Loimaa
Anu Salo
Lunta hiihtäjille ja hellepäiviä lämpimän kesäsään ystäville. Molempia saatiin viime vuonna kelpo mitassa Loimaan seudulla, jota koskeva säävuosi 2019 kirjattiin tilastoihin melko sateisena ja lämpimänä.
Ilmatieteenlaitoksen Loimaata lähin havaintoasema, Ilmala, sijaitsee Jokioisilla. Siellä tehtyjen havaintojen perusteella viime vuoden keskilämpötila oli 5,9 astetta ja sademäärä 661,6 millimetriä. Keskilämpötila oli 0,1 astetta korkeampi kuin vuonna 2019. Suurempi ero tuli sademäärissä. Viime vuonna satoi 227 milliä enemmän kuin edeltävänä, mikä paransi loppuvuodesta pohjavesitilannetta.
Viime vuosi alkoi kasvavin lumipeittein. Maa oli valkea jo heti tammikuussa, ja lumensyvyys kasvoi pitkin kevättä. Kaikkein suurin lumen syvyys oli yli puolimetrisin hangin helmikuun seitsemäntenä. Lumipeite suli pois maaliskuun lopussa eikä sitä koko loppuvuonna enää pysyvästi nähtykään.
Vuoden kylmin päivä mitattiin 22. tammikuuta, jolloin pakkanen paukkui 28,5 asteessa. Yli 30 pakkasasteen ei menty koko vuonna, eikä paukkupakkastalvesta voida muutoinkaan puhua. Lämpötila laski alle 20 pakkasasteen kaikkiaan vain kolmena päivänä koko talven aikana. Matalin kuukauden keskilämpötila saatiin helmikuulle, –9,3 astetta.
Maaliskuulle mentäessä lumipeitettä riitti edelleen 25 sentin paksuudelta, mutta kuun puolivälin jälkeen lämpötila keikahti pysyvästi plussalle ja kevät alkoi edetä. Vuoden kuivin kuukausi koettiin huhtikuussa, jolloin koko kuukauden sadesumma oli vain 6,4 milliä.
Ensimmäiset kolme hellepäivää saatiin jo toukokuussa. 19. toukokuuta mitattiin 25,3 astetta ja heti perään tulivat myös kaksi muuta yli 25 asteen hellerajan kivunnutta päivää.
Koko vuonna hellepäiviä oli kaikkiaan 24. Kesä- ja heinäkuu taistelivat rinta rinnan vuoden helteisimmän kuukauden paikasta. Kesäkuu voitti, silloin oli yhdeksän hellepäivää ja heinäkuussa kahdeksan. Vuoden kuumin päivä mitattiin Jokioisissa 28. heinäkuuta, jolloin saatiin 31,4 astetta. Yli 30 asteen mentiin myös 27. heinäkuuta.
Elokuun lopulla kesä viivytteli lähtöään vielä kolmella hellepäivällä ja syyskuussakin vielä melkein: 1. syyskuuta mitattiin 24,1 astetta. Syyskuu oli muutoinkin lämmin. Kuukauden keskilämpötila oli tasan 10 astetta ja ylitti toukokuunkin arvot. Koko vuoden jaksolla korkein kuukauden keskilämpötila oli kesäkuussa, jolloin tilastoihin tiivistyi 16,7 astetta.
Loppuvuodesta satoi paljon. Varsinkin marraskuussa, jolloin taivas antoi vettä 87,2 milliä. Vuoden toiseksi sateisin kuukausi oli joulukuu, jolloin satoi 74,4 milliä. Kuivimman ja sateisimman kuukauden erotukseksi kertyi 80,8 milliä.
Vuoden kuumimman ja kylmimmän päivän lämpötilaero oli lähes 60 astetta. 28. tammikuuta mitatun –28,5 asteen ja tasan puoli vuotta myöhemmin eli 28. heinäkuuta mitatun 31,4 asteen ero on 59,9 astetta.
Ken vielä muistelee oliko juhannus lämmin ja joulu musta Loimaan seutuvilla, niin vastaus kumpaiseenkin kysymykseen on kyllä. Juhannusaattona ja -päivänä lämpötila oli yli 20 asteen, mutta haaveet valkeasta joulusta jäivät haaveeksi.
Saavatko hiihtäjät tänä vuonna lunta suksien alle viime vuoden tapaan, jää nähtäväksi. Terminen talvi ei ole vieläkään alkanut Loimaan leveysasteilla lauhan sään jatkuessa. Termisen talven merkit täyttyvät, kun lämpötila laskee pidempiaikaisesti alle nollan. Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen talvi on kuitenkin saatu joka vuosi kaikkialla Suomessa eli säätilastoinnissa ei ole kertaakaan hypätty syksystä suoraan kevääseen käymättä talven kautta.

 

Lue lisää x.x.xxxx lehdestä