Loimaalla hyvät luvut avoimissa työpaikoissa – Varsinais-Suomessa tehtiin viime vuonna ennätys uusien työpaikkojen määrässä

0

Loimaalla oli joulukuussa 81 työpaikkaa auki. Luku on erittäin hyvä, kun sitä vertaa marraskuun 48 työpaikkaan tai vuoden takaiseen 52 työpaikkaan.
Avoimien työpaikkojen määrä on ollut Loimaalla sama lähes koko syksyn marraskuuta lukuun ottamatta.

KOKO Varsinais-Suomessa oli viime vuonna avoinna lähes 65 000 uutta työpaikkaa. Se on uusi ennätys, aikaisempi huippulukema noin 60 000 työpaikkaa on vuodelta 2018.
Viime vuoden luvut ovat vielä Ely-keskuksen vahvistamattomia ennakkotietoja.
Jo viime vuoden tammi­–kesäkuussa tuli uusia avoimia työpaikkoja tarjolle ennätykselliset 35 000 kappaletta Varsinais­-Suomessa. Näistä 16 500 oli kestoltaan yli 12 kuukauden ja 3 800 kappaletta oli kestoltaan 6­–12 kuukautta. Alkuvuoden uusista työpaikoista 58 prosentissa työsuhteen kesto on ollut yli 6 kuukautta.
Loppuvuoden uusien työpaikkojen työsuhteiden laatu on vielä selvittämättä. Eli esimerkiksi se, minkä mittaisista työsuhteista työpaikoissa on kysymys, ei ole vielä tiedossa.

ELY-KESKUKSEN analyytikko Juha Pusilan mukaan maakunnan avointen työpaikkojen luku ei ole tarkka, mutta se on suuntaa antava.
– Joillakin aloilla uusien työpaikkojen määrä on tarkka, toisilla aloilla vain suuntaa antava.
Ely-keskus poimii avoimet työpaikat omasta tietojärjestelmästään. Lisäksi lukuun lisätään suurimmat yksityiset työnhakuyritykset.
– Osa vuokratyöfirmojen työpaikoista saattaa olla haettavana usean eri yrityksen kautta. Näitä päällekkäisyyksiä pyritään poistamaan manuaalisesti ja teknisesti, mutta on mahdollista, että työpaikat esiintyvät tilastoissa useampaan kertaan, kuvailee Pusila.
Työmarkkina-analyytikko muistuttaa, että kaikki avoimet työpaikat eivät tule avoimeen hakuun, eivätkä ne silloin näy missään tilastoissa.
– Esimerkiksi rakennusalalla on perinteisesti työpaikkoja, jotka täyttyvät puskaradion kautta.

Pusilan mukaan työvoiman kysyntä on maakunnassa yllättävän laaja-alaista. Joulukuussa esimerkiksi erityisasiantuntijoiden kysyntä on pysynyt vahvana. Se tarkoittaa, että korkeasti koulutettuja osaajia etsitään. Myös rakentamisessa työvoiman kysyntä oli edelleen vireää. Lisäksi siivouksessa, logistiikka-­alan, sosiaali- ja ­terveysalan, majoitus- ­ja ravitsemusalan sekä monissa muissa palvelualan ja teollisuuden tehtävissä oli työtä tarjolla enemmän kuin vuotta aiemmin.

VARSINAIS-SUOMEN työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli joulukuun lopussa 21 600 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuna oli 2 650. Työttömien määrä kasvoi joulukuun aikana 3 100 henkilöllä lomautettujen määrän tuplaantuessa. Lomautetut näkyvät Ely-keskuksen Työllisyyskatsauksessa työttöminä.
Maakunnan luvuissa näkyvät vahvasti Uudenkaupungin autotehtaan määräaikaiset lomautukset. Lomautettujen määrä on noussut erityisesti Vakka-Suomen kunnissa ja Turussa.
– Tilanne on Varsinais-Suomessa verrattain hyvä, ennen kaikkea tilanne on hyvä Turun seudulla. Ilman tilastoputsauksiakin työttömyys alenee muualla Varsinais-Suomessa kuin Vakka-Suomessa, kuvailee Pusila.
Pusilan mukaan positiivissävytteinen työllisyyskausi tulee jatkumaan erityisesti Turun seudulla. Myös muilla seuduilla näkymät ovat kohtuulliset.
– Työllisyyden kasvu ja työttömyyden väheneminen tulee väistämättä hidastumaan, näin myös meillä, arvioi Pusila.


VARSINAIS-SUOMEN työttömyysprosentti on korkein Uudessakaupungissa 16,6 prosenttia ja alin Ruskolla 4,4 prosenttia.
Verrattuna koko maan 9,8 prosentin työttömyystasoon on työttömyysaste sitä alempi 23 varsinaissuomalaisessa kunnassa. Vain Uudenkaupungissa, Salossa ja Turussa työttömyys on maan keskitasoa korkeampi.
Kymmenessä kunnassa työttömyys jää alle 7 prosentin tason.

 

Fakta: Loimaan työttömyysluvut

  • Työttömyysaste oli joulukuussa 8,6.
  • Työttömänä oli 600 henkilöä.
  • Lomautettuna oli 59 henkilöä.
  • Vuosi sitten joulukuussa Loimaan työttömyysaste oli 8,7.
  • Työttömänä oli silloin 617 henkilöä.
  • Lähde: Varsinais-Suomen Työllisyyskatsaus.