Loimaa/Hirvikoski
Sari Holappa
Suomen tämän hetken yksi suosituimmista televisioformaateista, The Voice of Finland pyörähtää huomenna jo yhdeksännelle tuotantokaudelleen. Loimaalaisittain tällä kaudella eletään jännittäviä hetkiä, sillä tiensä 1 500:n hakijan joukosta Ääni ratkaisee -vaiheeseen on selvittänyt hirvikoskelainen, vasta 16-vuotias Maritza Palmroth.
– Olen katsonut ohjelmaa jo ihan pikkutytöstä lähtien ja aina halunnut mukaan. Nyt se oli ensimmäistä kertaa iän puolesta mahdollista, vuoden alussa 16 vuotta täyttänyt ja samalla kisan alaikärajan saavuttanut Maritza kertoo.
Hänen kanssaan neljän tähtivalmentajan joukkueeseen pyrkii 140 kilpailijaa, joista noin 50 valitaan jatkoon.
Kisan nuorimpiin kuuluva Maritza ei jännitä, vaikka vastassa on kokeneempiakin konkareita.
– Pidän itseäni nuorena lupauksena eivätkä vanhemmat kisakumppanit minua siksi haittaa, hän pohtii.
Tähtäin Maritzalla on korkealla, sillä haaveena on napata finaalipaikka.
– Sinne saakka nyt ainakin olisi tarkoitus päästä, hän naurahtaa ja sanoo unelmoivansa myös maan rajojen ulkopuolelle menemisestä.
– Katsotaan nyt tämä kisa silti ensin, hän toteaa kuitenkin järkevästi.
Kun tieto ohjelmaan pääsystä tuli, Palmrothin parvekkeella raikuivat ilonkiljahdukset.
– Olin juuri parvekkeella, kun Maritza tuli näyttämään viestiä. Ruvettiin huutamaan onnesta, ja kohta sen tiesivät naapuritkin, miksi siinä huudetaan, Heidi-äiti muistelee nauraen.
– Oli se tosi iso yllätys, ja tuntui aivan mahtavalta päästä mukaan, Maritza sanoo.
Sen jälkeen alkoikin kova valmistautuminen kisaan.
– Siinä pohdittiin, mitä siellä lauletaan, millaisissa vaatteissa ja hiuksissa esiinnytään ja niin edelleen, Heidi selostaa.
Tiukan vaitiolosopimuksen allekirjoittamaan joutunut Maritza ei saa tässä vaiheessa paljastaa kisasta vielä mitään. Hän ei tiedä itsekään edes sitä, milloin hänen osuutensa tulee televisiossa.
– Siitä ilmoitetaan minulle erikseen, ja sen jälkeen saan kertoa siitä julkisesti, hän sanoo.
Osa loimaalaisista saattaa muistaa Maritzan jo ennestään, sillä hän oli mukana vuosi sitten Loimaan teatterissa sekä Hirvihovissa ja Loimaan keilahallissakin nähdyssä Hittikavalkadissa, jossa esitettiin erilaisia hittejä 60–luvulta tähän päivään.
– Siitä sain hyvää esiintymiskokemusta ja opin tuntemaan itsestäni ne kohdat, joita lavalla pitää parantaa, Maritza kertoo ja sanoo aina olleensa kova jännittämään.
Se on esiintymiskokemusten myötä kuitenkin vähän helpottunut, ja nyt hän osaa jo omien sanojensa mukaan vapautua lavalla.
– Tyttö menee esiintyessään ikään kuin sellaiseen omaan kuplaansa ja syventyy vain tulkitsemaan kappaletta, Heidi-äiti pohtii tyttärensä esiintymistä.
Maritza sanookin, että yrittää laulun sanojen kautta päästä kiinni kappaleen ytimeen.
– En halua laulaa vain sanoja vaan tulkita myös sanomaa.
Laululla täytyy olla myös jokin merkitys Maritzalle, jotta se tuntuu omalta.
– Sen täytyy kolahtaa, jotta siihen pääsee kunnolla sisään, hän toteaa.
Mieluiten Maritza sanoo laulavansa pop-musiikkia sekä balladityyppisiä lauluja englanniksi.