ei mahdu kovin monta autoa samanaikaisesti. Pihaan voi tutustua kello 12–16.

Ritva ja Veikko Enala, Juvolankuja 5, Loimaa
2 400 neliön tontti on rakentunut nykyiselleen noin 40 vuodessa. Nyt nähtävänä on monimuotoinen omakotitalon piha ja puutarha, jossa on paljon puita ja kasveja. Jossain vaiheessa omistajat haaveilivat isommasta pihasta, mutta kun ikää on alkanut kertyä, piha on muuttunut vuosi vuodelta sopivammaksi. Tapahtumapäivänä ohjelmassa on pihakirppis. Pihaan voi tutustua kello 10–15.

Leena Reddy, Ketolantie 10, Tammiainen (Mälläinen)
1 200 neliön tontti oli hoitamatta kymmenisen vuotta. Pihan nykyinen omistaja osti sen syksyllä 2017, luki lehdistä vinkkejä talvet ja on laittanut sen kahtena kesänä kuntoon. Metrinen heinikko on kadonnut, samoin paksu olkimatto. Lavakauluksissa kasvaa nyt vadelmaa, mansikkaa ja kukkia. Kantavana ajatuksena on ollut yhdistää huvi ja hyöty. Tapahtumapäivänä myytävänä on kahvia ja korppua. Pihaan voi tutustua kello 12–18.

Liisa ja Risto Ojala, Savelantie 1, Loimaan Suopelto
Pitkä, soukka tontti on rakentunut kotipihaksi kuuden vuosikymmenen saatossa. Risto on nikkaroinut pihalle kaikenlaista kaunista: puisia hevosia, suihkualtaan vesimyllyineen, erilaisia koristeita ja kaikenlaista. Myös puita, pensaita ja muita kasveja pihalla on paljon. Pihaa rakennettaessa ohjenuorana on ollut helppohoitoisuus. Pihalla ei ole tapahtumapäivänä myyntiä eikä tarjoilua. Pihaan voi tutustua pitkin päivää.

Marjaana ja Ari Arvonen, Saarikontie 146, Loimaa
Isohko piha ei ole viimeisen päälle hoidettu, mutta se on tehty omin käsin metsään. Sieltä löytyy uimalampi ja paljon hyötykasveja. Omistajat kertovat, että myös eläimet, varsinkin peurat, viihtyvät heidän tontillaan joskus turhankin hyvin. Tapahtumapäivänä myytävänä on kahvia, mehua ja leivonnaisia. Yhdessä piharakennuksessa on pieni pihakirppis. Pihaan voi tutustua kello 10:stä alkaen.

Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Suvipihalla-tapahtumassa kierrellään paikallisia pihoja. Omatoimisen pihakierroksen järjestävät Loimaan seudun puutarhaseura ja Loimaan Lehti. Joulun alla on tarkoitus järjestää samalla periaatteella talojen ja valojen kierros.
Puutarhaseura haluaa tukea paikallista puutarhaharrastusta myös osallistamalla. Se lahjoittaa jokaiselle tapahtumassa mukana olevalle pihalle pensaan istutettavaksi.
– Samalla ihmiset voisivat tutustua Loimaaseen ja nähdä, kuinka ihmiset iloitsevat pihoistaan, Taru Mäkinen ja Tomi Järvinen mietiskelivät, kun tapahtumaa keväällä suunniteltiin.
Loimaan Lehden päätoimittaja Kati Uusitalo puolestaan toivoo, että tapahtuma saisi seudun asukkaat tutustumaan toisiinsa ja yhä uusia ihmisiä innostumaan pihan ja puutarhan iloista.

Aiheesta lisää lauantain 20.7. Loimaan Lehdessä.

 

Lue lisää x.x.xxxx lehdestä