Viisi vuotta sitten tehty kouluvierailu toi pukutilauksen – suunnittelijat tekivät Linnan juhliin hillittyä ja hersyvää

0
Linnan juhlien näyttävät iltapuvut herättävät joka vuosi keskustelua. Viime vuonna ympäristöteema näkyi myös rouva Jenni Haukion puvussa, joka oli tehty koivusta valmistetusta Ioncell-kankaasta.

Pukusuunnittelija Saara Kuusjärvi kävi viisi vuotta sitten puhumassa työstään poikansa koululuokassa Kaarinassa. Kuusjärvi kuvaili koululaisille työtään yrittäjänä – sitä miten hääpuvut työllistävät eniten ja kerran vuodessa pääsee tekemään myös iltapukuja Linnan juhliin.

Luokan opettaja oli Varpu Ruohonen, eli Matista ja Teposta tutun Teppo Ruohosen vaimo.

– Hän sanoi minulle, että jos hän vielä joskus saa kutsun Linnaan, niin hän toivoo, että suunnittelen hänelle puvun. Tämä toteutui nyt viiden vuoden odotuksen jälkeen, kertoo Kuusjärvi.

Ruohoselle suunniteltu puku on kokomusta.

– Puvussa on sifonkihihat ja yksinkertaisen tyylikäs silhuetti, kuvailee Kuusjärvi.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

✨Linnan juhlien toinen puku alkaa hahmottua. ✨ #linnanjuhlat2019 #linnanjuhlat #iltapuku #mittatilauspuku

Henkilön Saara Kuusjärvi (@pukuni) jakama julkaisu

Muotikuun Jaana Varkki-Terho on urakoinut jälleen useita pukuja Linnaan.

LINNAN juhlien puvuissa nähdään perjantaina paljon käsityötä. Näin arvioi Muotikuun suunnittelija Jaana Varkki-Terho. Suunnittelijan sormet ovat verillä yksityiskohtien ja käsitöiden tekemisestä.

– Käsityön jälki näkyy puvuissa. Paljon on ommeltu, naurahtaa suunnittelija.

Muotikuun luomuksia nähdään runsaasti Linnan parketilla, osa on Turun seudulta juhliin lähtevien yllä, osa muiden kutsuttujen päällä. Maanantaina hän luovutti kolme pukua Linnaan lähteville ja tiistaina vuorossa oli kuuden puvun luovutus.

Muotikuun suunnittelija arvioi, että myös kierrätysteema jatkuu illan puvuissa vahvana trendinä. Kankaista silkki ja sametti ovat pinnalla, samoin pitsi.

– Meiltä lähtee Linnaan vain yksi tylliluomus, mutta muuten tylliä nähdään varmasti parketilla.

Jaana Varkki-Terho uskoo, että Linnassa nähdään tänä vuonna paljon vahvoja värejä, mutta vastapainona on myös paljon sinistä. Sininen on tämän hetken ykkösväri, kun haetaan pukua, jota voi käyttää useissa tilaisuuksissa.

– Meillä on paljon konservatiivisia asiakkaita, jotka hakevat pukua, jota voi käyttää uudelleen myös virallisissa tilaisuuksissa. Heille olemme tehneet nyt jopa kahdeksan tummansinistä pukua. Näiden idea on se, että niitä voi käyttää toistamiseen esimerkiksi yliopiston tilaisuuksissa, kuvailee Varkki-Terho.

Muotikuussa on tehty myös mustia pukuja.

VÄRIÄ edustaa tänä vuonna esimerkiksi europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) puku, joka löytyi valmiina Muotikuun vaatetangosta.

– Puvussa on erittäin runsas helma fuksian ja pinkin väreissä. Se on tehty leikkuujätetyllistä. Myös pitsiyläosa on leikkuujätteestä.

Europarlamentaarikko halusi puvun, joka on hauska ja värikäs, ei mitään ”pönötyspukua”.

 

Vuonna 2004 Iskelmä-Finlandialla palkittu duo puolisoineen Linnassa. Anne (vas.) ja Matti Ruohonen sekä Varpu ja Teppo Ruohonen edustivat musiikintekijöitä myös 15 vuotta sitten. Arkistokuva: Arto Takala.

Kierrätystä edustaa myös Anne Ruohosen puku. Laulaja Matti Ruohosen vaimo pukeutuu asuun, joka on tehty hänelle 15 vuotta sitten Linnan juhliin.

