LOIMAAN SEUTU Opettajat kokevat, että mediakasvatus on aiempaa tärkeämpää kouluissa. Mediakasvatus perusopetuksessa –selvityksen mukaan sen tarve on kouluissa kasvanut.
– Nykyinen mediamaailma asettaa isoja vaatimuksia mediataidoille ja kriittisestä medialukutaidosta on tullut yhä keskeisempi kansalaistaito. On tärkeää, että kouluissa puhutaan luotettavan mediasisällön merkityksestä ja vastuullisen journalismin pelisäännöistä, mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta sanoo.
Mediaan, mediasisältöihin ja mediataitoihin liittyviä aiheita käsittelee opetuksessaan vähintään viikoittain miltei 70 prosenttia vastanneista, mutta opettajat kaipaavat mediakasvatukseen lisää tukea ja työkaluja.
Alueen lehdet ja Sanomalehtien Liitto järjestävätkin yhdessä Mediakasvatus-iltapäivän Sanomalehtiviikolla. Koulutus sopii parhaiten yläkoulun ja toisen asteen opettajille oppiaineesta riippumatta. Mukana ovat Loimaan Lehti, Auranmaan Viikkolehti, Lauttakylä-lehti, Punkalaitumen Sanomat, Somero-lehti ja Urjalan Sanomat.
– Haluamme yhdessä tuoda esiin vastuullisen median pelisääntöjä ja sitä, mikä merkitys vastuullisesti ja luotettavasti toimivalla medialla on ihmisille ja yhteiskunnalle paikallisesti ja valtakunnallisesti, Loimaan Lehden päätoimittaja Kati Uusitalo sanoo.
Yli 80 prosenttia selvitykseen vastanneista opettajista vastaajista kokee, että oppilaat tarvitsevat tukea erityisesti kriittiseen medialukutaitoon ja lähdekritiikkiin liittyvissä taidoissa.
– Mediakasvatuksella on merkittävä yhteiskunnallinen rooli yhdenvertaisuuden edistäjänä.
Tilaisuudessa kuullaan journalisti, mediaopettaja ja oppikirjailija Tuomas Kasevan luento Journalismi totuudenjälkeisessä ajassa, jonka jälkeen on vuorossa yhteinen Totuustyöpaja, jonka tehtävän voi viedä suoraan omassa luokassa tehtäväksi.
Lehdet kertovat iltapäivässä myös omista arjen pelisäännöistään vastuullisen ja luotettavan journalismin tekemisessä tilattavassa paikallislehdessä.
Mediakasvatus-iltapäivä opettajille ma 3.2. klo 15–18 Maatalousmuseo Sarassa (Vanhankirkontie 383, 32200 Loimaa). Ennakkoilmoittautuminen viim. to 30.1. sähköpostilla: info.loimaanlehti@gmail.com. Liitä mukaan yhteystietosi sekä koulun nimi.