– Puku on uuden näköinen, samalla rungolla mutta uudella tavalla laitettuna. On upeaa, että nainen voi käyttää samaa pukua 15 vuoden jälkeen. Puku on siis tehty aikoinaan Muotikuussa, kuvailee Varkki-Terho.

Pukua on uudistettu pitsiyläosalla.

SALOLAISTA osaamista itsenäisyyspäivän vastaanotolla edustavat siivousmopit. Menestyksekäs siivousyrittäjä Saana Tyni tulee tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle moppitakissa, joka on tehty satoja kertoja käytetyistä ja pestyistä mopeista. Mopit on alun perin valmistettu Salossa, Vileda Professionalin tehtaalla.

Takin on suunnitellut ompelijamestari, kierrätystalouden edelläkävijä Paula Malleus . Idea moppitakkiin tuli, kun Tyni esitteli Paula Malleukselle, mitä kaikkea hänen johtamansa yrityksen varastosta löytyy.


MYOLSSONIN suunnittelija Mallu Olsson tunnetaan erityisesti Turku-aiheisista kankaistaan ja mekoista. Tänä vuonna Olsson on suunnitellut Linnan juhliin puvun akatemiaprofessori Johanna Ivaskalle.

– Valmistin uniikin puvun suunnittelemastani sinivalkoisesta näyttävästä ja ajankohtaisesta Lumi-printistä, kuvailee Olsson.

– Kuosi sopii sekä väreiltään että luontoteemaltaan erinomaisesti Ivaskalle.

Kyseessä on Olssonin neljäs näyttäväkuosinen puku, jonka hän on suunnitellut Linnaan lähtevälle juhlijalle.

Ivaska on kerännyt työstään runsaasti palkintoja ja hän on kansainvälisesti arvostettu tieteentekijä.

TURKULAISEN Boutique Minnen Marjo Haapasalo on valmistanut juhla-asut Linnan juhliin kolmelle naiselle, Yasmine Hedmanille, Sofia Virralle ja Virpi Lummaalle . Pukuja yhdistää kotimainen käsityö ja se, että ne on suunniteltu myös uudelleen käytettäviksi.

Kaarinalaisen ensimmäisen kauden kansanedustajan Sofia Virran (vihr.) puku on väriltään vaaleanpetrooli ja tyyliltään hillitty, kerrotaan Boutique Minnestä. Puvun selkeät leikkaukset on korostettu nauhapitsikoristeluilla.

Akatemiaprofessori, ekologi, evoluutiobiologi ja ekofysiologi Virpi Lummaan puku on oranssinpunaista silkkibrokadia.

– Hersyvän Virpi Lummaan persoona sopii puvun villiin helmaan, joka on eri pitsipaloista ja tyllistä muodostuva, liukuvärjätty väripommi, kuvailee Haapasalo.

Rkp:n kansanedustajan Mikko Ollikaisen turkulaissyntyisen vaimon Yasmine Hedmanin puku on elegantti silkkipuku, jossa on pitsiaplikaatioita.

LINNAAN ovat lähdössä myös Naantalin kaupunginvaltuutetut Jan Lindström (kok.) ja Anne Pentti (kok.). Kutsun on saanut tuttuun tapaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lindström.

Puoliso Anne Pentin päällä nähdään Naantalin värejä.

– Pukuni on tehty mustasta ja kullanvärisestä silkistä. Värit ovat Naantalin vaakunasta. Rinnuksilla on sinisiä ja punaisia Swarovskin kristalleja, jotka kuvaavat paitsi Naantalin vaakunan kruunun jalokiviä, mutta myös Naantalin tuhatta saarta ja tähtitaivasta, kuvailee Pentti.

Puvun on suunnitellut turkulainen tilausompelija ja pukusuunnittelija Katja Hujanen.

Myös Anne Pentti iloitsee juhlan teemasta.

– On mukavaa, että tällainen tietokirjailija-yksinyrittäjä saaristo-Naantalista pääsee juhliin tänä vuonna, jolloin teemana on tieto.

FISKARSSIN toimitusjohtaja Jaana Tuominen valitsi Linnan juhlien pukunsa tekijäksi suunnittelijan syntymäkaupungistaan Turusta. Puvun lukuisat paljettikoristeet on ommeltu käsin Muotikuun tehtaalla. Yrityksestä kerrotaan, että puku on silkkisamettia.

Tuomisesta tuli Fiskarsin toimitusjohtaja noin kaksi vuotta sitten. Hän on opiskellut Åbo Akademissa vuosina 1979–1985.

Lehtitietojen mukaan toimitusjohtaja on intohimoinen kokki, joten Linnan juhlien tarjoilut hän todennäköisesti maistaa ja kommentoi asiantuntevasti.

MYÖS Tikkurilan toimitusjohtaja Elisa Markula luottaa turkulaiseen osaamiseen. Hänen silkkipohjainen paljettikankainen pukunsa on tehty Muotikuun Turun tehtaalla. Pukua koristavat mustat pitsimäiset kukat.

Markula on opiskellut Turun kauppakorkeakoulussa.

Muotikuu pukee useita toimitusjohtajanaisia. Myös pohjoissuomalaisen Lappset Oy:n toimitusjohtaja Johanna Ikäheimo luottaa turkulaiseen iltapukuun. Silkkisamettipuvun selkäosa on koristeltu näyttävillä kristalleilla.

PUKUNI-yrityksen Saara Kuusjärvi on suunnitellut myös toisen puvun Linnaan. Tämän puvun helma on tehty valmiista kankaasta, jonka kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) oli saanut Mosambikin puhemieheltä. Värikkään helmakankaan inspiroimassa puvussa on yksinkertainen yläosa.

– Puvussa on kehitysyhteistyöhenkeä. Afrikka välittyy kankaasta, kuvailee Kuusjärvi.

Suunnittelijan mukaan valmis helmakangas ei vaikeuttanut suunnittelua. Päinvastoin, se rajasi vaihtoehtojen määrää sopivasti.

Saara Kuusjärvi toteutti tänä vuonna juhlapukutilauksen, joka esitettiin ehdollisena jo viisi vuotta sitten. Arkistokuva: Jane Iltanen.

SAARA Kuusjärvi odottaa monen muun tavoin perjantai-illalta erityisesti rouva Jenni Haukion pukua. Muuten suunnittelija seuraa juhlailtana erityisesti tuttujen kollegoiden pukuja salamavaloissa.

– Puhumme suunnittelijoiden kanssa ennen itsenäisyyspäivää siitä, montako pukua on tekemässä juhlaan ja kenelle. Sen sijaan tietoja väreistä, malleista ja ideoista ei juurikaan vaihdeta.

Suunnittelija odottaa Linnan juhlien tämän vuoden pukukattaukselta erityisesti pelkistettyä, sileää pintaa.

– Mattapintaista ja esimerkiksi raskaspintaista kreppikangasta voi olla esillä. Kummassakin omassa puvussani on kreppikangasta. Se on tyylikästä ja eleetöntä.

– Satiinia on varmasti, mutta se on hohtavaa, ei kiiltävää.

Kuusjärvi tekee päätyökseen morsiuspukuja. Niissä pitsit ovat jäämässä muodista pois ja tilalle on tulossa pelkistettyä ja sileää pintaa. Tätä samaa trendiä hän odottaa näkevänsä juhlavastaanotolla.

Suunnittelija toivoo, että juhlijoiden puvuissa näkyy persoonallisuus.

– Että jokainen pukeutuisi rohkeammin oman tyylin mukaan, tätä ainakin toivon.

Ritva Kike Elomaan juhlaeleganssia viime vuodelta Linnassa. Arkistokuva: Jori Liimatainen.

PERJANTAI-iltana suunnittelija Jaana Varkki-Terho odottaa erityisesti kansanedustaja Kike Elomaan (ps) pukua. Se on jälleen Varkki-Terhon suunnittelema.

– Elomaa kantaa vaatteensa aina upeasti. Yli kuusikymppinen nainen on timmissä kunnossa ja aina sädehtivä. Hänen astumistaan juhlaan odotan.

Tänä vuonna Elomaan puvussa on vitivalkoista ja kultaa.

– Elomaalla on teema, että joka toinen vuosi puku on sininen ja joka toinen vuosi valkoinen. Nyt on valkoisen vuoro, vaikka viime vuonna puku oli sini-valkoraitainen.

– Puvussa on Ranskassa kudottu chanelmainen kangas, ja puku ei ole kovin paljastava, kuvailee suunnittelija.

Elomaalle puvussa tärkeintä on suomalainen työ.

 

Uudenkaupungin Sanomat seuraa Linnan juhlia verkossa itsenäisyyspäivänä. Esittelemme paikalliset juhlijat ja heidän tunnelmansa verkossa myöhään perjantai-iltana.